Varkenshouderij

Nieuws 19070 x bekeken 35 reacties

Vechtdal Familiestal failliet

Dedemsvaart - Vechtdal Familiestal, de innovatieve, biologische varkensstal van Henk de Lange, is afgelopen week failliet verklaard. Het bedrijf, gevestigd in Dedemsvaart (Ov.) telt circa 330 zeugen en 2.500 vleesvarkens.

Volgens curator Damstra wijt eigenaar De Lange het faillissement voornamelijk aan het stilvallen van de export naar Duitsland. "80 procent van de varkens werd daar afgezet." Hoeveel de schuld bedraagt, is Damstra nog niet bekend. Het faillissement is aangevraagd door vier kleinere partijen.

De Rabobank heeft het pandrecht op de varkens, dus betaalt momenteel de verzorging. Als de varkens worden verkocht, gaat de opbrengst naar de bank. Of er daadwerkelijk verkoop gaat plaatsvinden, is nog de vraag. De curator kijkt ook naar de mogelijkheden voor een doorstart, in de huidige vorm of als gangbaar bedrijf. In ieder geval wil hij voorkomen dat alle varkens bij de slacht belanden. "Dat betekent kapitaalvernietiging.”

De Lange paste in de Vechtdal Familiestal een diervriendelijk concept toe, met veel ruimte voor de varkens, uitloopmogelijkheden, stro in de stallen en zonder gebruik van antibiotica. In de familiestal zijn de zeugen-, kraam-, biggen- en vleesvarkensstal met elkaar verbonden. Het bedrijf ging na een lange voorbereiding in 2007 van start. Henk de Lange is sinds kort voorzitter van de Stichting Varkens in Zicht. De varkenshouder was zelf niet bereikbaar voor commentaar.

Laatste reacties

 • BW

  Triest. Waarschijnlijk al lange tijd aan het vechten om te overleven. En toch niet gelukt. Ik wens dit gezin veel sterkte toe en toch hoop voor de toekomst. Ik wil deze ondernemer geen mes in de rug steken maar ook nu weer blijkt dat de consument weigert te betalen voor vlees wat een duurdere kostprijs heeft. Daarom kan het niet zo zijn dat overheden bovenwettelijke normen eisen van ondernemers. De Europese regelgeving is voldoende. Hoe dan ook, we moeten concurreren tegen de rest van Europa en dat kan alleen met dezelfde spelregels.

 • trijnie

  Heel erg jammer, dit gun ik geen enkele boer maar zeker dit bedrijf niet.
  Als ik het wel heb dan neemt onze slager dit vlees af en het is het meest verrukkelijke vlees.
  Ik hoop echt dat jullie een doorstart kunnen maken.
  Veel sterkte ermee en blijf geloven in het goede.

 • rdronald

  Inderdaad heel erg jammer. Veel sterkte toegewenst en hopelijk een doorstart. Ik sluit me geheel aan bij BW. Partijen als Partij voor de dieren bieden geen toekomst voor agrarische ondernemers want de burger wil het beste dierenwelzijn en geen antibioticagebruik maar wil diezelfde burger maar nu de consument wil het goedkoopste stukje vlees. Een kleine groep mensen is bereid hier voor te betalen. Elke wet en regel die de overheid extra aan ons verplicht moet dan ook worden vergoed en de overheid mag zelf weten hoe maar anders gaat de gehele agrarische sector in Nederland falliet!!!!

 • w v gemert

  Het blijft een harde wereld de varkenshouderij. Voorvallen als deze bevestigen dat de sector inderdaad niet in kan stemmen met de CBL eisen zonder dat er een extra vergoeding tegen over staat. Sterkte voor de mensen die het overkomt.

 • LouiseB

  Als al die commercieel ingestelde bio boertjes eens wat minder aan de centjes en wat meer aan dieren welzijn zouden denken. Als al die commercieel ingestelde bio boertjes die varkens uitsluitend zien als vleesproducenten eens massaal zouden gaan doen wat de familie de Lange heeft gedaan dan zou het er allemaal wat minder droevig uitzien. De intrinsieke (of eigen) waarde van het varken willen zien, de waarde van het dier los van de gebruikswaarde van dit dier voor de mens. Maar het zijn gewoon 'dingen' die geld op moeten brengen. De erkenning van de intrinsieke waarde zou een fundamenteel uitgangspunt in jullie denken over dieren moeten zijn. Het varken zien als een individueel wezen met een eigen leven, eigen ervaringen en gevoelens. En erkennen dat het dier eigen belangen heeft, waar rekening mee gehouden moet worden.
  Maar ja dat durven en willen de bio boertjes niet want erkenning van de eigen waarde van de dieren dwingt jullie dan om je af te vragen wat je wel en niet mag doen. En dat zou wel eens heel erg confronterend kunnen worden. Maar als dat zou gebeuren dan zou de consument gedwongen worden een paar centjes meer uit te geven om hun zucht naar vlees consumptie te bevredigen.

 • porky 1

  louiseB droom lekker verder als je het verhaal goed had gelezen dan lees je dat er erg veel dierenwelzijn wordt geroepen maar als punt bij paaltje komt en er moet extra betaald worden dan geeft de consument niet thuis
  het is jammer dat dit soort bedrijven het niet redt want elke boer geeft om zijn dieren maar ja dat willen jullie niet horen

 • zwbig

  Allereerst wil ik de familie veel wijsheid en sterkte toewensen want dit is vreselijk triest als je levenswerk zo eindigt.
  Maar hier blijkt wel uit dat vlees uit de varkenshouderij zoals heel veel burgers willen, en rondbazuinen in diverse media, voor 80 % geexporteerd moet worden omdat diezelfde burger het als consument onvoldoende koopt en betaalt.

 • w v gemert

  LouiseB, respect loos.

 • yvijn

  Voorstel: heffen van TAX op vlees, zodat mensen wel meer MOETEN betalen als zij perse vlees willen verorberen. Het is te erg voor woorden dat juist de boeren die het goede voorbeeld geven de dupe worden van de verschrikkelijke consumptiedrang van de gemiddelde Nederlander. Veel eten voor weinig geld (of zelfs té veel eten voor té weinig geld)....... En mensen die zeggen dat ze geen geld hebben voor vleesvervangers kramen onzin uit, want vleesvervangers zijn zeker niet duurder dan het vlees bij de kiloknaller (én een stuk gezonder).

 • buunk043

  ik zou graag zien dat de PvD, dit bedrijf uit de problemen helpt en de sektor laten zien hoe zij denken dat het moet. Dit is voor hun een kans voor open doel. Geen woorden maar daden.

 • r.d.wuffen@gmail.com

  roelw
  Laat nou de PvD maar zien hoe men dit bedrijf weer rechtop krijgt. Als ieder lid van die club nou zijn jaarsalaris over zou maken naar Henk, dan zullen ze misschien ook eens beseffen waar ze mee bezig zijn. De negativiteit van die partij straalt er af.
  Henk sukses, je redt het wel.

 • LouiseB

  @v d Berg....wat zeg je me nou 'elke boer geeft om zijn dieren' ? Ja hoor en de kaboutertjes bestaan ook. Ja natuurlijk geeft hij om zijn dieren, om het geld dat ze opbrengen. Poen boven fatsoen. Wat een leed in de varkens houderij.

 • kenmvdwind

  Ja Louise, elke boer geeft om zijn dieren.
  Ik ben bang dat nog meer varkensboeren het niet gaan redden, hoe lang is de prijs al slecht? Als u zo'n goede visie heeft, kunnen ze u vast gebruiken in de varkenshouderij! Verdiept u zich eens in wat er allemaal bij komt kijken voordat u een oordeel velt.

 • jordi 1455

  @yvijn vleesvervangers gezonder waar heb je dat vandaan?

 • BoB de Bakker

  Is het wegvallen van de afzet de reden van het failissement of privé omstandigheden van de heer De Lange?

 • joannes

  LouiseB, wanneer je niet weet waar je een mening over hebt moet je er niet ook een geven. Je wordt voor idioot versleten! Doe die vooringenomen gekleurde bril af en informeer je eens, voordat je wat schrijft! Of ben je zo´n pervers die kickt op de anonieme contra mening? Hopelijk heb je er niet zover over nagedacht want dan ben je niet gewoon onwetend en naïf maar een medemens die van negatieve negatieve reacties uitlokken geniet; een pervers dus! Sociaal onaangepast of beter.... met een drang om sociaal onaagepast te zijn op bepaalde plaatsen; het liefst anoniem!

 • puinhoop

  Doorstart? Zou er niet heel wat minder kapitaalvernietiging zijn als de bank deed waar hij voor opgericht is. En niet(naar het lijkt) de 'vier kleinere partijen' als financier laat opdraaien! Wat in de intensieve veehouderij nu volop gebeurd.Waarschijnlijk wordt een doorstart door iemand met meer eigen vermogen bedoeld! Want rabo is alleen maar in de weer om zijn eigen eigen vermogen op te vijzelen en ziet daarom het bedrijf wel zitten, maar niet de financiele positie van de eigenaar. Er zullen helaas de komende tijd nog heel veel boerenbedrijven dezelfde weg gaan. Puur en alleen door de aangescherpte bankregels.

 • Vegan

  Wellicht eten ze in Duitsland minder (biologisch) vlees. De veganistische supermarkten zoals Veganz schieten als paddestoelen uit de grond.

 • groot7731

  Dit faillissement heeft niet alleen met slechte markt te maken. Wanneer je als eigenaar van een varkensbedrijf om de haverklap in Moldavie zit vraag je om problemen. Mijns inziens is een doorstart best mogelijk zonder een eigenaar die niet weet waar hij met zijn gelsd naar toe moet.

 • Flyinghollander

  Vegan en hoe lang blijven ze bestaan, voor die paar alternatieve.

 • somporn

  Louise en Vegan komen van een andere planeet.
  Als een boer niet goed is voor zijn vee dan groeien ze niet en kan hij zijn boterham ook niet verdienen.
  Maar als jezelf nog nooit de handen uit de mouwen hebt gestoken dan weet je
  ook niet waar je over praat.
  Ze hebben alleen plaatjes in een boek gezien en zijn nog nooit bij een boer in de stal geweest om daar rond te kijken en te vragen hoe alles in het werk gaat.
  Als ze er al geweest zijn dan was het ongevraagd en voor slechte dingen.

 • fransderondhoeven

  niet op reageren Louise b is Miriam nu

 • ongedierte

  en dan hoor je ze niet de stichting varkens in nood of een mariane thieme als een bedrijf dat het in hun ogen beter doet dan de rest in de problemen komt
  dan is de stimulering nul , nul. en had deze varkenshouder als hij het op de trationele wijze had geboerd misschien niet z`n hele leven verder met z`n gezin met schulden door het leven gaan .
  en is het gepochte bedrijfs model ineens bedrijfsrisico
  en is het nog makkkelijker te schreeuwen dat er in nederland geen plaats is voor landbouw bedrijven en dit beter in landen kan gebeuren waar helemaal niet naar welzijn van dieren word omgekeken want daarmee blijft het voedsel lekker goedkoop

 • Reactie verwijderd door een beheerder

 • drikhend

  Het is weer eens kat muis verhaal . Nu gaat er een boer failliet die hun weg is ingeslagen . En nu krijgen de ander boeren de schuld omdat hun dit ook niet gedaan hebben . Dit betekent dat er weinig of geen vraag is naar dit vlees . Want dan was de prijs zo hoog geweest dat dit waarschijnlijk niet gebeurt was . En dan durven te stellen dat elke boer maar zo moet produceren en dus naar de kloten moet gaan .De consument is vrij in het kopen van product wat hij of zij wil . De markt speelt hier op in . En de producent maakt , teelt of fokt het product . Doet hij dit in Nederland niet dan zullen ze het in buitenland graag overnemen .Dus de consument heeft de macht om de markt te maken of te breken door iets wel of niet te kopen .Dus schep de vraag en u wens komt in vervulling .

 • koestal

  Vechtdal was duurzaam bezig

  Reactie gewijzigd door een beheerder

 • Reactie verwijderd door een beheerder

 • b.brink1

  Dit geeft aan dat deze ingeslagen weg dus niet de juiste is. Elke veehouder wil graag meewerken aan dierwelzijn en milieu, maar het staan of vallen ligt bij de retailers cq consument. Helaas dringt dit niet door bij allerlei groeperingen met mensen die met zichzelf overhoop liggen.

 • Reactie verwijderd door een beheerder

 • Schijf

  Het gaat hier over Henk en Vechtdal en niet over dierenleed ed gedoe.
  Deze mensen zijn op een eerlijke manier bezig en op een veranderende manier.
  Ik zie het probleem meer zitten bij de mensen die de marktprijzen bepalen. Het kan toch niet zo zijn dat de varkensfokkers blij moeten zijn met een fooi van
  € 1,66/kilo geslacht gewicht. Het lijkt wel of we met aandelen bezig zijn. De dieren moeten gevoerd, de inkoop van het voer als je het niet zelf produceert, nu weer een luchtwasser, dan weer varkensrechten, Co2, en al die miljoenen auto's die er rond rijden, de fabrieken die maar lozen en uitstoten. En dan oa deze sector krijgt dermate hoge investeringen voor z'n kiezen dat je nog geen accountant hoeft te zijn om te kunnen berekenen dat je nooit een euro kunt verdienen. Lekker eten bij Johnny Boer voor € 150,00 per couvert of bij het pannekoekenhuis een lekkere pannenkoek mexico eten voor € 23,50 per stuk.
  Elke dag een pakkie sjag voor € 6,50 per 40 gram.

  Stop met het leveren aan lieden die bepalen wat jij mag verdienen, dan nemen ze het maar niet. Neem het heft in eigen hand.

 • willem100

  LouiseB is een idioot

 • miniplaat

  Is er geen manier om aan te geven dat door de beheerders van de website naar een bepaald profiel moet worden gekeken? Ik heb tot dusver bijna in elke discussie opmerkingen van LouiseB zien staan, allemaal zonder echte inhoud, maar wel met de grootste grofheid die je kunt bedenken. Heeft deze vrouw geen enkel fatsoen? Ik stel voor dat haar profiel inclusief email adres geblokkeerd wordt, zulke schreeuwers voegen namelijk niks toe en bovendien gaan anderen zich er mateloos aan irriteren.

 • geen boer

  @32 laat je niet opnaaien door trolletjes als LouiseB. Zulke frusti's hebben het overzicht door een tegenvallend privé-bestaan verloren, ter compensatie hiervan aansluiting gevonden bij dieren- of andere radicalen en proberen dan hun pauperleven zin te geven door op het forum hier te gaan trollen, vanuit een pauperflatje in een pauperbuurt.

 • kippie

  Ik denk niet dat het de consument is die niet wil betalen maar de tussenhandel die dik wil verdienen, als een varkenshouder 1,66 euro per kilo krijgt en hetzelde vlees dan voor minstens 6,00 euro per kilo in de winkel ligt wie verdient er dan het meest. En die 6 euro is nog het goedkoopste vlees namelijk gehakt, karbonade kost tegenwoordig 7 tot 8 euro per kilo.

 • geen boer

  de supermarkt weet precies wat de klant wil, of althans 95% er van. En dat is veel voor weinig. Daarom blijven de kiloknallers er gewoon in hoor, hoezeer pressiegroepen dit ook trachten te schandaliseren.
  Vuistregel in onze huidige maatschappij: iets dat men niet nodig heeft is het meest geliefd. Luxeartikelen, vakanties, uitgaan, auto, electronica heeft ALTIJD de voorkeur boven voedsel. Hierin wil men ALTIJD het goedkoopste.

Laad alle reacties (31)

Of registreer je om te kunnen reageren.