Varkenshouderij

Nieuws 3160 x bekeken 20 reacties

Abab: herstel vleesprijs sterkt voerwinst

Tilburg - In het tweede kwartaal van 2013 heeft de gemiddelde vleesvarkenshouder een voerwinst behaald van net geen 20 euro per geleverd vleesvarken, exclusief btw.

Dat blijkt uit de Abab-vleesvarkensmonitor. De vleesvarkensprijs kwam in het tweede kwartaal net als in het eerste kwartaal uit op €1,56 per kilo geslacht gewicht, exclusief btw. Een daling van de biggenprijs en lagere voerkosten zorgden voor een stijging van de voerwinst met ruim 5 euro per geleverd varken. Door een verdere verhoging van de vleesprijs in juli en augustus wordt de voerwinst in de vleesvarkenshouderij verder opgestuwd. Abab verwacht in het derde kwartaal een voerwinst van 35 tot 40 euro per geleverd varken. Dat resulteert voor heel 2013 vervolgens in een voerwinst van 80 tot 85 euro per aanwezig vleesvarken. Dat is in lijn met de lange termijn voerwinst.

In de zeugenhouderij werd het afgelopen kwartaal een voerwinst gerealiseerd van 20 euro per big, exclusief btw. Dat is een verslechtering van €3,50 per big in vergelijking tot het eerste kwartaal van 2013. Volgens Abab zijn de verschillen tussen zeugenhouders groot. Zo zagen ondernemers met binnenlandse afzet hun opbrengst meer dalen dan varkenshouders die biggen exporteren. De gemiddelde biggenprijs bedroeg bijna €48,50 per big, exclusief btw. Voor het derde kwartaal voorziet Abab een verdere daling van de voerwinst. In het vierde kwartaal moet als gevolg van aantrekkende biggenprijzen en verder dalende voerkosten de voerwinst weer herstellen. Abab prognotiseert voor heel 2013 een voerwinst van 575 euro per zeug, bijna 100 euro boven de lange termijn voerwinst van 485 euro.

Laatste reacties

 • BW

  Het afgelopen kwartaal een VOERWINSTvan 50 euro per BIG, met een gemiddelde OPBRENGST van 48.50 euro per big??????

 • hans veghel

  wanneer maakt de abab is bekend wat zij verdienen????????

 • Verhoek25

  Niet zo moeilijk, minimaal €120 per uur gelijk een voervoorlichter. Zo'n 1000 euri op een dag dus.

 • drientje

  Verhoek, het is maar de vraag of ze dit verdienen. Het tarief is in elk geval wel zo hoog.

 • w v gemert

  Ik zou beginnen met nooit meer te spreken over voerwinst maar over voersaldo!!!!!

 • massy

  De abab hoeft helemaal niet dit soort getallen bekend te maken ik denk dat ze wel wat beters te doen hebben maar ja wat DAN ? .

 • brabantsduitserke

  wat is dat voerwinst? waarom praten we niet over winst of verlies. dat is toch niet zo moeilijk winst is dat wat na aftrek van alle kosten van de opbrengsten over blijft. verlies is dat wat men te kort komt. afschrijvingen meegenomen. hier heb geen of weinig school voor nodig om dat te begrijpen 1+1 =2 daar draait het om voerwinst zegt helemaal NIKS

 • fjam

  deze slappe zever zit toch geen boer op te wachten apap , dit dient alleen de overheid geeft ze wat extra motivatie om nog maar wat kosten op ons af te vuren.besteed de tijd aan wat goedkoper boekhouden zou ik zeggen.die evt. cijfers krijgen we toch wel via onze voerverkopers binnen.

 • fjam

  slapende honden wakker maken tsja , maar het zijn helaas geen honden meer maar hyenas.

 • drientje

  Fjam, de voerverkopers hoeven deze cijfers ook niet onder ogen te krijgen.
  Het is je eigen onafhankelijke adviseur waarmee je deze cijfers bespreekt.
  De voerprijs is zo langzamerhand ook afhankelijk geworden van de marge die de klant. Graaien waar je graaien kunt.

 • John*

  functie varkenshouderij is niet het houden van varkens maar het omzetten van voer in vlees.. rendement per kg en per euro voer zijn getallen waar we op moeten sturen. en niet verdelen over het aantal gehouden varkens want dat zegt niets..

 • Verhoek25

  Vandaag met 80 euro totale voerkosten (red je alleen zonder 'advies' van die dure jongens)en 170 euro opbrengst dan ruim 200% rendement John*?

 • BW

  Beste redactie, hebben jullie de tekst aangepast? Ik meen hier 7 aug. gelezen te hebben dat er een voerwinst was van 50 euro per big. Nu lees ik 20 euro?

 • Knor Knor

  Dag BW, het klopt dat er eerst een foutje in de tekst stond. Een oplettende en alerte klant had via MijnABAB in de Zeugenmonitor gezien dat het gemiddelde € 20,- was en wees mij hierop. Daarom heb ik direct even contact gezocht met de redactie om dit foutje te herstellen. Blijkt maar weer dat berichtgeving over resultaten in pers en op MijnABAB goed gevolgd worden. Bedankt voor de reactie.
  In de Zeugenmonitor en Vleesvarkensmonitor in MijnABAB is niet alleen de voerwinst zichtbaar, maar ook het saldo. En daarnaast kunnen we voor klanten het kengetal productieresultaat tonen, een maat voor rendement op geïnvesteerd vermogen. Hierin worden ook arbeidskosten en/of beloning betrokken.

 • BW

  Frans, dat niemand op deze blunder reageert, zegt iets over de interesse van dit schrijven of weet er niemand wat de cijfers zeggen. Ik mag toch aannemen dat een afwijking van 150% er toch bij enkele lezers ergens een licht gaat branden.

 • Jonas Brabant

  Soortgelijke blunders kom ik zo vaak tegen bij stukjes in de Boerderij dat ik er niet eens meer op reageer.

 • Realist

  @BW 20 euro en 50 euro is geen 150% maar 250%

 • 2807

  Waarom altijd zo negatief reageren op echte resultaten? Lijkt dat sommige mensen die reageren meer problemen met zichzelf hebben dan met de realiteit in de sector. Er zijn niet zoveel bronnen in de sector waar wij ons echt mee kunnen vergelijken. Daarom is het goed dat de abab cijfers verzamelt waarmee wij als varkenshouders kunnen vergelijken. Maar niet iedereen kan de werkelijkheid aan.

 • Jonas Brabant

  De werkelijkheid kan ik heel goed aan, maar helaas wordt de 'werkelijkheid' meestal wat opgeleukt in veel onderzoeksrapporten. De sector zit in zeer zwaar weer, maar als je alle (voer)winstonderzoeken en rapporten moet geloven verdienen we het ene jaar nog meer dan het andere. De werkelijkheid is helaas anders, en niet alleen bij mij.

 • 2807

  Jonas, mijn opmerking wat niet zozeer bedoeld voor jou. Maar wel voor andere voorgangers die erg negatief waren over berichten over resultaten in de varkenshouderij. Ik kan er wel wat mee en binnen onze studieclub gebruiken we deze cijfers inmiddels ook. Mijn voervoorlichter gebruikt ook vaak deze cijfers om onze resultaten te vergelijken. En dat veel bedrijven in zwaar weer verkeren, zie ik ook om mij heen en ondervind ik zelf ook. Succes in de strijd!

Laad alle reacties (16)

Of registreer je om te kunnen reageren.