Varkenshouderij

Nieuws 1556 x bekeken 2 reacties

Rusland pakt kleinschalige varkensbedrijven aan

Moskou - Rusland geeft uitvoering aan het voornemen om de kleinschalige varkenshouderij aan te pakken om zo de Afrikaanse varkenspest onder controle te krijgen.

De veterinaire en voedselveiligheidsdienst Rosselkhoznadzor is bezig met de ruiming van zo'n 70.000 varkens in de regio Belgorod Oblast. De ruiming roept veel verzet op onder de bevolking.

Rosselkhoznadzor wilde aanvankelijk de varkens van de kleine gezinsbedrijven ruimen en geheel vernietigen. Omdat dit veel verzet oproept onder de bevolking die zich in zijn voedselvoorziening voor de winter bedreigd ziet heeft de dienst toegestaan dat 45 procent van het vlees van de geruimde varkens mag worden geconsumeerd. De autoriteiten hebben verkoop en handel in dit vlees echter ten strengste verboden. De rest van de varkens en het vlees wordt verbrand.

In de aan Oekraïne grenzende regio Belgorod Oblast zitten veel grootschalige moderne varkensbedrijven die de Russische autoriteiten koste wat kost willen behouden. Belgorod Oblast is goed voor zo'n 20 procent van de Russische varkensvleesproductie. In de regio zitten grote bedrijven als Miratorg, Cherkizovo en Agro Belogoriya. Als één of meer van deze bedrijven besmet zouden raken met het Afrikaanse varkenspestvirus zou dat rampzalige consequenties kunnen hebben voor de Russische grootschalige varkenssector.

De organisatie van kleine boeren en landbouwcoöperaties ACCOR is woedend over het optreden van de autoriteiten. De organisatie heeft een open brief gestuurd naar president Vladimir Putin waarin ze oproept om de kleine landbouwbedrijven met rust te laten. ACCOR stelt verder dat er veel meer gedaan moet worden om de uitbraken van de ziekte te elimineren. Ook zouden er duidelijke regels en voorwaarden moeten komen voor de kleinschalige varkenshouderij, die veel beter gehandhaafd moeten worden.

Laatste reacties

  • Flyinghollander

    Haast elke medewerker heeft thuis een koe,varkens gans, ja dat gaat eens mis.

  • gertjan.gerrits

    inderdaad Jeroen, daar gaat het vaak mis.....

Of registreer je om te kunnen reageren.