Varkenshouderij

Nieuws 3320 x bekeken

Pilot Vion-slachterij Apeldoorn mogelijk uitgebreid

Den Haag – De proef met controle op dierenwelzijn en diergezondheid bij de Vion-slachterij in Apeldoorn wordt mogelijk uitgebreid.

Dat schrijft staatssecretaris Sharon Dijksma van landbouw in een brief aan de Tweede Kamer. In het kader van het programma Vermindering Regeldruk Vleesketen (VRV) wordt op dit moment een proef ingericht met gebruikmaking van toezicht op basis van Continuous Control Monitoring (CCMT). Deze pilot is in juli gestart.

In de proef voert Vion voortdurend waarnemingen en metingen uit met betrekking tot het welzijn en de gezondheid van dieren in het gedeelte voorafgaande aan de slacht. Vion en de NVWA hebben hiervoor normen vastgesteld. Via digitale data-uitwisseling is het voor de NVWA ter plaatse steeds mogelijk deze informatie te raadplegen. Tevens wordt de keuring voor de slacht anders ingericht, waardoor deze door de NVWA in de stal kan worden uitgevoerd, in plaats van bij het lossen van vrachtwagens. Dit scheelt aanzienlijk in het aantal uur controleren.

“Indien uit de evaluatie aan het eind van de pilot blijkt dat deze nieuwe vorm van toezicht bevredigende resultaten oplevert, zal bekeken worden of invoering op andere slachterijen mogelijk is”, schrijft Dijksma aan de Tweede Kamer.

Of registreer je om te kunnen reageren.