Varkenshouderij

Nieuws 2329 x bekeken 3 reacties

Aantal varkensslachtingen in EU blijft dalen

Bonn - In het eerste kwartaal van 2013 zijn er de Europese Unie 61,7 miljoen varkens geslacht. Daarmee blijft het aantal slachtingen dalen, aldus het Duitse bureau voor Agrarische Marktinformatie (AMI).

In de 27 EU-landen zijn in 2012 circa 246,6 miljoen varkens geslacht. Dat zijn 2,4 procent minder varkens dan in 2011. In het eerste kwartaal van 2013 werden in totaal 61,7 miljoen varkens geslacht, dat is een daling van 2 procent ten opzichte van dezelfde periode in 2012. Vooral in maart is fors minder geslacht.

Duitsland is een uitzondering op deze trend; in dat land werden in de eerste drie maanden circa 1,25 procent meer varkens geslacht tot een totaal van 14,7 miljoen varkens. Dat was voor Duitsland een absoluut record. Door lage slachtgewichten was het echter geen volumerecord.

De Europese Commissie had eerder al de verwachting uitgesproken dat het aantal varkens in de EU in 2013 lager zou uitvallen. Vooral in de tweede helft van het jaar zal het aantal slachtingen dalen. Als belangrijkste reden worden de gevolgen van strengere welzijnseisen genoemd die individuele huisvesting van zeugen in de hele EU verboden heeft. Daardoor is de zeugenstapel, en daarmee de biggenproductie, in een aantal EU-landen afgenomen. Ook de hoge productiekosten werken drukkend op vleesproductie.

In Nederland zijn in het eerste kwartaal 6,9 procent minder varkens geslacht. Over de eerste 25 weken van het jaar is de daling minder sterk, blijkt uit cijfers van de Productschappen Vee, Vlees en Eieren. Tot en met die week (eind juni) zijn er ruim 6,7 miljoen varkens geslacht. Over dezelfde periode in 2012 waren dat bijna 6,9 miljoen varkens. Dat betekent een daling van ongeveer 2,9 procent.

Het slachtgewicht laat in Nederland ook een daling zien: in het begin van het jaar lag dat regelmatig wekelijks boven de 94,5 kilo; de laatste weken van juni duikelt het gewicht tot onder de 93 kilo. Vorig jaar schommelde het slachtgewicht de hele periode stabiel iets boven de 93 kilo.

Rene Stevens

Laatste reacties

  • drientje

    En hoever is de consumptie gedaald en/of de export?

  • joannes

    Precies @Drientje, laat ze maar eens de focus op consumptie en export buiten de EU leggen met data. Die ¨groepshuisvesting¨ krimp blijkt lang niet voldoende voor de krimp in consumptie, zo blijkt uit de prijs!

  • Bellyman

    De export naar buiten de EU is in elk geval flink gedaald. Met name Rusland, Korea en China hebben meer eigen varkens. Dat zijn normaliter belangrijke bestemmingen voor ons varkensvlees. Het exportvolume zal in de toekomst nog verder afnemen door verminderde vraag.

Of registreer je om te kunnen reageren.