Varkenshouderij

Nieuws 2 reacties

Friberne wil groeien

Hemelum - Friberne laat in de loop van volgend jaar tweeduizend varkens per week slachten. Momenteel worden wekelijks achthonderd varkens geslacht voor dit concept.

Het streven is om door te groeien naar vierduizend slachtingen per week. Dat vertelt de initiatiefnemer van het concept, John Lorist. Op dit moment heeft Frievar drieduizend zeugen- en dertigduizend vleesvarkensplaatsen, verdeeld over twintig aangesloten varkenshouders. Het aantal varkensplaatsen moet verviervoudigd worden om dit doel te halen. Een tijdstermijn zit aan dit doel niet vast. Wel is Frievar al op zoek naar nieuwe deelnemers.

De dieren worden geslacht bij Lunenburg Vlees in Gorinchem. Het vlees gaat naar zo’n zestig slagers in Noord-Nederland. Friberne is de merknaam waaronder vlees van het Gaasterlands kruidenvarken wordt verkocht. Naast voeren van ruwvoer met kruiden, wat voor een vollere smaak zorgt, werkt het concept met protocollen op het gebied van huisvesting, hygiëne en antibioticagebruik. Een bewuste keuze voor deelnemers.

Friberne heeft de keten sluitend gemaakt, wat volgens Lorist het vleesconcept tot een succes maakt. De productieketen was al verbonden door de samenwerking met verschillende partners. De slachterij is daar nu bijgekomen. Recent is een overeenkomst gesloten met Van der Zee Vlees, die het product bij Hanos introduceert. Hiermee wordt Friberne in heel Nederland beschikbaar voor het horecakanaal. Dit past in het plan om Fiberne langzaam over Nederland uit te rollen. Volgens Lorist zijn deelnemers verzekerd van een varkensprijs vergelijkbaar met de marktprijs. Via een bepaalde formule zit de uitbetalingsprijs altijd aan de bovenkant van de markt. Ook is er een concepttoeslag, die oploopt als Friberne een sterker merk wordt. Friberne verwacht dat er altijd een bulkmarkt blijft in Nederland, maar het segment voor andere concepten is groeiende.

Jolanda Mijs

Laatste reacties

  • trust

    Is Friberne dan geen bulkconcept??

  • Nieuwenhuizen,C

    Dat lijkt me ook!

Of registreer je om te kunnen reageren.