Varkenshouderij

Nieuws 2 reacties

Curator onderzoekt doorstart Vechtdal Familiestal BV

Dedemsvaart - Curator Jelle Damstra van de failliete Vechtdal Familiestal BV, het biologische varkensbedrijf van Henk de Lange, onderzoekt de mogelijkheden van een doorstart voor het bedrijf.

Dat blijkt uit het eerste faillissementsverslag van Damstra.

Vechtdal Familiestal was voor 62,5 procent eigendom van H. de Lange Holding. De overige 37,5 procent van de aandelen was in bezit van de Zwolse participatiemaatschappij Wadinko NV.

Uit het verslag blijkt dat Vechtdal Familiestal vooral in de problemen zou zijn gekomen door wegvallende afzet. Het bedrijf leverde voor 80 procent aan Duitsland en die afzet is door een vleesschandaal en fraude met biologische eieren vrijwel weggevallen, aldus het verslag. Het bedrijf is niet in staat geweest om nieuwe afzet te vinden en daarbij speelde ook mee dat de markt voor biologisch vlees op het ogenblik overvol zit. Pogingen om het bedrijf om te vormen tot een tussenvorm van biologisch en regulier zijn niet gelukt. De Rabobank is de grootste schuldeiser met een vordering van ruim 1,7 miljoen euro.

Na het faillissement is het bedrijf voortgezet door de curator. Er zijn fokzeugen verkocht en 1.100 vleesvarkens. Ook de na het faillissement geboren biggen zijn verkocht. De koper van de varkens houdt de dieren nog in de stallen van het failliete bedrijf. Dit zou kunnen leiden tot een verdere doorstart van het bedrijf, aldus het verslag, maar ook afbouw van de varkensstapel en dus het hele bedrijf behoort tot de mogelijkheden.

Laatste reacties

  • fvdboomen1

    de curator zal er wel het meest aan overhouden.

  • koestal

    de consument zegt dat hij wel meer wil betalen voor biologische producten,dat blijven we hopen,maar het is nu even kredietcrisis !

Of registreer je om te kunnen reageren.