Varkenshouderij

Nieuws 9 reacties

NVV buigt zich weer over biggennotering

Hummelo - Het landelijk bestuur van de NVV buigt zich eind deze maand nogmaals over de biggennotering.

Een groep vleesvarkenshouders onder leiding van Erik Ottens uit de regio Veghel-Oss/Maaskant werkt een voorstel uit voor een referentienotering voor de biggen die achteraf wordt vastgesteld. Voorzitter Bennie van Til van de NVV hoopt hiermee de discussie over de biggennotering definitief af te kunnen sluiten.

Dit voorjaar ontstond onrust over de biggennotering van de NVV. Vleesvarkenshouders van de NVV vonden dat ze door de biggennotering die tot nu toe vooraf wordt vastgesteld tekort worden gedaan. Vooral in de regio's Twente, Achterhoek en Veghel-Oss/Maaskant was er veel ongenoegen. In andere regio's leefde de kwestie veel minder.

De groep vleesvarkenshouders hoopt dat er een nieuwe notering komt. "Als er geen verandering komt is er een flinke kans dat we de NVV de rug toekeren", aldus Ottens.

Laatste reacties

 • John*

  vroeger liep de nvv notering vrijwel 1 op 1 met de weser / ems notering.. de afgelopen 2 jaar is deze steeds verder af gaan wijken. dat verschil is nu al te groot waardoor er dikke toeslagen op nvv betaald moeten worden. bijna elke professionele zeugenhouder kijkt nu naar de weser ems om zeker te weten dat er geen geld blijft liggen bij de biggenprijs... of de notering nu door een handelaar gemaakt wordt, een vleesvarkenshouder of een zeugenhouder het zal nooit goed zijn. wel is duidelijk dat je er zelf voor moet vechten om je kostprijs te halen. de vleesvarkenshouders in nederland zijn eigenlijk technisch failliet zolang het mestprobleem niet opgelost wordt. de verliezen worden nu afgewenteld op de zeugenhouder maar hoe lang nog?

 • massy

  Je moet als zeugenhouder eerst maar is een big produceren waar een vleesvarkenshouder goed mee kan presteren dan zal die vlvhouder er minder moeite mee hebben om een eerlijke prijs te betalen. ik denk dat er voor een groot aantal zeugenhouders er nog een behoorlijke taak ligt. want de klant is KONING.

 • Gullef

  Verspilde moeite om je weer te buigen over de nvv notering, net wat mts de laat zegt, zorg eerst dat je goede biggen produceert/aankoopt. Als de nvv notering als referentie na de tijd komt kan ik zelf ook wel met de handelaar/vleesvarkenshouder overleggen om het verschil te delen. Doe eerst eens mee met een biggenprijsnotering monitor en dan kun je al in beeld brengen waar de fout zit. Je hoeft niet op de nvv notering te handelen, staat nergens dat het moet

 • anton1937

  Een vakorganisatie moet nooit zelf b.v biggenprijzen vaststellen,dat leidt onherroepelijk tot problemen. Een organisatie moeten anderen prijzen laten berekenen b.v de DlV .

 • M. Taken

  mts de laat,
  ik heb het al zo vaak gezegd dat de vermeerderaars moeten produceren waar de vleesvarkenshouder mee kan werken om zijn juiste afzet kanalen te vinden. Waarom nederlandse biggen op duitse notering terwijl in duitsland 'vleesbiggen' worden geproduceerd en geen nederlandse rommel. In duitsland wil zelfs de westfleisch al geen Topics biggen meer vermarkten omdat 15% van de geleverde gelten zo'n lage bespiering heeft dat dit met een goede eindbeer zelfs niet meer recht te breien is. Dus hou op met die onzin om nederlandse biggen met de weser ems te vergelijken. Begrijp het nou eens een keer dat de wereld aan het veranderen is. De duitse markt bepaalt, niet bederland.

 • c.putten

  helemaal eens anton,dit gedoe kost de nvv de kop en ze willen het helaas niet inzien.

 • jan hien

  krijgen we elk jaar dit gezeik als mester de nvv te duur vind neem je toch de beurs of dpp jij bent toch baars wat bij jou in de stal komt , en achter af een prijs maken dan weet je nooit wat de biggen kosten en ik ben het helemaal eens met Anton

 • BW

  Groep-Ottens, dan koop je toch biggen op Weser ems. Ik begrijp niet waar deze groep zich druk over maakt. Vroeger verkocht ik biggen op DPP. Maar uit onvrede over de toeslagen ben ik overgestapt op Weser ems. Als je het niet eens bent over prijs/kwaliteit van biggen , dan moet van vermeerderaar/handelaar veranderen. En niet jaren lopen zeuren.

 • wimpy

  het enige wat de nvv moet doen is afschaffen die notering ze hebben m toch al verprutst (al dan niet onder de druk van een aantal mesters) tot een notering met hoge toeslagen en daar hebben we er al genoeg van een serieuze relatie vermeerderaar /mester is beter af met de weser ems met normale constante toeslagen en referentie(benchmark)prijzen hebben we al genoeg dat wiel hoeven ze ook niet meer uit te vinden

Laad alle reacties (5)

Of registreer je om te kunnen reageren.