Varkenshouderij

Nieuws

Duitse handel stopt publicatie varkensprijs

Wildeshausen – Het Verband Deutscher Viehvermarkter (VDV) stopt voorlopig met het wekelijks uitgeven van een verwachtingsprijs voor varkens en slachtzeugen.

Dat bevestigt de verenging. Als reden geeft VDV aan dat de organisatie na het afhaken van een lid onvoldoende varkens afzette om een realistische prijs neer te zetten. De overige VDV-leden verhandelen nu wekelijks 140.000 varkens. In Duitsland worden wekelijks 1 miljoen varkens geslacht. VDV wil daarvan minimaal 20 procent verhandelen, zodat een tekort is van 60.000 slachtvarkens om goed onderbouwde een prijs neer te zetten.

De vereniging sluit niet uit op termijn de VDV-prijs weer terug komt. Als er nieuwe leden bijkomen en het aantal verhandelde varkens weer boven de 200.000 per week zit, is dat mogelijk, laat de organisatie desgevraagd weten.

De VDV-prijs voor vleesvarkens bestond pas sinds 27 juni dit jaar, maar werd direct heftig bekritiseerd in Duitsland. Varkensvakbond ISN spreekt van de ‘flop van de zomer’.  Volgens ISN is de prijs van VDV niet meer dan een verlengstuk van de slachterijen om de varkensprijs te drukken. De VDV-prijs startte slecht en moest in de tweede week van zijn bestaan de prijs al 2 cent per kilo naar boven bijstellen. Dit vormde voor ISN andermaal het bewijs dat VDV werkt in dienst van de slachtsector.

VDV verklaart dat het stoppen met de notering ‘überhaupt’ niks te maken heeft met de kritiek van de ISN. “ISN heeft kritiek op alle noteringen waar de bond niet rechtstreeks bij betrokken is. Zelfs de producentenprijs van de Vereinigung von Erzeuger Gemeinschaften kan soms de goedkeuring van ISN niet wegdragen.”

Of registreer je om te kunnen reageren.