Varkenshouderij

Nieuws 5374 x bekeken 18 reacties

'Sluiting Helmond zorgelijk'

Hummelo - Sluiting van de slachterij in Helmond is wel zorgelijk. Dat is de reactie van NVV-voorzitter Bennie van Til op het nieuws van de sluiting van Vion Helmond.

"Verlies van slachtcapaciteit betekent dat we steeds afhankelijker worden van Duitsland, met name ook als het gaat om de prijsstelling", aldus Van Til. Ook vindt Van Til de afname van slachtcapaciteit en de spreiding van slachterijen over Nederland een punt van aandacht, vooral bij calamiteiten als varkenspest of MKZ. "We moeten het er dit najaar maar eens over hebben", aldus Van Til. Maarten Rooijakkers van LTO Varkenshouderij tilt er minder zwaar aan. "Helmond ligt vlakbij Boxtel. Dus bij calamiteiten zal er niet zo veel veranderen", aldus Rooijakkers. "Het is van groot belang dat Vion zijn productie optimaliseert."

Volgens communicatiedirecteur Marc van der Lee van Vion houdt het bedrijf wel degelijk rekening met voldoende spreiding van de locaties waar wordt geslacht. "De locaties die overblijven liggen gespreid over Nederland. Bij calamiteiten zullen er corridors komen naar de slachterijen", aldus Van der Lee.

Laatste reacties

 • food.communications1

  Er gaat geen slachtcapaciiteit verloren; we gaan in Boxtel naar een gemiddeld aantal slachtingen van 95.000 per week doordat we de productie van Helmond gaan toevoegen.

  Marc van der Lee
  Vion

 • Mozes

  Waarom willen wij die slachtcapaciteit in Nederland houden? In een andere discussie over dit onderwerp heb ik gisteren al uitgelegd dat de varkenshouderij in Nederland vrijwel niet meer kan renderen en in de toekomst geleidelijk gaat verdwijnen. We zien nu al een krimp in de vleesvarkenshouderij in Nederland terwijl die in andere landen in Europa juist groeit.

 • fransderondhoeven

  mozes wat vion minder slacht gaat de rest meer slachten dus aantal blijft gelijk

 • Verhoek25

  @Mozes: 'Gisteren heb ik al uitgelegd hoe het allemaal zit'. Nou snap ik je nickname, je bent al kort bij God zelf geweest daar op de Horeb. Als oostelijke koeienman heb je het best ver geschopt.

 • Biggemans

  waar Frans ? waar ??

 • Mozes

  Nee Verhoek25, dat ik ooit op het idee kwam de naam 'Mozes' te gebruiken heeft niets te maken met zijn bijbelse grootsheid maar met zijn menselijke beperkingen.
  Vroeger op school leerden wij dat de bijbelse Mozes van God naar de farao moest om de situatie van het Joodse volk aan de kaak te stellen. Mozes wilde dat niet. Één van de redenen was dat Mozes stotterde en zich geen kans zag bij de farao het woord te voeren. Uiteindelijk werd een oplossing gevonden doordat zijn jongere broer namens hem het woord voerde. De bijbelse Mozes is de oudste mens ter wereld waar van bekent is dat hij stotterde.
  De naam 'Mozes' is een ironische verwijzing naar mijn eigen verbale beperkingen. Op vergaderingen zie ik mij geen kans het woord te voeren. Ik ben dan ook zoals ik al vaker schreef 'een boer achter in de zaal'.

 • Roelof Bloo

  Als Vion rekening had willen houden met spreiding had ze Druten eerder gesloten dan Emmen en/of Meppel. Binnen niet al te lange tijd gaat er nóg een Vion-varkensslachterij dicht, Apeldoorn wordt
  er gemompeld in de sector maar 't kan net zo goed Groenlo zijn, aangezien de zeugenkarkassen bijna allemaal al naar Tönnies gaan kan Vion ook heel goed zonder zeugenslachterij. Vion Groenlo ligt heel dicht bij Schöppingen en niet ver van Rheda-Wiedenbruck. Veel zeugen die nu in Groenlo worden geslacht komen al van de verzamelplaats, hier kunnen ook álle Vion-zeugen naartoe. Van daar rechtstreeks naar een (goedkoper werkende) Tönniesslachterij en Groenlo kan zomaar dicht.... Tilburg heeft een geldende hinderwetvergunning tot 2017, is een oude zooi. Enschede is al zo ver ontmanteld dat daar opnieuw opstarten ook moeilijk gaat worden. Ik denk dat Vion na 2017 alleen nog een paar koeien in
  Dokkum slacht en de rest in Duitsland. Zodra ingrediënts is verkocht gaat waarschijnlijk 'alles behalve Boxtel' dicht.....

 • fransderondhoeven

  fons in het nieuwe slachthuis

 • drientje

  Er is genoeg slachtcapaciteit, en als er meer vraag is, wordt er snel genoeg bijgebouwd. Het probleem van de sector is en blijft, we zijn niet in staat de productie van varkens vraaggestuurd te maken.

 • steenbok1

  als we eerlijk zijn hebben we er ook zelf voor gezorgd dat veel slachterijen verdwijnen., I s alles in het buitenland beter?

 • fransderondhoeven

  drientje dat hoeft ook niet dat is al meer dan 40 jaar zo het gaat er om welke slachterij kan het efficiëntste slachten en er het meeste geld voor krijgen dat is kassa

 • Mozes

  Drientje, het zal nooit lukken de varkensprijs omhoog te krijgen. In de ons omringende landen kan men bij de huidige prijzen nog steeds goed verdienen. Men breidt de varkenshouderij zelfs uit. Het probleem is dat Nederland een veel hogere kostprijs heeft dan in andere landen. Wij hebben geen voer en geen mestplaatsingsruimte en zijn een dichtbevolkt land waardoor er grote spanningen met bevolking ontstaat. In Canada, Amerika, Oekraïne en andere landen worden varkens gehouden in de akkerbouwgebieden zodat men het voer en de mestplaatsing vlak naast de deur heeft. De akkerbouwgebieden zijn dunbevolkt waardoor er geen problemen met de omgeving zijn.

 • detelg1

  Ja precies Mozes maar geen consumenten in de buurt. Canada is een half jaartje goed geweest maar nu ook weer shit!

 • Buurman

  Met de toename van transportkosten kan men beter verwerkt vlees vervoeren dan de grondstoffen en bijproducten van dat vlees.
  Hoeveel ton voer en mest worden verplaatst voor 1 ton varkenvlees?

 • drikhend

  Er hoeft maar ergens een Willie Wortel te zijn die mest tot waarde kan maken op een winstgevende manier , zonder schadelijke restproducten . Velen zijn zoekende .Maar de oplossing wordt gevonden . Want gas en mineralen worden steeds duurder . En de boer heeft het in zijn put zitten .

 • Daan & Ton

  De Consument zou bereid moeten zijn wat meer te betalen voor zijn kwalitatief zeer goede stukje vlees. Dáár zit het probleem.
  De Bezorgde Burger vindt de intensieve veehouderij een probleem (en terecht), maar met de pet op van Consument alleen maar op zoek naar de beste prijs. De Retailers knijpen alle leveranciers af, ook grote spelers als Vion.
  Dit kan nooit doorbroken worden, tenzij de Consument 'mee werkt'.

 • theastrovor

 • drikhend

  Beste Daan en Tom De consument gaat uit zichzelf niet meer betalen . Zijn voor grootste deel allemaal prijskopers . Roepen over kwaliteit , milieu , dierwelzijn enz. Maar de prijs is in de meeste gevallen koop beslissend .

Laad alle reacties (14)

Of registreer je om te kunnen reageren.