Varkenshouderij

Nieuws

Deense zeugen los in nieuwe inseminatiestallen

Kopenhagen - De Deense regering wil dat zeugen met ingang van 2015 vrij rond moeten kunnen lopen in de inseminatiestallen. De regeringspartijen hebben over dit besluit een akkoord bereikt op basis van de aanbevelingen van een werkgroep.

De maatregel, die wel voorlopig zal worden doorgevoerd bij nieuw te bouwen stallen, betekent dat zeugen 80 procent van hun levenstijd in groepshuisvesting verkeren tegen nu nog ongeveer 50 procent, meent landbouwminister Mette Gjerskov. Vanaf 2035 gaat de verplichting ook gelden voor bestaande stallen.

Tevens zal geld beschikbaar worden gesteld voor onderzoek om ook kraamstallen te ontwikkelen waar zeugen niet meer behoeven te worden gefixeerd. Sectororganisatie LF is niet gelukkig met de nieuwe eis voor inseminatiestallen. “De kosten worden daardoor bij ons hoger dan in andere landen en dat is voor onze concurrentiepositie geen goede zaak”, constateert varkenshouderijsectievoorzitter Lindhart B. Nielsen. Wel is hij blij dat de verplichting niet wordt ingevoerd voor de kraamhokken. “De ontwikkeling van kraamstallen met loslopende zeugen is nog lang niet afgerond.”

Of registreer je om te kunnen reageren.