Varkenshouderij

Nieuws 61 reacties

NVV keert Aujeszky-geld uit

Barneveld - De NVV betaalt deze dagen het grootste deel van de Aujeszky-claim uit aan haar 3.200 leden en oud-leden. In totaal heeft de vakbond 12 miljoen euro beschikbaar.

De vakbond heeft 3 miljoen euro in een weerbaarheidsfonds gestopt en 1,1 miljoen euro achtergehouden om de gemaakte kosten te dekken.

Volgens NVV-voorzitter Bennie van Til is zo'n 90 procent van de beschikbare 12 miljoen euro uitgekeerd. De vakbond heeft de laatste maanden veel tijd en energie gestopt in het achterhalen en controleren van de claims van de verschillende bedrijven. Dit is onder meer gebeurd aan de hand van de historische entgegevens van de Gezondheidsdienst voor Dieren. "We hebben de meeste bedrijven die rechten kunnen doen gelden weten te achterhalen, maar er zijn ook nu nog mensen die zich melden", aldus van Til.

Het is nog niet duidelijk waar en wanneer de procedure van de NVV tegen de SER over de resterende claim van 10 miljoen euro zal worden gevoerd. Het geld dat de NVV nu heeft uitgekeerd gekregen is inclusief een rentevergoeding berekend vanaf 2003. De NVV is echter van mening dat de rente moet worden berekend vanaf 1993. "In de voorbeeldbedrijven waarover is geproduceerd is de rente berekend vanaf 1993. Wij vinden dus dat dat voor iedereen moet gelden", aldus Van Til. "Het gaat om een groot bedrag, dat naarmate het langer duurt steeds verder oploopt."

Laatste reacties

 • niet

  Niet meer dan gerechtigheid!!! NVV gefeliciteerd!!!

 • zeugenstal

  vandaag binnen ,, toch lekkerrrrrrrrrrrr

 • gjh

  er zijn dus wel organisaties die wat voor de boeren doen.
  hier kan lto nog een voorbeeld aan nemen de prutsers

 • Jonas Brabant

  @zlto-leden: Dat is tot aan mijn pensioen nog vele dagjes Efteling wat ik vandaag op mijn bankrekening bijgeschreven heb gekregen ;-)

 • fjam

  rustig aan jongens het is je eigen geld hoor,wat je terugkrijgt

 • niet

  dat klopt maar ja de zlto leden krijgen het niet is toch wel bitter hoor!!!

 • w v gemert

  fjam, een onbegrijpelijke reactie je weet denk ik niet hoe het in elkaar zit. Het geld komt uit de voormalige algemene reserves van het voormalig Landbouwschap. Die reserves waren opgebouwd door al diegene die betaalde (akkerbouwers, koeienboeren, tuinders enz. ) aan het Landbouwschap en is nu grotendeels aan de leden en oud leden van de NVV betaalt.

 • steenbok1

  zijn nog steeds mensen die niet doorhebben hoe het er in de sector voorstaat, moeten echt 1 sector worden en dus niet van die opmerkingen over lto dit en nvv dat, kom op collega s wordt volwassen sla de handen in 1.

 • fjam

  Dus mijn geld willy nei ik snap het becht wel,snap jij het wel.

 • fjam

  nvv stuiten omdat ze een keer hun werk goed doen ,moet niet nodig zijn.
  zlto te kakken zetten omdat ze een steek hebben laten vallen lijkt me meer op zijn plaats.maar ja zlto was ook een ingeslapen old boys clubje die zoo content met hun eigen waren , vakbond onwaardig.

 • fjam

  btw hoe lang lag al dat geld al bij de nvv opgeslagen??

 • w v gemert

  fjam, wat nu voor een opmerking, op de site van de NVV kan je precies zien wanneer dat geld is ontvangen en op deze site heeft het ook gestaan. Waarom zulke negatieve opmerkingen die op geen enkele manier is gebaseerd op de feiten. Misschien toch jaloers????????? Hoeveel loop je mis?

 • steenbok1

  w. v gemert ik gun je van harte je centen, had ze zelf ook heel goed kunnen gebruiken, zullen we nu verder gaan als 1 sector, is wel heel hard nodig of vind je van niet?

 • fjam

  nee loop niks mis deze ronde hoor dus een bedankje naar nvv voor gedane moeite wil ik nog wel geven dan ben jij ook weer blij maar krijg alstublieft geen capsones want dan moet toch echt dat systeem van varkens en biggen prijzen vergaren bij nvv op de schop.

 • w v gemert

  fjam, de aap komt uit de mouw je hebt iets tegen de vakbond, of hebt een incident mee gemaakt. Maak even bekend wie je werkelijk bent.
  Je bedankje zal ik aan de voorzitter van de Stichting Gerechtigheid ZvA. doorgeven zodra je je naam bekend gemaakt hebt.

 • w v gemert

  Steenbok, wat mij betreft samenwerken ,ja waar het kan zonder de NVV vakbond principes te verlaten.

 • steenbok1

  W. v Gemert, wat zijn dan de vakbond principes wat volgens u het struikelpunt zou zijn?

 • steenbok1

  bedoel dus niet zo iets onbelangrijks als een 2 de ikb omdat de welzijnseisen er niet in horen, die er uiteindelijk toch in komen en nu dus voor iedereen een lasten verzwaring zijn.

 • w v gemert

  steenbok. De eisen van CBL zonder betaling is het meest sprekende voorbeeld , dat kan niet. Lijkt mij duidelijk. Alle bovenwettelijke eisen zijn niet acceptabel zonder vergoeding. Leving playingfeeld in Europa. Kijk op de NVV site dan zie je er nog meer.

 • Flip001

  Als ik het goed begrijp krijg ik niks, omdat ik geen lid van nvv ben (geweest). Ik heb toch dezelfde hoge tarieven betaald.

 • steenbok1

  W. v Gemert wat u hier vertelt ben ik het volkomen mee eens, doelde op het verleden waarom er zo n splitsing tussen de lto en nvv moest komen door onder andere 2 ikb s, wat alleen maar lasten verzwaring is en voorkwam uit haantjesgedrag.

 • Mozes

  Er was eens een varkenshouder die verdacht werd van dier- en milieuonvriendelijk gedrag. Hij werd voor de rechter gebracht en als gevolg van onbenullig en lomp gedrag van zijn advocaat geheel onnodig ter dood veroordeelt. Wanneer de varkenshouder in de dodencel zit in afwachting van zijn executie gaat de advocaat een keiharde strijd voeren tegen de gevangenisdirecteur voor een extra voorziening in de cel. Na een lange en harde strijd waarbij het moment van executie steeds dichterbij komt slaagt de advocaat hierin. Hij slaat zichzelf op de borst en is trots als een pauw over wat hij voor de varkenshouder in de laatste dagen van zijn leven heeft bereikt.

 • jaapjo

  die varkenshouder kon zich wel op de borst kloppen dat hij altyd ondernemer is geweest en dat zonder SUBSIDIES

 • w v gemert

  Mozes, de NVV was niet betrokken bij de door het Landbouwschap aangenomen verordening . De NVV heeft zodra deze betrokken was (via de PVV ) bij de vaststelling van de tarieven voor enten ZvA gepleit voor lagere tarieven maar altijd verloren, in de stemmingen waren wij in de minderheid. Dus Mozes een leuk verhaal maar er klopt niets van. Ten overvloede de NVV is opgericht in 1994 de verordening vastgesteld begin 1993 en toegepast sept. 1993.

 • boerkebrabant

  zou het voor de lto niet verstandig zijn om ook naar de rechtbank te gaan om ook voor hun leden schade vergoeding te claimen? uiteraart is de termijn verjaard, maar kunnen ze het nu niet claimen op gelijkheid van rechten. want het is zo dat de nvv leden nu uitgekeerd hebben gekregen en lto leden niet, die hebben dus vanaf vandaag schade tov hun collega,s. ik zou zeggen het is het proberen waard!

 • silviabakel

  gefeliciteerd, dikke pluim !!,
  Voor belangenbehartiging, vasthoudendheid en uitvoering,
  tbv leden en oud-leden.

 • Mozes

  W v Gemert, ik geloof dat u mijn reactie #22 niet begrijpt. De opstelling van de NVV bestaat standaard uit het zo hard mogelijk de confrontatie zoeken. Met deze opstelling heeft men binnen de sector een succes gehaald door een korting op de ZvA enting. Met hetzelfde confrontatie zoeken maar nu tegenover de samenleving heeft men de varkenshouderij gemaakt tot de meest ongewenste sector. In Groningen en Zeeland waar de meeste ruimte is wil men er geen varkensbedrijf bijhebben. Zelfs in Brabant, het thuisland van de varkenshouderij, waar men altijd kon rekenen op steun van de politiek probeert de politiek nu de varkenshouderij zoveel mogelijk weg te werken.

 • w v gemert

  Mozes, het ligt natuurlijk ook aan de NVV dat wilde circus dieren niet meer toegestaan zijn!!!!!!

 • fjam

  1-0

 • BW

  Jonge jonge wat een beweringen allemaal. De NVV heeft voor hun leden gevochten en gewonnen. Niet meer en niet minder. Bedankt NVV!!!

 • Vhouder

  ik ben nvv lid vanaf het begin en tot nu toe zeer tevreden. Maar ik vind het raar dat de nvv 3 miljoen euro van de schade vergoeding voor hun leden, zelf houdt. Volgens mij was het de bedoeling van de rechter dat de nvv het geldt onder zijn leden verdeeld. Mag de nvv dit geld houden is het niet van de leden

 • fjam

  @mploegmakers er rammelt nog veel in die vriendenclub.doen ze een keer waar ze voor zijn opgericht moeten ze nog 3 miljoen bonus toe zgn. kosten over graaiers gesproken.

 • fjam

  @BW een kinderhand is gauw gevuld,letterlijk in dit geval.

 • fjam

  @w v gemert dacht trouwens dat voor die kosten toendertijd een vrijwillige donatie ronde is gehouden krijgen we dat nu terug ofzo of gaat dat ook in pot diversen.

 • Jonas Brabant

  fjam, het is heel simpel, die 3 miljoen is om toekomstige vrijwillige donatierondes te voorkomen. Toen had de nvv geen geld, nu kan er in één klap een buffertje opgebouwd worden. Er zullen nog genoeg zaken komen waar de nvv tegen wil strijden, of momenteel tegen aan het strijden is.

 • BW

  @fjam ik denk dat jij het type bent dat nooit aan vrijwillige donatie''s mee doet. Stop eens met schoppen zou ik zeggen en kom met een beter systeem van varkens en biggenprijzen of ga zelf zeugen houden. Jij kan het toch altijd beter?

 • henkh

  voelt heel beroerd voor LTO leden !!

 • Jonas Brabant

  het is nog niet te laat voor lto-leden om je in de toekomst wat minder beroerd te voelen.

 • Vhouder

  beste jonas brabant ben nvv lid maar voel me toch best wel beroerd over het feit dat de nvv 3 miljoen schade vergoeding voor de leden zelf houdt. Ze maken hiermee een fout waar ze nog lang last van kunnen hebben. Als de zlto dit deed zou de wereld te klein zijn.

 • Johnny Hogenkamp

  In de voorlaatste algemene ledenvergadering (alle leden uitgenodigd) heeft het NVV bestuur de leden gevraagd om toestemming voor een weerbaarheidsfonds van enkele miljoenen euro's. Hier is unaniem vóór gestemd door de aanwezige leden. Ik heb zo'n 15 algemene ledenvergaderingen bezocht, waaronder deze. Het is altijd goed om je op zo'n moment te laten zien en horen, NVV, bestuur en leden is één.

 • BW

  @mploegmakers ik denk niet dat het een fout is om geld achter te houden. Het is goed zelfs. Er moet nog een rechtszaak gevoerd worden voor de wettelijke rente. Verder is het gemakkelijker rechten als er van tevoren geld in kas is. Anders moeten ze weer met de pet rond. En dan zijn het altijd dezelfde die niet mee betalen. Ook zal het de politiek afschrikken om onrechtmatige wetten aan te nemen als ze weten dat de middelen er zijn om ze aan te vechten.

 • HollemanAam

  Januari jl. durfde de voormalige LTO-varkenshouderij vakgroep voorzitster nog te beweren dat ook LTO i.v.m. Europees gelijkheidsbeginsel recht had op een gelijkwaardige behandeling en dus uitbetaling. Wederom een grote misvatting en een aanfluiting richting de varkenshouderij-achterban van die club. LTO volgde de 'betrouwbare' Herman Wijffels, voormalig Rabo-bobo en voormalig voorzitter SER. LTO heeft willens en weten verzaakt destijds aan te pikken bij de juridische procedure.
  Het blijft moeilijk zaken te onderkennen. De NVV heeft zich jarenlang rechtlijnig, helder en duidelijk opgesteld. Dit is niet alleen een beloning maar een grote erkenning voor de sectorale belangenbehartiging die niet als wisselgeld tussen 'overige' sectoren uitgespeeld kan worden. Daarom is een inzet voor een sectorale opvolger voor het Productschap ook een must en is een interbranche organisatie niet gewenst.

 • steenbok1

  Blijk baar gaat het in de varkenshouderij nog niet bij iedereen slecht ( bij mij wel hoor ), nog steeds ruzie tussen LTO en NVV, kom op collega s sla nu eindelijk de handel in 1,nvv gefeliciteerd met dit resultaat maar we moeten nu echt samen verder anders blijft er niemand over.

 • steenbok1

  met handel bedoel ik handen

 • w v gemert

  fjam, voor het proces ZvA. is geen donatie gedaan maar is voorgefinancierd door het toenmalig DGB (eigendom NVV) en later door NVV zelf.
  Ploegmakers, de 3 mlj Euro is een besluit van de Algemene ledenvergadering van de NVV. Het geld is niet voor de NVV maar gaat naar de Stichting Gerechtigheid ZvA, die dat fonds gaat beheren. Het landelijk bestuur van de NVV bepaalt waar het geld aan besteed wordt.

 • fjam

  @BW ow gaan we nu een beetje de persoon bespelen nou ken ik wel tegen jouw zeggen wordt eerst maar eens een grote volwassen jongen misschien dat je dan ook eens kritisch iets kunt bekijken.

 • BW

  @fjam misschien is je laatste reactie #46 terecht. Maar de rest in deze hele discussie praat je uit je nek. Op #29 na beweer je dingen die niet kloppen met de werkelijkheid. Daar word je op gewezen, in ander commentaar, maar daar raas je overheen. Dat moet je niet doen. Met jou opmerkingen zet je andere op een verkeerd been. Je licht ze verkeerd voor. Dingen die zijn zoals ze zijn.

 • Vhouder

  reactie op w v gemert ik ben er van overtuigd dat die 3 miljoen goed terecht komen bij de nvv. En dat er goede dingen mee gedaan worden. De manier waarop had ik liever anders gezien. Maar ik leg me er bij neer.

 • info389

  @3 miljoen euro is voor elke betrokken NVV-er glashelder hoe dit in zijn werk is gegaan! Besluiten gaan inderdaad via de regio's naar Landelijk bestuur die de beslissing heeft genomen. Dus vanuit de leden in de werkgroepen uiteindelijk een landelijk gedagen besluit. Ook weer via de Trog, de website en nieuwsflitsen met de leden gecomuniceerd. Dus als dit niet duidelijk is: Lees de Trog, de nieuwsflitsen,kijk op de NVV site, kom op regioavonden (ook voor LTO leden) en naar landelijke ledenvergadering (ALV) Dan ben ik ervan overtuigd dat dit forum (bijna) overbodig wordt!!!!!!!
  NVV HULDE!!!

 • Jonas Brabant

  Zoals j.hogenkamp al stelde is dit belangrijke besluit ook aan de algemene ledenvergadering voorgelegd waar alle nvv-leden uitgenodigd waren. Hier is unaniem voor-gestemd. Democratischer, helderder en eerlijker is niet mogelijk!

 • Ishtar

  Als ik LTO lid en varkensboer was.
  Dan is het wel logisch dat deze uitspraak het een beetje zuur is.
  Maar nu er een duidelijke uitspraak van de rechter is.
  Dan zou ik als LTO lid, datzelfde geld gaan verhalen op het LTO bestuur.
  Gewoon via een algemene ledenvergadering kan dat besloten worden.
  Hoeft geen rechter aan de pas te komen.
  LTO bestuurders kunnen niet zeggen dat ze het niet wisten.
  Ze kunnen ook niet zeggen dat er geen kans op een positief resultaat was, zie uitspraak.
  Waarschijnlijk mocht de LTO niet procederen als boerenbelangenbehartiger voor haar eigen leden.
  LTO NL heeft toch genoeg geld in kas, dus die kunnen dat prima betalen.
  Dus LTO leden gewoon doen waar je recht op hebt.
  Gewoon je geld gaan halen bij je eigen professionele bestuurders die professionele besluiten maken en maakten.
  En verantwoording afleggen voor besluiten in het heden en verleden.
  Conclusie is dan LTO leden en NVV leden allen tevreden.

 • w v gemert

  Ishtar, ter aanvulling , misschien is de LTO voor dergelijke zaken verzekerd.

 • fjam

  zou ik nou ook geroyeerd worden net als anderen die iets of wat kritisch waren.
  Nou jammer dan ben jullie al voor geweest.Lastig he altijd die mensen die denken het beter te weten.maaruhh dit noemen we toch niet democratisch proces wel??

 • fjam

  ps.ik heb schijt aan een scheet , maar ik heb ook een reet !

 • w v gemert

  fjam, het bedankje van jouw reactie in nummer 14 zal wel niet gemeend zijn gelet op reactie 53 en 54.

 • fjam

  tuurlijk wel willy ,is ook goed gewerkt alleen..ik vindt dat bijna normaal voor een goede vakbond was niet voor niks met wien opgetrokken toendertijd aktie gvd.en dan komt er garen op de klos ,maar het is stilaan verworden tot een belangen vereniging van aangesloten fokkers en daar pas ik voor.

 • hopman

  nvv proficiat.
  maar let op met een organisatie.
  er komt zo het nu uit ziet geen quotum rundveehouderij.
  2016 mest overschot komt voor rekening varkenshouderij.
  daarom vakbond blijf op je hoede dit vrijen wordt door de rundveehouderij gepromoot.

 • Jokeren43

  NVV, bedankt !!!
  Ik vind wel dat iedere varkensboer gewoon recht heeft op een gelijke behandeling zoals de NVV leden en oud leden.
  De LTO heeft in het verleden altijd afkerig tegenover de NVV gestaan,
  ik zou graag zien dat alle varkenshouders, het teveel betaalde (eigen geld)
  ook terug krijgen.
  NVV jullie hebben geprocedeerd en kosten gemaakt voor de eigen leden prima!!
  misschien is er nog iets open te breken voor iedere varkensboer!!!.
  Het zou de vakbond sieren, en een (ledenwinst) op kunnen leveren dus een win win situatie.

 • Jokeren43

  Wij zijn lid van het NVV, en hebben dus wel een uitbetaling ontvangen.
  Dit ter verduidelijking van het voorgaande bericht.

 • w v gemert

  jokeren 43. Er is geen opening meer voor LTO om nog geld te halen bij het voormalig Landbouwschap ze zijn uitgeprocedeerd!!!! Voor het overige zie reactie 51.Er was waarschijnlijk ook niet voldoende geld bij het Landbouwschap om iedere varkenshouder schadeloos te stellen.

 • varkens_56

  het NVV had van mij de hele meuk (12000000 euro) mogen gebruiken om te procederen tegen de belachelijke mestwet, die ons elk jaar weer een vermogen kost , een mestwet gebouwd en gebaseerd op aannames en wazige stellingen , bedacht door linkse lieden, in en buiten de politiek!

Laad alle reacties (57)

Of registreer je om te kunnen reageren.