Varkenshouderij

Nieuws 3704 x bekeken 10 reacties

Groene Weg: biologische sector ontwikkelt zich goed

Groenlo - De Groene Weg, onderdeel van Vion, en marktleider in Nederland op het gebied van biologisch varkensvlees, herkent zich niet in de bevinding van het Roggelse onderzoeksbureau Agridirect dat er onder gangbare varkenshouders geen belangstelling zou zijn om om te schakelen op biologische productie.

Volgens coördinator aanvoer Jan Leeijen kent De Groene Weg een gezonde groei en werpt de marktstrategie zijn vruchten af. "In  2015 hopen we uit te komen op een 1.550 varkens per week. De afgelopen jaren zijn er vijftien leveranciers bijgekomen en er staan nog steeds enkele varkenshouders op de wachtlijst. Ook heeft een aantal biologische varkenshouders de productie uitgebreid. We hebben nu zestig leveranciers met nog een stuk of vijf bedrijven in de pijplijn", aldus Leeijen.

In West-Europa is er momenteel sprake van een overschotsituatie voor biologisch varkensvlees. Vooral in Duitsland en ook wel in Denemarken is er de laatste jaren sprake geweest van een forse groei in de biologische sector. De Nederlandse sector merkt dat vooral doordat de export moeizamer loopt. Leeijen verwacht echter dat de markt wel weer opschoont binnen afzienbare tijd. De prijs voor biologische varkens ligt op dit ogenblik op zo'n 3 euro per kilo en ligt daarmee rond de kostprijs. De voerkosten dalen echter, ook voor de biologische varkenshouders.

Henk van Oers van Deli Harmony in Hedel slacht en verwerkt wekelijks 150 varkens afkomstig van een zevental varkenshouders.

Hij bevestigt in grote lijnen het verhaal van Leeijen. Ook hij vindt de huidige marktsituatie niet bijster verontrustend. Hij spreekt van de normale varkenscyclus die zijn werk doet. "Varkenshouders die om willen schakelen moeten allereerst de afzet regelen", aldus Van Oers.

Laatste reacties

 • Verhoek25

  In 2015 1550 varkens per week? De grootste biologische varkenshouder in Heino schaalt inmiddels op naar 500 zeugen gesloten en levert er dan zo'n 250 per week. Is dus maar 5 collega's van dezelfde grootte nodig.

 • joostslingenbergh

  En de prijs daalt!!! En in duitsland ook

 • bertes

  er moet een appart label en belangengroep komen voor de kleine bedrijven. ook bij de bio heb je van die boeren die maar een soort woord kennen, en dat is uitbreiden, groeien, groot groter en grootst.

 • leo,s vriend

  adel, of dat zijn bedrijven die over 20 jaar ook nog willen bestaan,klein is leuk maar te klein om boer te BLIJVEN is ook niet duurzaam


 • agratax2

  Is groei het doel van de bio boeren of is hun doel Betere producten afleveren en meer respect voor plant en dier? Het lijkt er op dat ook biologische boeren als doel hebben meer produceren voor een (te) lage prijs. Als dat zo is gaan ze de industriele landbouw achterna en zullen ze in dezelfde ratrace eindigen. Ik wens ze veel succes.

 • Verhoek25

  Mooie woorden Agratax, in de praktijk is het beide. Apple maakt niet alleen exclusieve producten, maar is tevens een speler van formaat. Ook de overleveraars in de biologische sector gaan mee in de vaart der volkeren. Met honderd zeugen kun je best een leuke hobby bedrijven, accepteer dan maar dat een hobby geld mag kosten.

 • W Geverink

  Ook in de biologische sector is het van belang om de producent hongerig te houden. Hongerige producenten zijn efficienter wat resulteerd in een lagere kostprijs. Hongerige producenten willen groeien omdat ze denken de kop dan beter boven water te houden. Echter in de praktijk komt het er op neer dat de producenten zoveel schuld hebben dat ze geen andere keus hebben dan doorgaan en de afnemers een grotere marge kunnen pakken zonder dat het hun producenten de kop kost.

 • Realist

  Zelfde verhaal als de Nederlandse boer en de Zuid Afrikaanse boer. Beiden verbouwen 1 ha aardappelen, en beuren aan eind van het jaar een hele goed prijs.
  De Nederlandse boer zet het jaar erop 2 ha aardappelen om nog meer te verdienen, de Zuid Afrikaans denkt, ik zet een half ha en kan daar ook makkelijk van leven.

  Waar het gaat eindigen mag duidelijk zijn.
  Meegaan in de ratrace is een keus, maar als je dit niet wilt moet je tijdig keuzes maken.
  Een bedrijf beëindigen is ook een ondernemerskeus.

 • anton1937

  De toekomst van de biologische varkenshouderij is een doodlopende weg,dat staat al jaren vast. Wel moet de reguliere varkenshouderij zich aanpassen aan de maatschappelijke ontwikkelingen m n verduurzamen,diervriendelijker produceren en zich houden aan afspraken o a de commissie van doorn heeft goede voorstellen gedaan.

 • trijnie

  Vraag: wat is de herkomst van het 1 ster vlees dat tegenwoordig in veel supermarkten wordt aangeboden als: beter leven? Wie wil mij daar eens antwoord op geven?

Laad alle reacties (6)

Of registreer je om te kunnen reageren.