Varkenshouderij

Nieuws 11 reacties

Rabo verwacht stijgende varkensprijzen in tweede helft 2013

Utrecht - De wereldwijde markt voor varkens en varkensvlees zal zich in de tweede helft van dit jaar verder herstellen. Het zal echter trager gaan met minder hoge prijzen dan eerder werd verwacht.

Dat voorspelt de Rabobank in een nieuw rapport over de wereldwijde varkenssector. De bank verwacht een groeiende vraag vanuit China. De prijsstijgingen zullen echter lager uitvallen doordat er wereldwijd grote aantallen dieren zijn en de vraag met name in Europa en Amerika achterblijft bij eerdere verwachtingen, vooral door de economische crisis.

De bank verwacht verder dat de voerkosten zullen dalen als gevolg van goede oogsten wereldwijd. Doordat de varkens(vlees)prijs stijgt zijn margeverbeteringen te verwachten voor de varkenshouders. Omdat beide ontwikkelingen (stijging varkensprijs en daling voerkosten) vrij langzaam gaan is het nog de vraag of dit voldoende is om de opgelopen verliezen van de eerste helft van 2013 goed te maken.

In China ziet de Rabobank een stijgende vraag naar varkensvlees met de bijbehorende prijsstijging. Dit is een gevolg van de H7N9-vogelgriepuitbraak in dat land die er voor zorgde dat de pluimveevleesconsumptie in elkaar klapte. De consument stapte over naar varkensvlees. Ook een ingrijpen in de varkensvleesmarkt van de overheid zorgt voor prijsstijging.

De Verenigde Staten hebben te kampen met een rondwarend PDEV-virus dat zorgt voor verhoogde sterfte en uitval onder biggen.

De Rabobank beschrijft de Europese markt als moeilijk met een continue druk op de consumentenvraag, waardoor de markt traag herstelt, ondanks een lagere productie en stijgende exporten.

Over de voorgenomen overname van Smithfield door het Chinese Shanghui zegt de Rabobank dit te zien als een bewijs dat het belang van de internationale handel in varkensvlees toeneemt. Om de aanvoer van varkensvlees zeker te stellen zullen bepaalde importerende partijen geneigd zijn het voorbeeld van Shanghui te volgen.

Laatste reacties

 • niet

  nou nou Rabo, ook in de gaten gekregen dat de varkensprijzen de laatste 3 wkn zijn gestegen?? Volgens mij heb ik jullie eerder zulke verhalen zien schrijven en nu natuurlijk willen jullie de boot niet missen kunnen jullie zeggen ja wij zagen het wel aankomen. Weinig vertrouwen in de Rabo hoor.

 • probe14

  Dit had Rabo beter niet kunnen schrijven. Vaak komt het tegenovergestelde van hun visie uit. Brrrrrr.... wat een helden daar.

 • anton1937

  Een van de betrouwbare partners voor varkensboeren is de Rabo .overigens niemand kan precies voorspellen wat de toekomst is.de varkensboeren hebben delaatste jaren slechte tijden gehad. Hopelijk kunnen ze overleven nu de Nederlandse overheid veel extra kosten eist voor het milieu.

 • maatje 1904

  Hiet zitten een paar van de top van de rabo (oud bankdirecteur en een van private banking ) lekker te klagen op ons bedrijf op een kilometer afstand en de plaatselijke voetbalclub

 • drientje

  De Rabo-jongens verwachten iets. Het is maar hoeveel waarde je hier aan hechten kunt. Ze geven al aan dat ze het niet weten.

 • fjam

  nieuwe hypotheek aanvragen voor nieuwe varkensstallen zal wel wat vermindering opgelopen hebben dus effe die goeie ondernemers onder ons wat moed inspreken , schoorsteen bij die rabo jongens moet ook blijven roken,owowow.

 • fjam

  ik denk da ik wel weet welke ,,slimmerikke,, er weer intrappen lol.

 • w v gemert

  Voor de standaard vergoeding van het middenkader bij de Rabo bank zal ik ook regelmatig dit soort voorspellingen doen. (voor 10% lager ook nog )

 • Jan Arthur

  Fjam, ik ook! Diegene die net alle vergunningen rond heeft voor 30.000 varkens!

 • Jan Arthur

  @w v Gemert. Een mens is toch vlug tevreden, niet?

 • kaper

  varkens maar verkopen aan rabo

Laad alle reacties (7)

Of registreer je om te kunnen reageren.