Varkenshouderij

Nieuws 2445 x bekeken 26 reacties

Rijdende blikvangers voor Duitse varkenshouderij

Damme - De Duitse varkenshouderij is begonnen met pr-actie waarbij op vrachtwagens afbeeldingen te zien zijn van varkensstallen met daarbij de tekst ‘Was het vroeger beter in de dierenhouderij?’.

De onder de titel ‘Rollende blikvanger’ draaiende actie wordt gefinancierd uit giften van varkenshouders. Daartoe is een oproep gedaan op de website Bauernhöfe statt Bauernopfer (Boerenbedrijven in plaats van boerenslachtoffers), een platform dat in  juni werd geopend waar de burgerij in dialoog kan komen met de varkenshouderij. Varkenshoudersbond ISN beheert de site en zorgt ook voor de vrachtwagenactie.

Laatste reacties

 • Jan Arthur

  Wil Duitsland de sector alsnog van de ondergang redden?
  Naar het schijnt is ook Bild vorige week met een charme-offensief begonnen. Bron: ISN-news van 09/08 onder de titel: vom Ferkel bis Steak.
  Ik vind dit initiatief zeer lovenswaardig en ik hoop dat er nog meer positief nieuws komt, ook uit onze Nederlanden.

 • gerjan slingenbergh

  Vroeger konden zulke biggen nog zogen bij de zeug.

 • trijnie

  Het is de waarheid zoals het op de afbeelding staat, maar of het nu een goede pr is, dat betwijfel ik. Het lijkt wel een bacterievrij onderkomen. En Gerjan als ze niet meer mogen zogen bij de zeug hoe krijgen ze die biggen dan vet?..

 • Hogman1

  Wat is er nu toch mis met een bacterieelvrij onderkomen.
  Stro stront en vliegen dat was iets van vroeger toen het allemaal beter was.
  Maar goed er zijn ook echte dierenvrienden die hoge gezondheid associeren met laboratorium varkens.
  En eerlijk gezegd zo,n nostalgische beeltenis achter op je auto van een afgetrokken zeug met 7 weekse biggen aan de riem doet het het ook niet goed.

 • trijnie

  @hogman1, u begrijpt niet dat mensen die nooit in de stallen mogen kijken, iets van jullie wereld snappen. Daarom ook mijn vraag hierboven. Mijn beleving van een boerenbedrijf ligt nog in het verleden zo n veertig jaar geleden.Toen ik nog kind was.
  En ik wil gewoon ook wel eens wat weten over het nu. En als ik die afbeelding zie, kan ik het me niet voorstellen dat biggen echt zo leven, zonder stro en zeug.
  Daarom zou ik zo graag wat uitleg willen, dat is toch niet zo erg?

 • Klomp

  trijnie, die biggen op de foto zijn gewoon gespeende biggen die de zeug niet meer nodig hebben
  Bijna alle bedrijven spenen op 26 - 28 dagen

 • trijnie

  Klomp, bedankt voor uw antwoord, maar is het gangbaar dat ze op een laboratoriumachtige manier worden gehouden?
  Ik bedoel moet er dan geen stro in de hokken?

 • Klomp

  Trijnie, Op de foto staat gewoon een heel mooie schone en warme stal, daar is niets laboratorisch aan. De biggen in de gangbare varkens houderij liggen nooit in stro, maar altijd op verwarmde vloeren met een gedeelte roosters.

 • Hogman1

  Trijnie ,mensen mogen wel in stallen kijken ,er zijn bijna wekelijks open deur dagen van nieuwe stallen waarbij een ieder welkom is en nog gratis van drinken en eten wordt voorzient.Ook zijn er plenty zichtstallen waar je ze in de praktijk kan bezichtigen .En op internet zijn er ook volop bedrijven die met behulp van foto en film hun bedrijven tonen,Vroeger kon je er ook nog commentaar geven en informatie vragen maar dankzij veel bijna doodsbedreigingen zijn we daar maar mee gestopt.
  Trijnie op internet is meer te vinden dan de site van WD die suggereren dat schoon moet worden gezien als labo varkens
  Ik snap niet dat iemand zoals jij die volgens je eigen zegge 40 jaar geleden melk vanuit de melkbus van je buurmanboer consumeerde niet even zelf contact zoekt met een oude boer en vraagt waarom er geen stro meer wordt gebruikt .Hij zal antwoorden vanwege de diarree en zal zeggen dat de de uitvinding van mestput met roosters de beste uitvinding is van de 20e eeuw.Maar eigenlijk wist je dat al het is net als met de groene leugen.Het is maar hoe je het WILT zien,

 • trijnie

  Hogman, dat laatste had er niet bij gehoeven. Ik weet niets over varkens en kippen
  Want ik woon in een weide gebied waar ook nog nauwelijks boeren wonen en zeker geen oude boeren. Al mijn vroegere boerenburen zijn naar een dorp verhuist of al gestorven. De enige boeren die hier nog langs komen racen op hun trekkers voorbij of veelal zijn het loonwerkers. De meeste 'buren' zijn koeien en die zeggen ook geen boeh of bah terug..... maar ik kan me nog niet indenken dat ze in zo een cleane stal leven maar ik ga op zoek want ik wil altijd graag van alles weten.

 • j.verstraten1

  trijnie, ter aanvulling op Hogman, vroeger ( tot in de 70er jaren) teelde men vaak eigen graan voor de varkens. Het stro, bijprodukt, gebruikte men om de hokken in te strooien. Niet voor het plezier van het varken, maar voor de mest op te vangen aangezien mestkelders nog niet bestonden. De mest werd dagelijks met de kruiwagen uit de stal op de mesthoop gebracht. Nieuw stro elke dag aanbrengen. Erg arbeidsintensief, kan me nog herinneren dat ik dit met mijn vader elke dag na schooltijd deed. Drijfmestkelders met roosters daarboven maakte dit overbodig. Het graan werd steeds vaker aangevoerd uit de grootschalige akkerbouwgebieden in frankrijk en buiten europa, het eigen graan maakte plaats voor mais dat veel beter tegen de royale bemesting kon, geen weerrisico bij de oogst en stro was toch niet meer nodig.

 • Hogman1

  Trijnie ,sorry dan van die laatste zin maar blijf je niet teveel hangen in vroeger?
  Mijn schoonvader melkte 30 koeien zo,n 30 jaar geleden ... 05.00 uur op ,zak pulpbrokjes op de kar naar het land waar zo,n mobiele melkstalkar stond in de zomer .Kwart voor acht kwamen pa en ma weer thuis ,soms verrot geregend.
  Het was feest voor die mens als ze weer op stal konden staan.
  Koetjes kregen dan zo'n kophalster aan met zo,n ring die weer aan een paal was verbonden en hadden dan een bewegingsvrijheid van 50 cm.
  Niet meer want anders konden ze zich ophangen
  Alles op dat rot stro want er moest uitgemest worden met een kruiwagen want er was geen gierkelder
  Maar de koeien hadden wel weidegang en dus echte weidemelk en het was toen allemaal zo romantisch en mooi volgens velen
  Mijn geburen hebben een stal met robots en koematrassen en die koeien kunnen vrolijk binnen en buiten lopen ,alleen in dat laatste hebben ze nooit geen zin.Er is veel veranderd in 30 jaar maar mijn schoonpa had met zijn 62 jaar een kunstheup en 2 kunstknieën en mijn buurman doet daar nog maar even mee wachten.
  Heb ik dan geen heimwee naar vroeger?? Natuurlijk wel... er was ook een schapenstal en daar was mijn huidige vrouw aan het werk tussen die pakken stro en die schapen die moesten lammeren en dan wetende dat ik niets heb met schapen


 • Bison

  Nou ja Hogman1 zo erg was het nou ook niet, Ik molk er 32 jaar geleden 24 met 2 ketels en ook aan de weidewagen, Ik mocht dat wel zo lekker rustig vroeg in de morgen. 3 uurtjes uit en thuis 2 keer per dag, voor de rest had je aan de koeien geen werk in de zomer( tijd zat over om er een baantje bij te hebben) Tja het regende wel eens maar als je daar als Hollander niet tegen kan dan ben je een wussie.
  Dat feest op stal was eigenlijk alleen in de winter als het vroor, dan kon je ff lekker opwarmen zo tussen de koeien, voor de rest had je er veel meer werk aan met voeren en roskammen en uitmesten van de grup en het jongvee nalopen dat ook op stal stond.
  Ik had wel een hollandse stal met aan beide zijden een achtergang en een voer gang in de midden. Ik had het best naar mijn zin al was er toen al geen kloot meer te verdienen met een handvol koeien.
  Mijn vader is er pas mee gestopt toen hij 74 was en hij molk nog met de hand.

 • Jan Arthur

  Nostalgie alom! Maar daar is er geen plaats meer voor. We moeten vooruit. Is het niet mooi dat deze dieren zo verzorgd worden? Of was het vroeger zoveel beter voor de dieren, toen ze nog in het slijk(vol bacteriën) hun badje namen of zich wentelden in hun eigen vuil. Ik vind het toch beter nu, ik heb genoeg van die strontvarkens geladen. Dank u.

 • trijnie

  @hogman, zoals je het beschrijft, heb ik het allemaal hier meegemaakt.
  Nee het was vroeger niet beter, de arbeidsomstandigheden waren zwaar.Daarentegen denk ik dat heel veel boeren ook wel genoten hebben van het buiten melken. S' morgens bij het krieken van de dag, als het licht begint te worden, de weidevogels die er nog waren, ikzelf kan dan zo'n dankbaar gevoel hebben van zo weer een nieuwe dag. Maar als het in de nazomer melken in het half donker wordt, dan is het voor mens en dier fijn om weer naar de warme stal te gaan.
  Wat ik mis in deze tijd is het ongedwongene van vroeger, het tijd hebben voor een praatje, nu leeft ieder z'n eigen leven, zelfs in de gezinnen, niet meer s'avonds rondom de tafel maar ieder z'n eigen tv, programma en kamer.
  Het is tegenwoordig ieder voor zich en God voor ons allen.

 • trijnie

  En in mijn buurt heeft de boer buur geen melkrobot en hij zegt weleens: ik ben maar een kleine boer. Maar ik heb groot respect voor dit gezin, meer dan voor die lui die nooit genoeg hebben. En denk maar niet dat het een achterlijk boertje is hoor.
  Het hele gezin is goed ontwikkeld en een wel daad voor deze maatschappij.

 • trijnie

  Bison, ben je hier daarom weggegaan, omdat er hier geen toekomst meer was voor het bedrijf? Mis je Holland nu nog?

 • trijnie

  Jan Arthur, ik was laatst in Duitsland en daar liepen, wroeten nog een heel stel varkens in een weiland, het was prachtig om te zien, ze hadden het duidelijk naar hun zin.
  Maar oude tijden herleven, kijk naar vaire varkens, vind dat toch een heel leuk initiatief. Alleen is dit geen afspiegeling van de varkenshouderij...

 • trijnie

  J.ver straten, ook bedankt voor je reactie, heb ik het goed dat er de laatste jaren weer meer graan verbouwd wordt?
  Pas in onze vakantie in Engeland heb ik heel veel graanakkers gezien, vooral onder in Schotland. Het is erg leuk om te zien hoe het elders eraan toe gaat. Daar boven in Schotland, in de highlands, lopen heel veel vleeskoeien, kleine, stevige beesten en schapen. Melkkoeien zijn er nauwelijks.

 • Bison

  Trijnie wat er allemaal toegeleid heeft is een te lang verhaal om hier even neer te pennen maar inderdaad ik zag geen toekomst meer in Nederland.
  Nee missen doe ik Holland niet, ik ben hier teveel aan de ruimte de rust en vrijheid gewend om daar nog te kunnen leven op die mierenhoop.

  Ik heb alleen zo af en toe nog wel trek in een verse groene haring.:-)

 • Realist

  37 jaar geleden molken wij al 2 keer per dag op een grupstal in de tank. Niks nat regenen in weer en wind in het veld. Alleen even de koeien ophalen en vastzetten

 • Piet, Midden-Europa

  Nou @Trijnie, je bent een Gezellige discusiegenoot met warmte en gevoel !!!... Ja ik vind het ook, het ''optimale'' produktie-proces in de Agrarische sector is verre van Romantisch !!!... Wij moeten SCOREN hoorde je zo'n 20 jaar geleden !!!... Nou wij hebben GESCOORD !!!... Overproduktie en matige prijzen. Trijnie maakte de opmerking 'ieder voor zich en God voor ons allen'' Ik ben alleen bang dat wij ons ten opzichte van God uit de markt prijzen en ons rijp maken voor de DUIVEL !!!...

 • Bison

  Valt niet mee om de koeien 2 keer per dag op te stallen voor het melken als het land 2 of meer km van huis ligt Realist.
  Overdekt in het land melken zou wel gegaan hebben als die verekte overheid en bemoeizuchtige burgertjes niet altijd overal zo op tegen waren.
  Wat kon hun het verrekken of je zijknat werd.

  Ben blij dat ik hier ver van al dat geouwehoer vandaan zit en kan doen wat IK wil zonder enige inmenging van derden.

 • trijnie

  Toch hadden sommige boeren hier een overdekte melkmachine,
  wel op wielen want met de koeien mee moest het ding ook mee naar een nieuw stuk.Ik wou weleens zien hoe het daar bij bison is, kan me er weinig van voorstellen.

 • Bison

  trijnie als je van de rust houd! denk maar,...Paradijs.:-)

 • Jan Arthur

  Ja, Bison, zo is het! Het gras is altijd groener aan de andere kant van de heuvel, vooral in paradise by the dashboardlight!
  Je hebt wel gelijk Bison als je over de Cafka-mentaliteit spreekt hier in de lage landen. Ze beseffen het nog niet, maar onze welvaart gaat er op de lange duur aan kapot!

Laad alle reacties (22)

Of registreer je om te kunnen reageren.