Varkenshouderij

Nieuws 10385 x bekeken 51 reacties

Vion sluit slachterij Helmond

Boxtel - Vion Food Group herstructureert zijn Nederlandse varkensvleesactiviteiten. De slachterij in Helmond gaat medio oktober dicht, de productie wordt verplaatst naar de slachterij in Boxtel. Hiermee snijdt het bedrijf verder in de slachtkosten.

In de afgelopen maanden is in Boxtel fors geïnvesteerd in vergroting van de koelcapaciteit, de duurste en meest beperkende factor in het slachtproces. Daardoor is het mogelijk in Boxtel meer varkens te verwerken en alle vlees te selecteren op gewicht en kleur.

In Helmond zijn 130 fulltime arbeidsplaatsen. Afhankelijk van de uitkomst van onderhandelingen met de vakbonden over een sociaal plan kan een deel van het personeel herplaatst worden. Vion koerst daarbij op maximale herplaatsing.
Over de gerealiseerde besparingen wil het concern geen uitspraken doen. Ook doet het nog geen mededelingen over de voorgenomen saneringen in Duitsland. Wel bevestigt communicatie-directeur Marc van der Lee dat ook daar naar de slachtstructuur gekeken wordt om kosten te verlagen en de efficiëntie te vergroten.

Laatste reacties

 • chila

  Wordt helmond gesaneerd of verkocht ?
  Misschien hebben andere partijen meer verstand van vleesverkopen !!

 • Biggemans

  wie gelooft deze verhalen nog ? t geld is gewoon op.
  Hoeveel slachthuizen hebben ze daar bij U niet opgekocht.

  En waar worden dan straks de Belgische varkens geslacht ?

 • Jan Arthur

  Vette varkens, Fons, vette!

 • Sukeen

  Als ik het goed begrijp is Vion druk bezig om haar eigen toekomst maar ook de toekomst van de hele sector in Nederland veilig te stellen. Ik snap er dan ook geen moer van dat er op dit forum nog altijd van die idiote, negatieve reacties verschijnen. Wees toch een keer blij dat men bij vion bezig is voor ons allen en help de nl-sector met positieve geluiden. (Of ga lekker vanaf nu je varkens leveren over de grens en lekker blij zijn dat je nooit meer een serieus ander alternatief hebt.)

 • Reactie verwijderd door een beheerder

 • w v gemert

  Sukeen, vooral geen commentaar leveren ze doen het zo goed bij Vion, zie England de laatste 5 jaar miljoenen verloren die ten laste zijn gegaan van de uitbetalings capaciteit. Als ze nog twee jaar zo door gaan heeft Vion weer de omvang van de Veecentrale van de jaren 80, maar let wel geen coöperatie meer!!!! Ook nog snel de kip met de gouden eieren verkopen om te overleven.( Rendac met bijdrage van mijn vader en die gehele generatie dierhouders) Vooral geen commentaar!!!!

 • fjam

  bravo willy

 • drikhend

  Onbeheersbaar log bedrijf waar al jaren constant geld wordt uitgegeven aan aankopen , verbouwen , saneren en sluiten . Terwijl het ontstaan is om voor de leden leveranciers een eerlijke goede prijs te bieden . Een tegen wicht tegen de vrije jongens . Maar het is geen coöperatie meer maar een onbeheersbaar log bedrijf wat niet meer ten dienste van de boeren is . Maar door zijn hebzucht in verleden moet vechten om te overleven .De slogan niet meer maar beter zou hier wel eens op zijn plaats kunnen zijn . De kleinere familie bedrijven die nu nog zelf slachten proberen op eigen kracht te groeien of investeren aan de afzetkant in bedrijven .En doen geen overnamen om de grootste te willen worden om zogenaamd markt lijder te worden .

 • NoordHollander

  kampioenakties ondertekend huybers zlto een geweldige man van het kaliber willy van b..............

 • diny

  misschien iets voor van rooi

 • food.communications1

  Sukeen, dat is inderdaad waar we mee bezig zijn. Achteraf weet iedereen hoe het beter had gemoeten. In je commentaar schrijf je trouwens nergens dat we het goed doen. Het is maar net wat iemand wil lezen of horen. En elk commentaar of visie is prima. Daar is dit forum voor. Vooral veel commentaar en reacties. Behalve van fjam.
  Marc van der Lee
  VION

 • abtje

  Echt een LTO reactie Marc. Iedereen mag meedoen , behalve degene die je niet aanstaan.
  Je mag nog wel enkele lessen communications volgen.

 • Mozes

  Abtje, leg mij eens uit welk inzicht of mening @fjam communiceert?

 • abtje

  Mozes, Fjam doet wat Fjam wil, dat is zijn pakkie aan en zijn verantwoording.
  Meneer van der Lee hoort reacties die hem niet welgezind zijn eerder te negeren dan Fjam zo te behandelen.
  Meneer van der Lee ontvangt iedere maand een loon, geld wat varkensboeren opbrengen en dat mede dank zij LTO en Vion de meesten varkensboeren niet of te weinig ontvangen.
  Dat dat frustraties opleveren mag meneer van der Lee best begrijpen.
  Iedreeen gunt hem zijn loon, maar de varkensboeren willen dat ook. En dat hoort ook. En als je dan ziet dat die lonen betaald worden en de miljoenen verliezen allemaal afgeboekt worden en iedereen zijn best doet en meneer van der Lee naar complimentjes vist is prachtig.
  Alleen de leden/leveranciers betalen het gelag. En in die optiek kan ik een reactie als die van Fjam heel erg goed begrijpen, zeg niet dat het juist is, maar begrijp het wel.

 • w v gemert

  Marc van de Lee. Heb jij niet de afgelopen jaren alle aankopen van Vion aan de boeren proberen (moeten) te verkopen omdat het in het belang was van de leveranciers, wat was je commentaar bij het beëindigen van de coöperatie. Voor jouw geld zeer zeker wiens brood men eet wiens woord men spreekt!!!! Uit jouw mond is het dus wel erg ongeloofwaardig!!!!!!!!

 • food.communications1

  Mozes, lees nog even wat de inhoud van fjam zijn reactie was. Heb je trouwens ook een echte naam. Dan is het wat persoonlijker.
  Abtje, ik hoef van niemand complimentjes. Dat ik een meneer voor je ben, is nergens voor nodig. Ik ben boerenzoon van huis uit en weet wel wat er speelt.
  En Willy, toen de coöperatie ophield, was ik nog niet bij de club. Ik ben met HMG naar Dumeco gekomen. En over de ontwikkeling van VION kunnen we achteraf weer zeggen hoe het had gemoeten. Maar hoe zou varkenshoudend Nederland eruit hebben gezien als het niet was gebeurd. Ook een vraag waar we het antwoord nooit op zullen weten.

 • Beheerder
  Redactie

  Fjam kan menen dat hij kan doen wat hij wil, maar ook hij heeft zich aan de huisregels (zie link bij invoerveld reacties) van Boerderij te houden! De reactie van Fjam waar hierboven naar wordt verwezen bevatte schunnig taalgebruik en was een persoonlijke aanval op een andere reageerder. Dat is hier niet toegestaan.

 • abtje

  @Mozes Zie je wat ik bedoel? Meneer van der Lee kan wel selectief lezen. Hij pakt de puntjes eruit die hij wel wil beantwoorden en leest over de grote items heen.
  @ghq.communications1 Als jij constateert in reactie 11 dat je nergens leest dat het goed gaat, dan zegt dat genoeg.

 • Mozes

  Marc van der Lee, ik heb de indruk dat u mijn reactie #13 niet begrijpt. Ik probeerde duidelijk te maken dat @fjam alleen emoties uit zonder inhoudelijk iets te zeggen.

 • w v gemert

  Marc van de Lee. Het toenmalige bestuur van de NVV heeft bezwaar gemaakt tot in Europa toe tegen de overname van HMG door Dumeco, omdat wij toen de overtuiging al hadden dat de positie van de varkenshouder in het gedrang zou komen. De geschiedenis heeft ons inmiddels geleerd dat inderdaad de positie is verslechterd en de markt zijn niet heeft gedaan/niet heeft kunnen doen. Achteraf weet iedereen hoe het had gemoeten, maar de NVV wist het toen maar we werden genegeerd.

 • fjam

  Precies willy jij zegt wat ik bedoel maar naar jou wordt toch niet geluisterd door de wijzen ,dus wat ons dan nog rest uit frustratie is shockeren en grof taalgebruik om nog gehoord te worden door de wijze bestuurders die het toch o zo goed met de boeren voor hebben.Heb jaren aan druvar geleverd en altijd een nette prijs gebeurd vion gaat op oorlogspad want moeten zo nodig markt dominant worden en zie wat er uiteindelijk voor de varkens leverancier rest.
  ken nog wel verder redeneren van de misere die oa. vion zelf in gang heeft gezet ze gaan eerst de klanten van druvar goedkoper het vlees aanbieden vervolgens verliest druvar marge en wordt een makkelijke prooi voor overname dan is dat gerealiseerd en vervolgens sluiten , weg concurrent maar de misrekening was natuurlijk dat de winkelketens niet meer op het oude hogere niveau vlees in wilde kopen plus slechte verkopers bij druvar en...precies kat in het bakje en wij zitten met de gebakken peren en de afgesoupeerde bestuurders zijn naar huis met hun gouden handdrukken .dan moet ik nog netjes met mijn taalgebruik omgaan tegen zukke gv........ vaklui! ja daaag

 • fjam

  @Beheerder je zou als ervaren beheerder toch in mijn opmerking hebben kunnen lezen mijn weerzin van de opmerking voor een vion meeloper en tevens mijn verdenking in verholen zat dat de persoon een belanghebbende was , en sorry ik ben geen man van pappen en nat houden er zijn er hier op het forum die dat wel heel goed in de gaten hebben .tsja en marc van der lee wil met mijnheer aangesproken worden en wat ben ik dan.

 • anton1937

  De vooruitzichten voor de vleesvarkenshouderij verslechteren als er een slachthuis gesloten wordt in Nederland. Sommige schrijvers begrijpen dat blijkbaar niet,die hangen de. Vlag uit als vion een slachthuis sluit. Ik denk dat deze schrijvers het licht uitdoen voor hun eigenbedrijf of inkomen.

 • kjnkjnkjnkjnkjn

  Ik vraag mij af wat de bedrijfsstrategie van Vion voor de aankomende jaren is. Worden alle varkensvleesactiviteiten verplaatst en geconcentreerd in Boxtel en zullen er meer vestigingen gaan sluiten of blijven er nog een aantal overeind staan? En hoe staat het ervoor met de verkoop en afketsing van Oerlemans food?

 • w v gemert

  anton 1937 De varkenshouders hebben indirect eind jaren 90 de warme sanering van de varkenshaken in de slachthuizen betaalt die volgens de leden van de COV noodzakelijk was om goede en gezonde slachterijen over te houden, ook daar was de NVV tegen minder concurrentie tussen slachterijen en betaalt door de varkenshouders. Dit is om je geheugen even op te frissen.

 • steenbok1

  maar meneer van Gemert, hoe nu verder?

 • Mozes

  W v Gemert, de beperkende factor in de varkensprijs is toch niet de machtsverhouding tussen de slachterijen en de boeren maar de machtsverhouding tussen de slachterijen en de retail. Meerdere kleinere slachterijen zullen de varkensprijs dan ook niet verhogen maar eerder verlagen. Ik kan het bezwaar van de NVV tegen de overname van HMG door Dumeco dan ook niet volgen.
  Overigens heb ik in de zuivel geleerd dat je met alleen volumemacht geen hogere prijs kunt afdwingen. Een hogere prijs haal je alleen door onderscheidend te zijn.

 • Jan Arthur

  Hoe kan men nog over een markt spreken als er maar een paar grote slachterijen over blijven. Hun machtpositie wordt groter en groter. Concurrentie is bijna onbestaande geworden. Op het eind mogen we nog blij zijn dat we onze varkens MOGEN leveren en dit voor een vriendénprijsje. Als leverancier sta je nergens meer, alleen in het hoekje waar de klappen vallen. De grote slachterijen zien door hun groot zijn het bos door de bomen niet meer en kunnen het zo ook niet blijven houden!
  Op hun beurt zetten de retailers de slachterijen het mes op de keel. Prijzenoorlog zonder einde om de consument zo goedkoop mogelijk te kunnen bedienen.
  Dan de machtpositie van de retailers mag ook niet onderschat worden. Bv. Voor enige weken ging de prijs van de varkens zeker stijgen. Wat gebeurt er? Aldi& Co. Eisen dat de prijs van het varkensvlees met 15 procent naar beneden moet. Met het gevolg: geen prijssteiging in die week!
  Conclusie: de een zet de ander in het hoekje. Ze gunnen elkaar het licht in de ogen niet meer. Eigenlijk is dat een moderne vorm van oorlogvoering en heeft met handel niks meer te maken! Marges weg en vechten om te overleven.
  Oplossingen direct zijn er niet! Nu zou Europa moeten tussenbeide komen, maar die doen het niet. Men schiet toch niet in zijn eigen voet zeker! Zoals alle politiekers: eigen belang eerst.

 • w v gemert

  Mozes, de doelstelling van het toenmalige Dumeco (samen met Vermeer van de ZLTO) was wij moeten de grootste zijn dan hebben wij de macht (in mindere maten ook bij de CHV). Die grootheidswaanzin is meedogenloos afgestraft, de varkenshouder heeft het gelag betaalt, massaal geld besteed aan overnames, verliezen, reorganisaties en opruiming van vele pas in hun bezit zijnde slachterijen met grote verliezen en de teloorgang van de coöperatie (waar ik jaren lang aan heb geleverd) Hoe verder, dat is ingewikkeld omdat de rol achter de schermen van de ZLTO onbekend/niet in beeld is en ook niet in beeld gebracht wil worden. De doelstelling opnieuw herschrijven, misschien toch weer een coöperatie ? Wie weet lever ik er nog eens mijn varkens??????

 • w v gemert

  Jan Arthur, dit is de moderne slavernij anno 2013 ,iedereen weet het en keek er na en doet er niets aan. Misschien komt Den Haag of Brussel met enige verbetering?

 • Jan Arthur

  Ja Willy, kan goed zijn, maar zijn we dan zelf zo vetgemest dat we amper reageren? Dat vraag ik me af. Of kunnen we niet meer reageren? Zitten we allen al tussen wal en schip?

 • Mozes

  De oorzaak van het structureel slechte rendement in de varkenshouderij ligt volgens mij niet bij de slachterijen maar bij de verandering van het Europese landbouwbeleid. Vanaf eind jaren vijftig hadden wij een beschermde markt oa voor graan. Er werd graan met subsidie geëxporteerd waardoor de wereldmarkt een dumpmarkt werd. Dit leidde tot zeer hoge graanprijzen waardoor in de graangebieden niet meer rendabel varkens gehouden konden worden. Tegelijkertijd werden de graanvervangers (tapioca) vrijgesteld van importheffing. De prijs van graanvervangers was gebaseerd op de wereldmarktprijs wat een dumpprijs was.
  Het gevolg was dat vanaf eind jaren vijftig de varkenshouderij vooral rendeerde vlak achter de grote zeehavens waar de graanvervangers binnen kwamen. De Nederlandse boeren konden varkens leveren tegen prijzen waar de varkenshouders in de rest van Europa failliet bij gingen. De Nederelandse varkenshouderij verdiende goud en groeide als kool. Deze situatie duurde voort tot begin jaren negentig toen de eerste grote hervorming kwam. De prijs van graan werd niet meer beschermd en men kreeg daarvoor in de plaats directe inkomenssteun. Doordat graan goedkoper werd kon de varkenshouderij in de graangebieden meer renderen. Tegelijk veranderde de wereldmarkt van een dumpmarkt in een echte markt met soms zelfs schaarste. Het gevolg was dat de Nederlandse boeren met veel hogere voerprijzen te maken kregen.
  Wordt vervolgt........

 • aarthamstra1

  Waarom concurrentie.Dan blijven je scherp werken, doe je een stapje extra,
  Wil je altijd beter zijn ,Wil je nieuwe producten uitvinden .Is je klant koning.
  Zoek je nieuwe afzet ,Betere inkoop,verkoop. Als je de macht krijgt over een productie stroom. Word je lui en wil je vooral de marge vergroten,Heb je geen oog voor de inkoop en verkoop,is de klant geen koning , maar een lastpost die je vooral geen macht ,invloed wil laten krijgen.
  Daar zijn die rotzakken van LTO,, ZLTO vooral mee bezig geweest. Macht.en nog eens macht. Samen met de overheid ,Met de milieu organisaties alles is veroorloofd. voor de macht.De boer , de slager. de vrije handel ,alles moest
  stuk . Nu verslikken ze zich in Europa.Supermarkten. Banken, De collega MULTINATIONALS. Het zal moeilijk worden zo niet mogelijk het weer in goede banen te krijgen. De regelgeving weer zo aan te passen dat het
  voor de middenstand ook weer mogelijk is te slachten en vermarkten.De multinational die de DOMME volkvertegenwoordigers aansturen gaan dat pas weer toe staan als ,alles is verkloot.Als we weer van ellende op een partij als de PVV stemmen .

 • Mozes

  .....vervolg:
  Daar bovenop kwamen nog de hoge mestafzetkosten waar de boeren in de graangebieden geen last van hebben en de hogere kosten vanwege een dichtbevolkte omgeving (luchtwassers).
  Konden tot begin jaren negentig de Nederlandse boeren de rest van Europa wegconcurreren, nu is het net andersom. De rest van Europa kan gewoon goedkoper varkens leveren dan Nederland. Het prijsniveau in Europa is door deze veranderingen structureel te laag voor varkenshouders in Nederland en zal dat ook blijven, net zoals het voor de rest van Europa tot begin jaren negentig structureel te laag was.
  Vanaf begin jaren negentig zagen wij ook de opkomst van het voeren van bijproducten. Dit was ook al een reactie op de stijgende voerprijzen als gevolg van het wegvallen van marktbescherming.
  Een teken aan de wand is ook dat vooral de vleesvarkenshouderij in het buitenland groeit en hier krimpt. De vleesvarkenshouderij heeft meer voer nodig dan de vermeerdering en rendeert daardoor nog slechter dan de vermeerderingsvarkenshouderij. De vermeerderaars hebben voorlopig nog geluk dat in het buitenland voor de groeiende vleesvarkenshouderij te weing biggen zijn en daardoor de biggenprijzen hoog zijn. Mijn toekomstverwachting voor de varkenshouderij in Nederland is buitengewoon somber.

 • Jan Arthur

  Klopt, maar het ergste van al is dat we de tijd niet meer kunnen terugdraaien! Vroeger had iedere gemeente een slachterij, klein of iets groter, maar het waren alle leefbare bedrijfjes.werkgelegenheid zat. Regeleving: alles saneren in een paar grote mastodonten van slachthuizen. Eigen mensen weg en vervangen door goedkope oostblokkers.
  Een voor een zijn ook de beenhouwerijen verdwenen uit de dorpskern en vervangen door voorverpakt vlees uit de supers. Weer zulke mastodontwinkels. Hup, middenstand weg en werkgelegenheid weg.Waarschijnlijk leefden we vroeger verkeerd en zijn we nu op de goede weg, wie zal het zeggen? Maar toch is het iets om over na te denken, vind ik. Zekers voor de bewindvoerders en/of politiekers. Hopelijk gaan toch eindelijk hun ogen open en stoppen ze het met slapen!

 • food.communications1

  Marktaandeel is geen doel op zich. In een Europese en wereldmarkt mee willen spelen en daar de omvang voor hebben wel. Want aan de afzetkant groeien de marktpartijen en die zoeken grotere partijen om zaken mee te doen. En afspraken mee te maken voor langere tijd. Dat is ook en vooral omdat we cira 70-75% exporteren omdat de Nederlandse markt veel te klein is voor de afzet van alle varkens die hier worden gehouden. En ook omdat het merendeel van de onderdelen van het varken niet meer worden gegeten. Dus willen we die wereldwijd ook zo goed mogelijk verkopen omdat de optelsom van de opbrengst van al die delen uiteindelijk de varkensprijs bepaalt. En wil je wereldwijd kunnen exporteren, heb je volumes nodig. Want je gaat niet met 1.000 kilo varkensstaarten naar China. Laat staan dat je daarvoor wordt goedgekeurd want dat is een voorwaarde om buiten Europa te kunnen afzetten. Om die reden heeft VION zich zo ontwikkeld. En gezien het wereldvarkensvleesaanbod waar Europa flink aan bijdraagt (Denemarken, Duitsland, Nederland), is de prijsconcurrentie groot.
  Wordt vervolgd.

 • food.communications1

  We weten dat marktregulering niet werkt want iedereen gaat vanuit zijn eigen belang en toekomst. Om mee te kunnen blijven spelen, moeten de kosten dus onder controle zijn en de omvang voldoende groot. Dat zien we in het vlees, in het voer en bij de boer. Iedereen stuurt op kosten en efficiency en volume in elke schakel in de keten. En de Nederlandse varkenshouders doen dat met succes. In de meeste gevallen wil boer, voer en vlees dat doen door te groeien. Meer volume, sturen op technische resultaten en vermindering faalkosten. 
  Vion zoekt daarbij zoveel mogelijk markten en klanten die een lange termijn samenwerking willen. En hoe beter we dat kunnen, hoe meer stabiliteit in de markt en samenwerking. Denk aan de productie van welfarebacon voor het Verenigd koninkrijk en nu de Good Farming Star varkens voor de Nederlandse supermarkten en vleeswarenindustrie. 
  Wat we nu doen, is de efficiency vergroten en meer produceren op minder locaties. Dat is zowel een eigen belang als een boerenbelang.

  Marc van der Lee

 • steenbok1

  Is maar 1 oplossing om de prijs te verhogen, voerprijzen zullen sterk blijven schommelen, dus de prijs bij de retail structureel te verhogen. Dus met z n
  allen samen optrekken, en geen zwarte pieten uit blijven delen. Wordt tijd de handen in 1 te slaan, Ik geef het wel toe hoor, ik hou dit niet nog jaren vol.

 • Mozes

  Jan Arthur, de veranderingen die jij beschrijft zijn de keerzijde van de welvaartsgroei. Als je 60% van de bevolking nodig hebt om voedsel te produceren zal ook ongeveer 60% van het gemiddelde inkomen nodig zijn om voedsel te betalen. Als je voedsel nu met 10% van de bevolking kunt produceren heb je nog maar 10% van het gemiddelde inkomen nodig om voedsel te betalen. Je houdt dus veel meer geld over voor andere zaken en hebt dus een hogere koopkracht.
  Dit principe geldt voor ieder product van voedsel tot auto's tot bankzaken en kleren. Als er minder mensen voor nodig zijn heb je er minder geld voor nodig en hou je meer over voor andere zaken.
  In economische vaktermen noemt men dit 'verhoging van arbeidsproductiviteit'.
  De vraag is hoe ver wil je hier in gaan? Varkens aan een riem zodat je met dezelfde arbeid er meer kunt houden? Kippen in legbatterijen? Plagen in gewassen zoveel mogelijk chemisch bestrijden omdat dit de minste arbeid kost?
  Grootschalige winkels omdat die per arbeidskracht vele keren meer kunnen verkopen?
  Wat mij hier vaak in stoort is dat de hele samenleving met beide handen de stijgende koopkracht pakt en de eventuele ongewenste keerzijden in de landbouw afdoet als de kwade mentaliteit van de boer. Er wordt in de media van alles gezegd over de landbouw, vaak gericht op het opwekken van emoties met suggesties naar de vermeende kwade mentaliteit van de boer, maar over de achterliggende complexiteit wordt met geen woord gerept.

 • Jan Arthur

  Kosten besparend werken, ja en graag zelfs, maardan moet men met die kostenverslindende regelgeving, waar niemand iets aan heeft, stoppen. Het is genoeg geweest.

 • varkensboerk

  Marc, die laatste regel van #37 zegt mij genoeg.'Dat is zowel een eigen belang als een boerenbelang.' Even voor de duidelijkheid. Volgens mij is Vion in beginsel van boeren want zij zijn via zlto de financiers van de hele bende. De Rabo gaat via de achterdeur vertrekken als geldverstrekker met de boekwinst van Vion ingredients om het gat te dichten. De zlto=boeren blijven met Vion zitten. Vion is dus boerenbelang, letterlijk en figuurlijk. Als jij dan nog van eigenbelang voor Vion durft te spreken begrijp je het nog altijd niet en is de cultuurslag die er moet plaatsvinden binnnen Vion nog ver te zoeken. Zo ook het vertrouwen van de boeren die niet geloven in de Vionsprookjes. Zonder dit vertouwen ziet het er niet best uit lijkt mij.

 • food.communications1

  Varkensboer, je mag me gerust aanspreken op die laatste zin maar dan wel graag in relatie tot alles wat ik in 36 en 37 schrijf. Hoe kijk je er dan tegenaan?

 • Jan Arthur

  @Mozes, ben je nu blind? Hebben de mensen het zo veel beter nu? Werkloosheid zonder weerga, armoede inde stad en op het platte land. Voor een paar enkelingen(kaderleden oa) is het inderdaad beter geworden. Er is een hemelsbreed verschil tussen theorie en praktijk. Maar als men zich opsluit in zijn ivoren toren, dan ziet men niet wat er rondom zich gebeurt.
  Als iedereen zulke theorieën verkondigt zoals u, welke bezigheidstherapie gaat u dan die andere 90procent geven? Praatjes,ja! Niet meer, niet min.

 • Mozes

  Jan Arthur, stijging van welvaart gaat gepaard met verschuiving van werkgelegenheid. Doordat 100 jaar geleden minder mensen nodig waren voor voedselproductie had men ook een kleiner deel van het inkomen nodig om voedsel te betalen. Het geld wat men uitspaarde aan voedsel ging men uitgeven aan andere zaken. Men kocht een radio of een fiets. Daardoor ontstond er nieuwe werkgelegenheid in de industrie want er moesten meer radio's en fietsen gemaakt worden. De mensen die in de landbouw niet meer nodig waren vonden daar dus nieuw werk.
  Het geld wat men aan de ene kant uitspaart geeft men uit aan de andere kant waar dus nieuwe werkgelegenheid terug komt.
  Verhoging van arbeidsproductiviteit veroorzaakt dus niet minder werk maar verschuiving van werk.

 • Jan Arthur

  Ja, naar Oost-Europa, China ofZuid-Amerika. Naar daar wordt de werkgelenheid verschoven! En de goederen van daaruit naar ons gebracht. Goe bezig.

 • w v gemert

  Marc van der Lee, andere inzichten, nieuwe visies het kan allemaal die worden pas geloofwaardig als men ook toegeeft wat men fout heeft gedaan. Indien je vertrouwen wilt herstellen dan is dat een eerste/minimale vereiste. Ik geloof niet meer dat een slachterij zich druk maakt om de primaire sector, uit niets blijkt de afgelopen 15 jaar dat het wel het geval was.

 • drikhend

  Beste W v Gemert u heeft helemaal gelijk met uw gedachte dat de slachterijen zich niet druk maken om de primaire sector . De varkens zijn er en ze komen toch wel . Waarom meer betalen dan nodig is . Want waar kan een handelaar of grote varkenshouder met een groot aantal varkens naar toe als er geen vraag of minder vragers die elkaar goed kennen . Ze zullen zich drukker maken als goed is aan de afzet kant . Maar daar hebben de inkopers de macht om elders te kopen en zullen ze moeten zorgen dat ze de klanten houden . En zolang dat er aan de aanbodkant voldoende aanvoer is kan men lagere vleesprijzen snel en gemakkelijk doorbereken . De varkens kunnen toch nergens anders naar toe .

 • Jan Arthur

  We verkopen geen varkens meer aan de slachterijen, maar we zijn leveranciers geworden. De prijs moeten we maar afwachten.

 • varkensboerk

  Marc, fijn dat je mijn kritische blik naast je neer legt. Als ik moet reageren op alles wat je in #36+37 schrijft, kijk ik daar als volgt tegenaan. Het zijn allemaal mooie woorden die in theorie natuurlijk een mooie strategie vormen. Echter als zaken als efficiency en kostenbeheersing nu pas prioriteit krijgen loop je als vion circa 15 jaar en 700milj. achter op de concurrentie. Die hebben die zaken beter op orde en zijn inmiddels ook bezig met een meerwaarde te creëren voor de af te zetten producten. Dat is naast kostenbeheersing enige manier om als slachterij en als boer beter rendement te genereren. Groot zijn heeft misschien wel marktmacht opgeleverd aan de inkoopkant maar niet aan de verkoopkant. Ik denk eerder dat vion te veel afhankelijk werd van grote afnemers en daardoor kwetsbaarder en minder flexibel opereerde op de vleesmarkt. Maar dat is achteraf praten zeg je dan. Nu hier een tip voor de nieuwe bedrijfsopzet. Het personeel en met name de leidinggevende belonen naar prestatie en rendement en niet aan de hand van de 'zogenaamde stoel' die ze bekleden. Dus slechte resultaten hebben direct gevolgen voor de eigen portemonnee en hierdoor neemt men misschien meer hun verantwoordelijkheid. Zie het als een overheidsinstantie die geprivatiseerd wordt en op eigen benen moet kunnen staan. Het zal tijd worden!

 • fjam

  @varkensboer- die tijd..... komt nooit meer terug
  Voor mij... het ging allemaal zo vlug
  Al die kennissen die vragen
  Hoe het met ons gaat
  't Is te laat, 't is te laat ...(gezongen door koos albers).lol

 • fransderondhoeven

  varkens boer je hebt gelijk vion zakt af en de rest van de slachterijen wordt groter als wij niet efficiënt werken komen wij er ook niet maar ja met het geld van een ander spelen is altijd makkelijk

Laad alle reacties (47)

Of registreer je om te kunnen reageren.