Varkenshouderij

Nieuws 1114 x bekeken 3 reacties

'Uitstroom arbeid bedreigend voor Chinese varkensvleessector'

Beijing - China kan de komende jaren te maken krijgen met een toenemend tekort aan varkensvlees. Dit als gevolg van een tekort aan productiecapaciteit door een tekort aan arbeidskrachten.

Die waarschuwing uitte econoom Kevin Chen van het Chinese internationale voedsel onderzoeksinstituut IFPRI tijdens een internationale bijeenkomst in Beijing.

Chen verwacht de komende jaren een sterke toename van de stroom van plattelandsbewoners die naar de stad trekken. Dat zal ten koste gaan van de productiecapaciteit in de varkenshouderij en in andere agrarische bedrijven. Vooral kleine gezinsbedrijven zullen hierdoor verdwijnen. Boeren die land in bezit hebben zullen ook eerder kiezen voor akkerbouw, dan voor varkenshouderij, omdat de arbeidsbehoefte voor akkerbouw kleiner is.

Een ander probleem is de voervoorziening van de intensieve veehouderijen. Er is grond nodig om de benodigde voerproducten te produceren, maar daaraan is nu juist een tekort.

Een derde factor waarmee de Chinese agrarische sector te maken heeft is ook de relatief hoge leeftijd (gemiddeld 55 jaar) van de meeste boeren. De komende jaren zal een groot deel van deze boeren er mee stoppen en met pensioen gaan. Hun zonen, de potentiële bedrijfsopvolgers hebben echter veelal een baan in de stad en zullen niet genegen zijn terug te keren.

Laatste reacties

  • W Geverink

    Op veel bedrijven lopen veel mensen rond en alles is handwerk. Door te automatiseren en hogere lonen is het vertrek van arbeidskrachten op te vangen. Wat betreft het grondloos boeren. Tja het is niet slim maar het word op andere plekken op de wereld ook gedaan en hardnekkig volgehouden.

  • John*

    bevalt goed ook goed dat grondloos boeren.. ik het maximale uit de stal halen en de akkerbouwer het maximale van zijn land. dat is beter dan allebei half in eigen beheer!

  • W Geverink

    Ik vind het plezierig dat ik in plaats van een dikke strontafvoerrekening extra inkomen genereer van mijn grond.

Of registreer je om te kunnen reageren.