Varkenshouderij

Nieuws 1738 x bekeken 7 reacties

'Neem geen vlees mee uit Rusland of Wit-Rusland'

Den Haag - Vakantiegangers die in Rusland of Wit-Rusland zijn geweest, moeten uiterst voorzichtig zijn met het meebrengen van vlees en vleesproducten.

In beide landen is Afrikaanse varkenspest vastgesteld bij varkens. Dat advies komt van de Europese boerenorganisatie Copa. LTO Nederland ondersteunt de oproep, omdat de gevaren van Afrikaanse varkenspest groot zijn voor de Nederlandse varkenssector.

In dertien Russische regio’s en in drie districten in Wit-Rusland zijn varkens de afgelopen tijd besmet met Afrikaanse varkenspest. Daarmee is de epidemie nog maar 150 kilometer verwijderd van de Poolse grens en slechts 40 kilometer van de grens met Litouwen. Beide zijn landen van de EU.

Het overbrenging van de Afrikaanse varkenspest kan forse schade veroorzaken in de varkenshouderij. Afrikaanse varkenspest lijkt op klassieke varkenspest, de variant die in Nederland en ander Europese landen heeft huisgehouden. Het gaat echter om een ander virus waar nog geen effectief en praktisch bruikbaar vaccin voor ontwikkeld is. De ziekte is daarom alleen te bestrijden met strikte hygiënemaatregelen en ruimen van besmette dieren.

Rene Stevens

Laatste reacties

 • Flyinghollander

  Jemig, komen ze nu pas met dat advies? de ziekte is er al tijden daar....

 • Jan Arthur

  Beter laat advies, dan geen advies! Hopelijk komt deze epidemie niet tot bij ons. De kans is nochtans reëel, in het najaar. Trekvogels, zoals spreeuwen,zouden wel eens de grote aanstokers kunnen zijn. Laat ons de vingers gekruist houden.

 • Flyinghollander

  @Jan met tijden bedoel ik meer dan paar maanden.... vandaar

 • Jan Arthur

  En toch, eerlijk gezegd, ben ik er niet gerust in! Ben 1999 nog niet vergeten!
  Zo een ellende hoeft niet meer voor mij.


 • trijnie

  Jan Arthur, spreeuwen komen niet van die kant. Ze gaan in de winter richting Engeland zo hebben ze ,vogelbescherming, mij altijd voorgehouden. Maar aljeblieft niet weer die ellende van grijpers en vrachtwagens op het erf.

 • Jan Arthur

  In de tijd kwamen deze dieren toch radioactief uit Tjernobyl hier aangevlogen! Maar dat doet er nu niet toe. In vogelvlucht is de afstand Rusland tot bij ons niet zo ver. Het gegeven is zeker iets waar we rekening moeten mee houden.

 • Jan Arthur

  Eigenlijk hebben we toch vlees genoeg dat we er geen uit die streek moeten meebrengen. Als Belg zegt men altijd: als we naar Holland gaan, nemen we toch geen kaas mee zeker!

Laad alle reacties (3)

Of registreer je om te kunnen reageren.