Varkenshouderij

Nieuws 1522 x bekeken 34 reacties

CIWF: Actie 'stro voor varkens' start succesvol

Zutphen - Meer dan driehonderd enveloppen met stro voor staatssecretaris Dijksma. Dat is de ‘oogst’ van een actie van Compassion in World Farming (CIWF) vandaag in Zutphen.

De dierenbeschermers vroegen aan voorbijgangers een kaartje met stro naar de staatssecretaris te sturen. Daarmee verzoeken ze haar en haar Europese collega's dringend ervoor te zorgen dat alle varkens, zoals de wet voorschrijft, strooisel in de stal hebben en dat er een eind komt aan illegale praktijken in de varkenshouderij. Volgens CIWF liggen de meeste varkens, in strijd met de Europese wet, in hokken zonder strooisel. Daar wil de organisatie verandering in brengen en daarom is ze deze actie gestart.

Europese regels schrijven volgens CIWF al meer dan elf jaar voor dat varkens permanent moeten kunnen beschikken over strooisel. Geert Laugs, directeur van CIWF Nederland, zegt: "In heel Europa wordt de wet die bedoeld is om varkens te beschermen genegeerd. Naast de kale hokken en het gebrek aan strooisel komt het buiten ons land ook voor dat zeugen hun hele dracht in krappe kooien zitten. Het minste dat we de EU, de regering en de veehouders kunnen vragen is toch wel dat ze de wet 100 procent naleven. Compassion in World Farming  voert daarvoor in heel Europa actie."

Laatste reacties

 • w v gemert

  Hokken zonder stro zijn niet bij wet verboden, dat de boerderij zoiets publiceert belachelijk!!!! Vroeger waren er veel problemen met stro vooral schimmels, deze veroorzaken een hoger medicijn gebruik.
  De redactie verwijderd items als die kwetsend zijn voor personen, verwijderen dus of durf je nu niet redactie. (zie regels)

 • KGB

 • LouiseB

  Ja hoe DURFT 'Boerderij.nl' melding te maken van acties door dier beschermende organisaties. Die varkens hebben het maar te doen met TÉ veel dieren op een TÉ kleine ruimte, in een tot NIETS inspirerende omgeving en bij voorkeur op kale betonnen vloeren. Hadden ze maar geen varken moeten worden. Dat deze hoogst gevoelige en intelligente sociale dieren zo moeten bestaan (want leven is het niet) en verworden zijn tot slechts vlees producenten dat zal iedere varkensboer toch een rot zorg zijn.

 • W Geverink

  In de zomer vinden de varkens het prettig om op iets koels te liggen. Was bij ons thuis vroeger ook. Dan lagen de varkens in de mestgang en scheten ze in het stroo

 • Hogman1

  Dat gaat niet gebeuren van Gemert
  Nergens is zoveel informatie over acties van dit soort clubs te vinden als op boerderij.nl
  Fanaten van het dierengeloof mogen hier alles prediken en iedereen verketteren.

 • LouiseB

  Ja logisch, omdat varkens niet kunnen zweten en hun lichaam in de zomer af moeten koelen in een modderbad ZOALS HET HOORT. Maar in die obscene door zieke geesten bedachte bio industrie kunnen varkens niet leven naar hun aard. En dus zijn genoodzaakt op die smerige betonnen vloer te gaan liggen. Snap je ??

 • Bison

  Och LouiseB, in India slapen de vrouwen ook op de harde vloer,weleenswaar op een matje..maar toch!. :-)

 • Jan Arthur

  De groene madam is weer bezig ja!

 • W Geverink

  Laat me niet lachen. Alsof die modderpoel van je zo schoon is.

 • somporn

  LouiseB,varkens kunnen niet leven naar hun aard,mensen wel dan,ga eens naar een ziekenhuis of verpleeghuis,kijk dan eens met hoeveel man je in 1 hok ligt.
  Maar ja, varkens zijn hoogst gevoelig en intelligent,kun jij nog wat van leren dus.

 • Hogman1

  Die van mijn hebben geen modderbad ,die krijgen nevelkoeling.
  Het vochtgehalte wordt gestuurd door computers.
  Dus geen smerige vloeren en de temperatuur daalt met 5 graden.
  Maar goed als je lekker in zo,n strontpoel (na 3 weken gebruik) wilt zwemmen en je laat je niet derde graads verbranden in de zon dan vinden sommige dat geweldig

 • Mozes

  LouiseB, jij verklaart alles uit de kwade mentaliteit van de boer maar de werkelijke oorzaak ligt toch bij de kwade mentaliteit van de consument. Die wil een steeds lagere prijs en dwingt de boer daardoor tot steeds efficiënter produceren. Het welvaartsniveau in de westerse wereld is alleen mogelijk doordat burgers waaronder jijzelf maar een heel klein deel van hun inkomen aan voedsel hoeven uit te geven. Nu zul jij misschien zeggen:'ik koop geen vlees dus ik doe daar niet aan mee'. Maar met plantaardige producten doe jij hetzelfde. Zoeken wat het goedkoopste is waardoor de boer steeds efficiënter moet produceren. Dan zul jij misschien zeggen:'ik koop alleen biologisch dus dat geldt voor mij niet'. Maar binnen het biologische segment kopen mensen ook weer het goedkoopste met als gevolg dat veel bioboeren het hoofd niet boven water kunnen houden. Vooral in Duitsland blijken veel boeren die met biologisch zijn begonnen er binnen een paar jaar weer mee te stoppen omdat ze financiëel aan de grond zitten.
  Het welvaartssysteem van onze samenleving is gebouwd op steeds efficiënter produceren waardoor mensen een steeds kleiner deel van hun inkomen nodig hebben voor voedsel en dus steeds meer overhouden voor andere zaken. Dit heeft zijn keerzijden. De verantwoordelijkheid hiervoor ligt niet bij de boer maar bij iedere burger waaronder jijzelf.

 • alco1

  @Mozes. Duidelijke taal, alleen zijn sommige mensen te onnozel om iets te begrijpen.
  @LouiseB. Varkens zoeken hun broodnodige verkoeling in de modder. Dat is in goede stallen helemaal niet nodig!!

 • w v gemert

  Varkens van nu brengen ongeveer evenveel op als in de jaren 80. Zo blijft dit stukje welvaart ook beschikbaar voor de families met de kleinere portemonnee.

 • trijnie

  @Louise, ik kan heel goed begrijpen dat je zo reageert.
  Ik heb er ook moeite mee dat dieren zonder stro en daglicht gehouden worden. En dat er staarten en snavels verminkt worden. Het stond er zo mooi in het Boek: naar hun aard schiep Hij hen......
  Ergens kan ik het verminken begrijpen want op de manier waarop ze gehouden worden, is dit waarschijnlijk het meest diervriendelijk. Ik heb zelf kippen gehad en het kunnen 'krengen' zijn, die met die snavels flink van zich af kunnen pikken.
  Maar ik ga de komende tijd eens ' een mening vormen' en ik weet nog niet hoe ik eruit kom. Misschien moet jij dat ook doen.
  Je moet eens kijken op internet: Pi pa Porc, Eric Steegink.
  Het kan schijnbaar toch anders, gelukkig.

 • somporn

  Trijnie,er zal een wereld voor je open gaan,ga eerst eens kijken en laat je dingen uitleggen van waarom dat er dingen worden gedaan,dan pas kun je echt een mening geven en oordelen of het goed of fout is.

 • Mozes

  Trijnie, ik heb niets tegen dierwelzijnseisen maar alleen tegen het populisme en hypocrisie waarmee sommigen er mee omgaan waaronder de politiek.
  Een vergelijking: als de politiek vindt dat elektrische apparaten aan bepaalde veiligheidseisen moeten voldoen worden deze eisen neergelegd bij de LAATSTE schakel in de keten, dus de winkel.
  Als de politiek vindt dat eieren aan bepaalde welzijneisen moeten voldoen wordt de eis neergelegd bij de EERSTE schakel in de keten dus de producent. Legbatterijen zijn verboden maar de import, verkoop en gebruik van legbatterijeieren in de industrie blijft wel toegestaan. De Europese pluimveehouder wordt vervolgens met goedkope batterijeieren uit de VS en de Oekraïne uit de markt gedrukt.
  Of wat moeten wij denken van het verbod op de pelsdierhouderij terwijl het gebruik van bont blijft toegestaan en in de Amsterdamse modewereld zelfs toeneemt. Wat mij vooral stoort is dat dieractivisten schoppen tegen de boer maar hun mond houden over dit soort hypocriet beleid. Ook houden ze hun mond over het gevolg wat kleinschalige landbouw heeft voor het welvaartsniveau van de gehele Nederlandse samenleving. Het is één groot populistisch en hypocriet bedrog. Als veehouder hecht ik belang aan dierwelzijn maar de samenleving dient wel zijn eigen verantwoordelijkheid hierin te erkennen en de politiek dient hier op een reële manier mee om te gaan.

 • niek brabant

  klopt als een bus mozes

 • vraagteken

  goed gezegd Mozes

 • trijnie

  Mozes, ik kan Niek Brabant na zeggen. Het is een schande dat wij koekjes en van alles waar kooi eieren inzitten , moeten eten .Dat deze eieren ingevoerd mogen worden.
  En dat er mensen bont dragen is ook van de gekke. En ik kan me ook indenken dat diegene die het produceert, daar helemaal hellig van wordt.
  Toch moet je nooit uit het oog verliezen dat alles wat je goed doet nooit zijn waarde verliest.
  Het is net als bv Syrië,iedereen spreekt er schande van.....maar wie heeft die chemie en die wapens uitgedacht? En wie heeft ze verkocht en er veel geld aan verdient?
  Doe goed en zie niet om, alles kan anders, maar niet altijd beter

 • Jan Arthur

  Mozes, denk je ook, zoals ik, wanneer de politiek er zich mee moeit, alles vroeg of laat naar de boem gaat? Er niets van kennen en toch baas spelen loopt toch vroeg of laat verkeerd af? Of schat ik dat fout in?

 • alco1

  Dat zeggen we steeds Jan Arthur. De hele politiek is populistische proberen stemmen te scoren en dan komen we weer bij het voorbeeld: Wie is liever, de ouder die zegt, daar hebben we het geld niet voor of de ouder die zegt, dat moet kunnen.

 • w v gemert

  trijnie, reactie 15. Dieren zonder daglicht, hoe a.u.b. op met dit soort opmerking, ga de wet lezen. Dag en nacht ritme is al jaren verplicht en wordt door vele instanties gecontroleerd en zover ik het weet zijn er nauwelijks overtredingen (in ieder geval veel minder dan snelheidsovertredingen)

 • trijnie

  Maar Gemert, ik volgde vandaag een fotoserie van een zgn. 1_ster stal maar ikheb geen ramen kunnen ontdekken.
  Of gebeurt dit dan met kunstlicht?
  Daarbij heb ik eens even de moeite genomen om eens extra goed te kijken naar de stallen, maar een richeltje raam en verder zag ik niets.

 • w v gemert

  trijnie, dag en nacht ritme kan op twee manieren gerealiseerd worden, met verlichting of met lichtinval van buiten. Europees geregeld.

 • trijnie

  Gemert, Europees geregeld? Waarom kunstlicht als daglicht elke dag in de aanbieding is????
  Waarom energie (geld) verspillen? Zulks snap ik niet. Grote dakramen en je hebt toch een dag nachtritme??

 • Jonas Brabant

  Varkens moeten verplicht 40 lux lichtsterkte hebben, op elk punt in de stal. Dat heb je nog niet eens in een doorzonwoning als je in het midden aan tafel de krant zit te lezen. Alleen daglicht is dus niet voldoende voor varkens volgens de wetgever.

 • Mozes

  Jan Arthur en Alco1 #21 en #22, ik denk dat de politiek best wel zaken kan regelen als ze dat echt willen. Kijk maar hoe de veiligheid van elektrische apparaten geregeld is. Dit werkt uitstekent. Voedselveiligheid is ook goed geregeld. Producten die over de datum zijn mogen niet verkocht worden. Ook moet op ieder product de houdbaarheidsdatum vermeld worden anders mag het eveneens niet verkocht worden.
  Zodra het echter over dierwelzijn of duurzaamheid gaat kan men het plotseling niet effectief regelen. Dan worden eisen gesteld aan de producent terwijl de winkels en anderen vrij blijven om producten te verkopen die niet aan deze eisen voldoen. Dan begrijpt de politiek plotseling niet meer dat eisen altijd aan de laatste schakel in de keten gesteld moeten worden.
  Dit wekt bij mij het vermoeden dat men het niet echt wil regelen maar slechts een schijnbeweging maakt, en in werkelijkheid een goedkoop voedselpakket belangrijker vinden. De schijnbeweging met ineffectieve eisen aan de producent wordt gedaan omdat de politiek dan zijn handen in onschuld kan wassen.

 • Jan Arthur

  @Mozes, het lijkt er sterk op het Romeins systeem, het systeem van: geef ze brood en spelen. Zo houden we de bevolking braaf en stil!

 • Mozes

  Jan Arthur, ik moet meer denken aan het verhaal van Pitatus die Christus veroordeelde en zijn handen in onschuld waste. Dieractivisten zijn te vergelijken met de Farizeeërs die zichzelf moreel superieur voelden tegenover de tollenaar (tegenwoordig boer) die door hun veracht werd. Christus werd meegevoerd naar Pilatus om hem te laten veroordelen. Pilatus wist dat Christus onschuldig was en probeerde een veroordeling te ontwijken door de volk de keuze te laten tussen Barabas, een berucht moordenaar en Christus. Het volk riep 'laat Barabas vrij'. Pilatus durfde niet tegen het volk in te gaan en veroordeelde Christus tot het kruis. Pilatus stelde later dat hij het volk heeft laten kiezen en dus zijn handen in onschuld waste.
  De politiek weet echt wel dat de landbouw gedwongen wordt tot steeds efficiënter produceren als fundament onder onze welvaartsmaatschappij. Ze nemen onder druk van de publieke opinie ineffectieve schijnmaatregelen zoals het verbieden van legbatterijen terwijl de import van deze eieren wel wordt toegestaan. Of het verbieden van pelsdierhouderij maar het dragen en verkopen van bont wordt niet verboden. De politiek heeft geluisterd naar het volk en wast zijn handen in onschuld.

 • alco1

  @Mozes. De boer weet zelf dat hij efficiënter moet werken als hij boer wil blijven. Niet de politiek, anders wringt je vervolg in het verhaal.

 • trijnie

  Jonas Brabant, wat vreemd van dat licht, daar snap ik nu werkelijk niks van....

 • Jan Arthur

  @Mozes, dat is een heeeel mooie vergelijking die voor iedereen verstaanbaar moet zijn, ook voor dovenmansoren!

 • w v gemert

  trijnie, wij ook niet. Eind jaren 90 gaf de Dienst Landbouw Voorlichting (DLV een overheidsinstelling toen) het advies voor dichte stallen, zou meer rust geven onder de varkens , betere financiële resultaten ,lagere bouwkosten en lagere energiekosten. Het is daarom niet vreemd dat er nu beide mogelijkheden zijn voor dag en nacht ritme in de wet is vastgelegd.

Laad alle reacties (30)

Of registreer je om te kunnen reageren.