Varkenshouderij

Nieuws 1644 x bekeken 5 reacties

Tot 15 kilo spreiding in opleggewicht biggen

Apeldoorn - De spreiding in opleggewicht bij biggen in de vleesvarkenstal is enorm. Dat blijkt na onderzoek van veevoederbedrijf Agrifirm Feed.

Wegingen laten zien dat het gewicht van 95 procent van de biggen, bij een gemiddeld gewicht van 25 kilo, zit tussen de 17,5 kilo en 32,5 kilo. Volgens Agrifirm hebben varkenshouders vaak geen weet van het opleggewicht van de biggen. Het effect van de spreiding in gewichten wordt vaak zwaar onderschat. Het gevolg is dat verkeerde keuzes worden gemaakt en de technische en economische resultaten niet optimaal zijn.

Doordat de voergift niet is afgestemd op de behoefte van de varkens, presteren deze niet maximaal. Lichtere biggen dienen langer startvoer te krijgen, mede omdat de voeropname nog lager is. Elke kilo lager oplegewicht leidt in de eerste dertig dagen na opleg tot een 30 tot 40 gram lagere dagelijkse voeropname.

Laatste reacties

 • hout&co

  Is dit niet mede door de beperkte mogelijkheid van personeel ????
  Ik kan me voorstellen dat door de hoeveelheid werk die het varkenshouden met zich meebrengt de índividuele´aandacht voor ieder dier minder is, hierdoor vallen verschillen als lichtere biggen nauwelijks meer op !!!

 • joannes

  @hout&co, je kan de biggen lading ook over een weegbrug sturen. Dan weet precies wat ze wegen. Moeten er natuurlijk geen grote verschillen in de koppel rondlopen.

 • hout&co

  Joannes, dat is toch eigenlijk een eerste wat je doet als je de biggen binnen/aangeleverd krijgt ????
  Ik meen begrepen te hebben dat dit is tijdens de eerste weken is dat ze op het opfokbedrijf zijn.
  Maar ik bedoel, als de opfokker niet in staat is om iets vaker bij de biggen te blijven staan om ze ieder afzonderlijk te bekijken kunnen dit soort verschillen ontstaan.
  Vandaar dat er ook altijd gevraagd wordt affiniteit met varkens en goed kunnen omgaan met in vacatures.....

 • drientje

  Dit is waarschijnlijk een probleem van Agrifirm, ik herken me hier helemaal niet in. Waarschijnlijk is ook de beloning van grote koppels leveren een oorzaak.
  Dus handelaren, ga zo door!

 • Realist

  Biggen moeten bij opleg door de vleesvarkenshouder goed op gewicht gesorteerd worden. Op deze manier kun je de lichte biggen in één hok of op één ventiel leggen en langer startvoer voeren.

  Iets extra werk, wat zich zeer snel uitbetaald.
  Daarbij coor alle vleesvarkenshouder, schaf een weegschaal aan en weeg regelmatig een koppel. Op die manier is het voerschema goed te volgen.

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.