Varkenshouderij

Nieuws 2 reacties

Rusland overweegt verbod op kleinschalige varkenshouderij

Moskou - Rusland overweegt een verbod op private varkenshouderij door te voeren.

Dat meldt Pigprogress. Dit in een poging om de steeds verder oprukkende Afrikaanse varkenspest in te dammen. Het zou gaan op een verbod op kleine 'back yard' varkenshouderijen met niet meer dan twee- tot driehonderd dieren die worden gerund door gezinnen en families. De grote moderne varkenshouderijen blijven buiten schot. Ook bedrijven die niet voldoen aan de eisen voor hygiëne en biosecurity zouden in het kader van de aanpak van de ziekte moeten worden geruimd.

De Afrikaanse varkenspest vormt voor Rusland een steeds groter probleem. De Russische premier Dimitri Medvedev heeft in een recente kabinetsvergadering aangegeven dat de economische schade steeds groter wordt.

Als Rusland inderdaad de kleinschalige private varkenshouderij zou willen aanpakken gaat het om 30 procent van de totale varkensstapel. Naar schatting 15 procent van de varkensstapel ligt bovendien op grotere bedrijven die niet voldoen aan de hygiëne en biosecurity-eisen. Een probleem is dat ook de registratie van de varkensstapel lang niet waterdicht is in het uitgestrekte Russische rijk. Lang niet alle varkensbedrijven staan geregistreerd. Onder de boerenbevolking heerst bovendien de mening dat Afrikaanse varkenspest als voorwendsel wordt gebruikt om bedrijven te ruimen en zo de varkenssector op te schonen.

De Afrikaanse varkenspest is deze week opgedoken in de regio Pskov grenzend aan Estland en Wit Rusland. De ziekte heerst sinds een maand ook in Wit-Rusland.

Laatste reacties

  • petit

    hoe lang nog voor ze in polen is???

  • J@gertje

    Misschien een idee voor Marianne Thieme om hierover in Rusland kamervragen te gaan stellen.

Of registreer je om te kunnen reageren.