Varkenshouderij

Nieuws 16 reacties

Deen telt meer uitval in biologische houderij

Kopenhagen - Eén op de drie biggen in de Deense biologische varkenshouderij wordt doodgeboren of sterft voor het spenen, zo blijkt uit onderzoek in de regie van de landbouwfaculteit van de universiteit van Aarhus.

De sterfte in de biologische productie is daarmee flink hoger dan in de gangbare, waar de uitval 24 procent is. Het onderzoek is uitgevoerd in opdracht van de Deense landbouwminister. Tevens is gekeken naar wat tegen de uitval kan worden gedaan. Een oplossing zou volgens de rapporteurs kunnen worden gezocht in kleinere worpen met daardoor robuustere biggen. Ook camerabewaking in de hutten kan bijdragen aan een reductie. Vaker sectie uitvoeren op gestorven biggen kan voorts meer kennis over de oorzaken van de sterfte opleveren.

Laatste reacties

 • w v gemert

  Dit onderzoek bevestigd nog maar eens waarom in de laatste 30 jaar de varkenshouderij zich ontwikkeld heeft naar een dierhouderij zoals die nu is. Minder dode dieren is veel beter voor dierwelzijn en dit staat nog los van aangetaste longen en levers in de biologische varkenshouderij (vooral met buiten uitloop).Dit zou iedereen die voorstander is van biologisch moeten weten, het verhaal moet eerlijk verteld worden.

 • schoenmakers1

  ik ben nog nooit een zogenaamde dierenvriend tegen gekomen die naar feiten wilde kijken hoe het gesteld is met het welzijn, hier zij legio voorbeelden van

 • j.verstraten1

  Bij wilde zwijnen ligt de uitval nóg hoger, is daarom het dierenwelzijn minder?
  Schoenmakers heeft gelijk. Kwestie van beleving

 • M. Taken

  Is 24% uitval in de gangbare deensehouderij dan wel normaal? Staat duidelijk uitval en niet doodgeboren plus uitval.

 • bertes

  aangetaste longen en levers in bio is grote flauwekul.
  ben nu al een tijd biologisch. en wat ik vooral geleerd heb is;;;
  je moet niet vanuit gangbaar denken, en dan denken dat je het weet hoe het moet in de biologische varkenshouderij. en andersom.
  de grote uitval is; dat er te veel gewerkt wordt met gangbaar zeugen.(niks zelf kruisen en opfokken)
  en vele bio boeren smokkelen in de bio kraamhokken (ze hebben nog gewoon de boxen erin staan, een beetje schuin open, dan valt het niet op, dat ze verkeerd bezig zijn. daardoor worden de zeugen niet goed Geselecteerd, op moeder eigenschappen. het voordeel is hierbij, dat ze kunnen groeien in aantal zeugen. en maken het kapot voor de kleine

 • l coumans

  precies adel en zo gaat het bij 95 % van de biokippenboeren ook, denken vanuit het gangbare en aan de rest hebben ze schijt

 • w v gemert

  adel en I coumans, dus volgens jullie wordt er massaal de hand gelicht met de voorschriften in de biologische dierhouderij. Ik geloof daar niets van, als ik bestuurder was van een organisatie waar jullie bij aangesloten waren dan zou jullie eruit gooien.

 • l coumans

  beste van gemert we hebben het hier over de grenzen opzoeken van de normen , en jeweet zelf ook wel dat de normen niet zaligmakend zijn voor een succesvolle dier houderij biologisch maar ook gangbaar ,maar daarvoor hoef je geen grenzen op te zoeken.

 • Mozes

  Als in de biologische varkenshouderij meer ziektes voorkomen en biologische varkenshouders volgens @adel en @I Coumans massaal de hand lichten met voorschriften, hoe betrouwbaar zijn dan de gegevens over antibiotica gebruik?

 • Tara

  Ik snap het hele gedram van jullie niet
  Je kunt nooit alle dieren in leven houden, snap denk ik iedereen wel.
  Maar als toch op de drie van je biggen dood gaat ga je toch zelf als veehouder andere maatregelen nemen. Ik dacht dat boeren leuk moest zijn ( in zo ver mogelijk dan) en dat gaat echt niet met een sterfte van een op drie

 • wo

  @coumans en adel. Proberen jullie nu de gangbare sector de schuld in de schoenen te schuiven voor de slechte resultaten die de biologische sector zlef maakt? Leuk geprobeerd, maar misschien goed om de hand in eigen boezem te steken...

 • gerjan slingenbergh

  Het probleem in de biologische varkenshouderij komt overeen met de biologische pluimveehouderij. De hybride dieren komen uit fokprogramma's
  met als doel hoge produkties op weinig voer. Daarbij komt dat de baarmoeder van een biologische zeug veel meer rust krijgt tussen de worpen. Daardoor krijg je per worp meer biggen en dus meer uitval. Het zou goed zijn om in de biologische varkenshouderij dieren te fokken die beter zijn aangepast aan de omstandigheden.

 • denBoer87

  Ik snap uberhaupt niet hoe je kunt spreken van biologische varkenshouderij?
  Wat is er biologisch aan niet grond gebonden intensieve veehouderij?

  Biologische landbouw is gemengde landbouw dan wel binnen of tussen bedrijven, bovendien moeten de beesten zijn aangepast aan de omstandigheden en op een natuurlijke manier vruchtbaar kunnen blijven over meerdere generaties.

  Niet eens met mijn statement?

  Sla de literatuur er dan nog es op na en begin hier: http://books.google.nl/books/about/The_Soil_and_Health.html?id=bBjnBaJLoZgC&redir_esc=y

 • hans.vanhoeven1

  @ John de kenner. Uitval wordt in Denemarken inclusief doodgeboren geteld. Reden is dat varkenshouders doodgeboren of sterfte direct na geboorte niet altijd kunnen onderscheiden. Doodgeboren is daar erg hoog, uitval tijdens zoogperiode vergelijkbaar met Nederland.
  Robert Hoste, LEI.

 • huubjansen

  Hoe staat het met uitval op latere leeftijd? De uitval tot spenen is slechts een tussenstand, is het niet zo dat in de biologische veehouderij de zwakke broeders eerder uitvallen?

 • hans.vanhoeven1

  @ huubjansen. Van bio weet ik het niet. Bij gangbaar is de sterfte tijdens opfok en vleesvarkensfase in DK hoger dan in Nederland. Vanwege het hoge aantal levend geboren biggen per worp resulteert toch een groter aantal afgeleverde slachtvarkens per zeug.

Laad alle reacties (12)

Of registreer je om te kunnen reageren.