Varkenshouderij

Nieuws 2086 x bekeken 18 reacties

Kostprijs varkenshouderij licht gedaald

Zoetermeer - De huidige kostprijs per kilo varkensvlees bedraagt €1,99 per kilo, inclusief btw. Dat is 4 cent per kilo minder dan een halfjaar geleden.

De kostprijs voor een big van 25 kilo bedraagt €58,66, inclusief btw, ook iets lager dan begin dit jaar. De kostprijzen zijn berekend door Wageningen UR. De gezakte voerprijs en licht verbeterde technische resultaten in het afgelopen halfjaar zijn de reden voor de geringe kostprijsdaling. Nadat in 2008 de voerprijzen tot grote hoogte stegen, liggen deze afgelopen twee jaar nog steeds op een hoog niveau. Dit jaar daalt de voerprijs licht, blijkt uit de berekeningen.

Laatste reacties

 • Tessa Knots

  Oproep aan alle varkensboeren: deze week de helft van de varkens leveren die er opgegeven zijn. Ik weet ook, op lange termijn schiet je er niets mee op maar het is nu GENOEG ! De bodemprijs is bereikt. Laten we allemaal een signaal afgeven richting slachterijen. Biggenprijs staat onder enorme druk maar toch gebeurd daar ook niets.

 • niet

  Heb het al gedaan, maar waarom altijd die onderzoeken wat de kostprijs van ons is weet toch ook niet de kostprijs van de veearts, voer e.d. Laten deze onderzoekers dat eens gaan onderzoeken. Slachterijen weten precies hoeveel ze moeten geven om net met een honger loontje in leven te blijven. Het is genoeg nu!!! Wat mij betreft harde acties en niet van dat softe gedoe!!!!

 • alco1

  Hopen dat de kostprijs met grote stappen verder daalt. Gezien ook veel reacties staat het water tot aan de lippen. De akkerbouwers zullen hier wel anders overdenken. Hoe kunnen we toch een balans vinden?

 • trust

  Als de energieprijs met 10% zakt, zakt mijn kostprijs met zo'n 4-5%

 • BW

  @niet, ben het helemaal met je eens. Wij geven alles bloot en voorzien iedereen van al onze cijfers tot ver achter de komma. En iedereen lacht zich rot. Ondernemers, stop daar nou eens mee. Als ik de kostprijs van slagerijen voerfabrikanten, dierenartsen, banken, verzekeringen supermarkten wil weten voorziet niemand mij van cijfers. Waarom wij dan wel? Jezelf financieel bloot geven aan de buitenwereld getuigt van slecht ondernemerschap!!! Zo kun je nooit een goede onderhandelingspositie verwerven.

 • BW

  Stel je nou eens voor dat de Boerderij van alle voerfabrikanten precies weet te achterhalen en publiceert wat de kostprijs is om 100 kg. voer te maken. Dat zou voor ons als afnemers toch gemakkelijk onderhandelen zijn. De voerwereld zou op zijn kop staan. En stel nou dat de Boerderij dan ook meteen meeneemt hoe goed of slecht de fabrikanten hun grondstoffen inkopen en dit publiceren, dat zou toch geweldig zijn voor de afnemers.

 • joannes

  Waar maak je je druk over @BW? Zolang het volgende waar is zal er een grote spreiding zijn in resultaten. http://www.boerderij.nl/Varkenshouderij/Nieuws/2013/7/Tot-15-kilo-spreiding-in-opleggewicht-biggen-1298342W/
  Een kostprijs stuurt de prijs niet; het aanbod in relatie tot de vraag stuurt de prijs.

 • drientje

  Maar Joannes, de slachterij hoeft ook niet te weten wat er aan varkens ligt.
  Het beste deze week is een uur voor afleveren de levering afzeggen, en bij de biggen precies zo. Laten we als varkenshouders maar eerst eens de planning in het honderd laten lopen. Zien dan wel weer.

 • alco1

  Gaan ze alternatieven zoeken en ligt de hele varkenssector op z'n gat.
  Vergeet niet dat boeren werken voor hun zelf en moeten verder vanwege financiering en slachters doen gewoon de deur dicht van de vennootschap en gaan wat anders doen.

 • joannes

  @Drientje, wat denk je; dat een slachter met een retailer hun best gaan doen om onzeker aanbod te gaan verkopen? Hier of in het (verre) Buitenland? Een slachter heeft het risico voor een week met het vlees en voor een paar weken met het betalingsrisico; de retailer met zijn planningstechnieken voor hooguit een paar dagen nb zonder betalingsrisico om ze het geld direct beuren. Dus wie heeft er het meeste belang bij dat die varkens een consument vinden? De varkens boer die voor het hele traject 11 maanden zijn best doet en het risico loopt. Je zit als varkensboer gewoon aan het verkeerde eind en moet zekerheden afgeven aan slachters en retailers als ¨gegarandeerde¨ leveringen, anders investeren zij niet in verwerking en verkoop. Varkensvlees concurreert in het vers assortiment met meer dan 1000 artikelen die steeds vernieuwen. Je bent het aan jezelf verplicht duidelijkheid te geven over het aanbod om de vraag naar varkensvlees niet weg te laten drukken door al dat andere.

 • varkenshouder1

  @niet, Ben het ook helemaal met je eens. Ik denk dat je dan moet beginnen met Agrovision te boycotten en een ander systeem op te zetten. Misschien moeten we naar PigExpert of nog iets anders overstappen om onze cijfers niet open en bloot te geven zodat we door de slachterijen en voerfirma`s uitgelachen worden !!!
  Misschien moeten we terug naar een bedrijfseigen administratie die niet de straat over rolt maar die je wel kunt delen met collega`s.

 • M. Taken

  wageningen heeft een kostprijs berekend over de eerste 6 maanden van € 60,--
  De NVV prijs over de eerste 26 weken ligt bij € 47,23.
  In Nederland alleen nog profi zeugenhouders, de rest is al dood en begraven, of kon nog stoppen. Resultaat dat deze prof`s met hun 30 gespeende biggen
  € 12,50 toeslag op de NVV Prijs moeten hebben om quit te draaien.
  Waar hebben de zeugenhouders toch hun grote hoeveelheden aan eigen Geld verstopt, dat ze zo veel liefde voor het vak hebben om deze Hobby te kunnen blijven bekostigen.

 • BW

  joannes ik heb het er tegen dat we ons bloot geven. Zo heb je totaal geen handelspositie. Als bekend is dat er in september 2012 5% meer dekkingen zijn, dan weet iedereen juli 2013 5% meer vleesvarkens op de markt komen. Weg onderhandelingspositie. Dus zo min mogelijk informatie geven aan de buitenwereld.

 • niet

  juist!!!! 1 die het snapt!!!

 • huisvader

  Als ze 115 kg zijn moeten ze weg tegen elke prijs , boer altijd overgeleverd

 • BW

  @huisvader, snap je het nou echt niet of wil je het niet snappen? Als jij van tevoren al aangeeft dat de varkens weg MOETEN, dan kom ik ze graag halen. En als je nou zegt dat je er bijna niet vanaf kunt komen dan kom ik nog veel liever.

 • W Geverink

  Tja huisvader heeft gelijk. Als ze deze week niet weg gaan gaan ze volgende week wel met zeven extra kg.

 • joannes

  Tja @huisvader, met 115 kg en 30 kg te veel duur voer in hun lijf en de mest in de kelder. Daar kan je nog bij optellen de extra tijd die ze nodig hadden waarmee een nieuwe ronde later opstart en de bezetting van de stal, of efficiënte groei per m2 beschikbare ruime verlaagt wordt. Kortom aanhouden voor de prijs is vaak duurkoop! Zo snel mogelijk eruit is normaal al een voordeel en bij lage prijzen een extra voordeel omdat het niet ten koste gaat van de de efficiëntie per mestvarkenplaats. Wanneer er dan ook nog een handelaar van het type @BW op de loer ligt, ben je helemaal aan de beurt en in de hoek waar de commerciële klappen worden uitgedeeld terecht gekomen. Dus beter te licht met een beetje tijd ruimte aanbieden en zo mogelijk weg als voeren en afwachten op een sluwe handelaar die je financiëel uitkleedt.

Laad alle reacties (14)

Of registreer je om te kunnen reageren.