Varkenshouderij

Nieuws 971 x bekeken

Afrikaanse varkenspest in Wit-Rusland breidt zich uit

Minsk - Wit-Rusland heeft deze week opnieuw drie gevallen van Afrikaanse varkenspest gemeld.

De eerste uitbraken in het land werden 21 juni gemeld aan de OIE, nadat er al weken lang geruchten gingen dat de ziekte de grens met Rusland was overgestoken. Ook begin juli werden gevallen van de ziekte gemeld. De nu gemelde gevallen zijn in de regio Minsk, niet ver van de grens met Litouwen en Letland.

De ziekte waart al jaren rond in het zuiden en westen van Rusland, nadat het virus vanuit Georgië overwaaide naar de Russische Kaukasus. Rusland slaagt er niet in om de ziekte onder controle te krijgen.

Vorig jaar werd een geval gemeld in Oekraïne, maar door slagvaardig optreden van dat land heeft de ziekte daar geen verdere voet aan de grond gekregen.

Naar aanleiding van de uitbraken hebben Rusland en Oekraïne hun grenzen gesloten voor varkens en varkensvlees uit Wit-Rusland. Nu de ziekte ook in Wit-Rusland heerst is deze de buitengrenzen van de Europese Unie genaderd.

Of registreer je om te kunnen reageren.