Varkenshouderij

Nieuws 1455 x bekeken

Brussel voert druk naleving groepshuisvesting op

Brussel – De Europese Commissie gaat de druk opvoeren van landen die nog niet voldoen aan de verplichte groepshuisvesting voor zeugen.

Dit najaar zal de Commissie lidstaten die niet aan de eisen voldoen verder aandringen op naleving van de regels.

Welke landen dat zijn is nog niet duidelijk. In februari voldeden België, Cyprus, Denemarken, Duitsland, Frankrijk, Griekenland, Ierland, Polen en Portugal nog niet aan de eisen. In Oostenrijk, Bulgarije, Estland, Letland, Litouwen, Luxemburg, Roemenië, Slowakije, Zweden en het Verenigd Koninkrijk werd wel aan de eisen voldaan voor de verplichte groepshuisvesting. Nederland, Italië, Hongarije, Finland en Slovenië staan op het lijstje met landen die goed op weg zijn, maar waar het nog niet helemaal geregeld is. In februari werd al gestart met een inbreukprocedure tegen de lidstaten die niet voldoen aan de eis om zeugen in groepen te houden. Dit najaar volgt de volgende stap.

In  Nederland voldoen vrijwel alle zeugenhouders aan de groepshuisvestingeis. Ongeveer tien zeugenhouders voldoen nog niet aan de eisen omdat ze, vaak buiten eigen schuld om, geen vergunning hebben om de stal aan te passen, vanwege gerechtelijke procedures.

Of registreer je om te kunnen reageren.