Varkenshouderij

Nieuws 7270 x bekeken 38 reacties

Tönnies verlaagt varkensprijs fors

Rheda Wiedenbrück - Het Duitse vleesbedrijf Tönnies verlaagt zijn varkensprijs vrijdag met 6 cent naar €1,66 per kilo geslacht gewicht franco slachterij exclusief btw. Daarmee pakt het bedrijf zijn verloren marge van de afgelopen weken in één keer terug bij vleesvarkenshouders.

In de afgelopen 3 weken moest Tönnies zijn varkensprijs door een krap varkensaanbod noodgedwongen verhogen met 12 cent naar €1,72 per kilo. Varkensvlees leverde in die periode maximaal 8 cent per kilo extra op. Zodoende verloor Tönnies minstens 4 cent per kilo aan marge. Samen met de tegenvallende afzet van varkensvlees voor komende week komt Tönnies tot een prijsverlaging van 6 cent per kilo.

De Duitse vereniging van varkenshouders Vereinigung der Erzeugergemeinschaften für Vieh und Fleisch houdt zijn prijsdaling beperkt tot 2 cent naar €1,70 per kilo. Duitse slachterijen vinden die daling veel te klein. Zij verlagen hun varkensprijzen niet alleen fors, maar gaan volgende week ook nog eens veel minder varkens slachten dan deze week om uit hun verliezen te komen.

Laatste reacties

 • boerkebrabant

  het zou mooi zijn als er eens een lijst komt met handelaren die aan tonnies leveren, die handelaren zouden alle varkensboeren maar eens droog moeten zetten, tonnies is een dictator, die afspraken met de afnemers van het vlees maakt en de varkensprijs daar naar maakt, ongeacht vraag en of aanbod! hij komt daar mee gedraaid omdat het vlees zakt en de rest maar al te graag volgd.

 • Biggemans

  Bij ons : onveranderd

 • massy

  komt wel goed schatje.

 • Jan Arthur

  We gaan noodgewongen Duitsland links moeten laten liggen en andere klanten moeten zoeken, wantzo kan het niet verder! Ze gunnen ons zelfs het licht in de ogen niet meer! Met een beetje tijd en goede wil komt de afrekening nog wel...

 • varkenshouder1

  Tja, wat doe je hieraan? Aanbod reguleren lijkt mij het beste dus die slachtgewichten op korte termijn 10 kg omlaag zodat slachterijen niet hoeven te zeggen dat ze teveel hebben en boeren weer een boterham hebben. De huidige weg is een doodlopende weg begint steeds duidelijker te worden.

 • niet

  Heb al eerder gezegd het is geen markt meer!!! Het is mark macht en kunnen we alleen doorbreken door er minder varkens te laten komen. Alleen dat laatste gaat niet gebeuren alle bedrijven hebben grote schulden en zitten gevangen op hun eigen bedrijf!!! Denk dat we Tonnies maar eens droog moeten leggen kan me niet voorstellen dat er volgende week nog een varkenshouder is die zijn varkens naar Tonnies doet???? Anders help je toch wel heel goed mee om je eigen graf te graven!!!!!

 • Jan Arthur

  Daar ben ik het volkomen mee eens. Hij denkt dat hij alle macht heeft, maar Gé weet wat Bredero ooit gezegd heeft hè?

 • hans veghel

  fons wat bedoel je daar mee

 • groot boerdam

  De heren slachters zien dat het voer gaat zakken en daar nemen ze alvast een voorschot op!

 • jonge boer, Wvl

  Fons bedoeld dat de prijzen in België onveranderd blijven

 • Biggemans

  Ja jonge boer, bij ons = gelukkig plus 0 oftewel min 0 = € 1,16 vertrek

 • varkenshouder1

  Volgende week begint de zomer en de vakantie. Men moet vlees hebben en dat gelul over dat ze niet te verkopen zijn geloof ik niet meer. De reden van de verlaging is om meer varkens binnen te halen.!!!

 • Biggemans

  De Belgische varkensprijs is onveranderd gebleven HANS VEGHEL

 • hans veghel

  zijn er varkensmesters bij die wel de zmp beuren dus-2 in plaats van-6 de handel zegt -6 maar is dat ook zo????

 • fjam

  en dan zijn er nog van die goede ondernemers die er zonodig voor pak um beet 100.000 vleesvarkens plaatsen op jaarbasis bij moeten bouwen.daar is toch maar een man blij mee en dat zijn lieden als tonnies en ahold.

 • Jan Arthur

  Geen paniek! De varkens zijn voor het ogenblik niet te zwaar. Een week Laten zitten is de boodschap.

 • pff

  Hallo,
  Niemand is verplicht om te leveren in Rheda !
  Maar waar naartoe als je daar niet stopt? Denk je nu echt dat Westfleish meer zal geven dan Toennies? Moest dat dan nog zo zijn,dan zouden ze er veeeeeel te veel in de aanbieding hebben en zichzelf verbranden ! Zoals varkenshouder1 hierboven vertelt,aanbod reguleren ! Maar hoe? Als je een beetje rond rijdt dan kan je toch zelf zien dat er de komende tijd geen varken minder zal aangeleverd worden ! Her en der wordt er nog uitgebreid,tegen beter weten in ! Als er een eerlijke prijs moet komen,dan moet er gesaneert worden in het aanbod,de regulatie komt dan vanzelf ! Het komende jaar wordt voor velen nog zwaarder dan ze tot op heden is geweest ! Niet alleen voor de boer maar ook voor de vleeshandel en voederfirma's ! Waarom stoppen(of staan over te nemen) er in de 'vlaanders' verschillende vleeshandels en gebeuren er overnames in de wereld van voederfirma's? Niet uit luxe denk ik,maar ja, wie ben ik ?

 • Snel

  Ja hoor Hans veghel wij beuren ZMP,Ligt eraan welke jaar afspraken dat je maakt

 • blije big

  Hallo, Laten we niet zeuren we weten allang dat we geen eerlijke prijs krijgen er moeten gewoon veel minder varkens komen. Die komen er vanzelf maar we zijn taai dus gaat het langzaam.

 • de rolleman

  Om minder varkens te laten komen begint het proces bij de fokker die moeten allemaal en daar over duidelijk afspraken maken een maand lang niet insimineren dan komen er van zelf minder varkens en die die tijd dat niemand in die maand insimineert moeten....sorry hard gezegt maar moeten de fokkers onder de 300 zeugen stoppen.!!!!! Doe het voor de varkenhouderij de grote bedrijven hebben het nodig om door te gaan.!!! Aleen zo krijgje minder varkens en niet door niet minder varkens te gaan leveren want na 3 weken vreten ze je arm. Stoppen geen luchtwasser geen toekomst..!!! kost 1 maand geld niet insimineren maar wat kost het nu elke maand.??? Denk hier over na en ga ook eens wat organiseren en om de tafel zitten.!!!!! Aleen zo krijgje de prijzen omhoog hoe minder dieren hoe meer macht de boeren

 • Jonas Brabant

  sorry rolleman, maar de bedrijven onder de 300 zeugen hebben het niet kapot gemaakt, het zijn juist de bedrijven boven de 300 zeugen die dat hebben gedaan. Bedrijven onder de 300 zeugen kunnen het langer volhouden (als ze dat tenminste zelf willen) dan diegenen daarboven, die hebben geen keus. Dus nu is mijn vraag: waarom zouden die 'kleinere' fokkers de 'grotere' collega's vooruit willen helpen, door zelf de handdoek in de ring te gooien? Uit empathie? dankje de koekoek! Het is jammer dat het zo moet gaan, maar de zwaar gefinancierde grote bedrijven zullen uiteindelijk het onderspit moeten delven. Dan gaat het alleen nog maar wat sneller: hoe minder dieren, hoe meer macht bij 'kleinere' boeren!

 • groot boerdam

  Schuttert had vorig jaar op de beurs toch een mooie actie van €1,90 per kilo daar hadden we aan mee moeten doen.

 • joannes

  De zwaar gefinancierde bedrijven zijn het eerste aan de beurt! Klein of groot, zij zullen het zijn die de overcapaciteit doen gaan krimpen. In een krimpende consumptiemarkt vanwege de economische crisis en stijgende rente tarieven zullen de bedrijven met een financiëel buffertje het het langste volhouden. Of.... een Chinees moet hier een bedrijf kopen zoals in de US. Dan komt er uitzicht op export en zal het overaanbod geëxporteerd kunnen worden. In de US zijn de ¨Lean Hogs¨ futures méér dan 10% gestegen de afgelopen maand: Jul 2013 http://www.cmegroup.com/trading/agricultural/livestock/lean- hogs_quotes_globex.html En de overname aankondiging 29 Mei van Smithfield Foods wordt als argument gegeven. Dus wie weet kunnen we VION als nog in de etalage zetten voor het lijfsbehoud van de varkensboeren en natuurlijk het ZLTO als eigenaar.

 • Klomp

  Het is een utopie om te denken dat er minder varkens in nederland of europa komen, ook al moeten er bedrijven stoppen er is altijd wel iemand die het weer over neemt en er mee doordraait. Daarbij komt ook nog eens dat het aantal biggen per zeug elk jaar toeneemt.
  En de grote jongens staan wel weer te trappelen om uit te breiden met de varkensrechten van de boeren die stoppen. En om op de rolleman te reageren: dat is natuurlijk een reactie van nul en generlei waarde. Waarom moet iemand met minder dan 300 zeugen stoppen om de grote jongens te plezieren, zij hebben er niet voor gezorgd dat er te veel varkens zijn. En wat zou dat oplossen? Het spel gaat gewoon door, de groten gaan nog weer groter worden want het moet steeds meer meer en nog eens weer meer. Dus moeten over 3 jaar de bedrijven met minder dan 600 zeugen stoppen, want ja dat zijn dan weer de kleintjes en die moeten weg om de groten maar weer groter te laten worden. Dus er komen in nederland echt geen minder varkens of er moet al een totaal uibreidings verbod komen.
  Maar dat zal er wel nooit komen. Dus is het een ieder voor zichzelf. Iedereen, groot of klein, veel succes. En trek je eigen plan.

 • Jan Arthur

  Klomp, dat klopt voor 100 procent! Alles anders is utopie. Op het eind is het elk voor zich. Wat maakt het uit als iemand anders verlies lijdt, als ik maar winst maak! It's a mean world.

 • drikhend

  Ik lees hier veel verhalen en men denkt macht te kunnen opbouwen door varkens vast te houden of niet meer aan Tonnies te leveren . Deze slacht zoveel varkens dat anderen een zo groot aanbod zouden krijgen dat de prijzen nog harder zakken . Vroeger had men diverse vlees coöperaties de zelf slachten en verwerkten . Deze hebben het ook niet gered . Wat de redenen daarvan is weet ik ook niet .Hier kan men van alles bij denken , maar heeft blijkbaar ook niet gewerkt .Maar Deze weren van de boeren en men had toen als waren de zaak in eigen hand .Zoek eerst eens uit waarom het toen niet werkte en waarom het nu wel zou kunnen werken . En kijk daarbij naar de veranderde wereld . Afstanden spelen geen rol meer en kennis is te koop . Kijk naar Duitsland vroeger niet zelf voorziend nu al flink overschot . Zo zullen andere landen in de wereld ook meer in beeld gaan komen als varkensvlees exporteur . En dan zal het effect van reguleren van varkens aanbod in Nederland zijn effect snel voorbij zijn .Zoals beste Klomp al duidelijk aangeeft er komen echt niet minder varkens .En zijn verder betoog over het tegen van moeten stoppen van kleine voor grote ben ik het helemaal eens . De markt moet zijn werk doen .

 • w v gemert

  Laat ISN de toegang een paar dagen blokkeren, dan gaat Tonnies vanzelf een toontje lager zingen. Weer een bevestiging dat de markt niet meer (kan ) werken.

 • petit

  langzaam gaan ze ons kapot maken, of wij ons zelf, iedere week reportages over nieuwe grote stallen, allemaal in de spiegel kijken....

 • LUCTOR

  Wie houd het meest over aan het eind van de maand de varkens houder of de Poolse werknemer in de slachterij? Mocht het laatste het geval zijn is het dan een zot idee om enkele blinkende vrachtwagens van de handelshuizen waarvan de chauffeurs ieder kuiltje en bobbeltje in de weg naar Rheda kennen om te bouwen tot touringcar en als varkenshouder eieren voor zijn geld te kiezen en met z,n allen in de slachterij van Tonnies te gaan werken?

 • veehouderij.dejong1

  Komt goed we werken al zins de varkenspest redelijk voor niks.

 • W Geverink

  En ik maar denken dat jullie daar in Nederland iets weten wat wij niet weten. Toen ik vorige maand bij jullie rond reed stond ik versteld hoeveel stallen voor koeien varkens en kippen er de afgelopen jaren gebouwd zijn en hoeveel er nog in aanbouw waren. Nu blijkt dus dat het enkel een verschil is in mentaliteit. Bij jullie wordt er volop gebouwd omdat er geen rendement is en men hoopt op rendement door te groeien. Hier in Canada wordt omdat er geen rendement is niet of nauwelijks gebouwd en veel varkensboeren hebben hun bedrijven leeggedraaid en zijn wat anders gaan doen. Big Sky farms is met 50000 zeugen twee keer failiet gegaan dus groot is ook geen garantie dat je kunt overleven.

 • Mels

  Dat is dus waar veel meer mensen dan alleen jij zich over verbazen.Ik vraag me ook af hoe je aan jezelf kunt uitleggen dat als je niks verdient je dan maar een nieuwe stal moet bouwen zodat je wel wat gaat verdienen,das dus 2 x niks verdienen want je kostprijs verlagen zal toch niet echt een klap geven met de lasten van een nieuwe stal op je nek.Ach,de kunst is,om net als veel glastuinbouw,je zo ver te financieren dat de bank nooit meer terug kan.Dan houd die je wel weer in leven.Tot het moment dat het weer iets beter gaat.....
  Dit verhaal gaat niet alleen op in de varkenshouderij trouwens.

 • Mels

  @#30,der zijn mafkezen die dat minder lang volhouden,als ik gevraagd wordt om ergens te assisteren gaat er wel een factuur achteraan en jullie??? Voor niks,het lijkt me stug.

 • pff

  zehebben der zelfs nen liedje over gemaakt: TIS NIE MEER WAT GEWIST IS EN TSAL NOOIT NIE MEER WORDEN WAT DAT WAS...........

 • cromags

  Ik denk dat de consument te vaak berenvlees op zijn bord krijgt dat stinkt, je hoort het hier in de buurt steeds vaker.

  Bij buurt feest zijn er mensen gevlucht door de stank, en dat gaat mensen weerhouden varkens vlees te kopen.

 • Cees Oostrom.

  Beste mensen, jullie doen het jezelf aan. Uitbreiden en productie verhoging. Nu op de slachterijen schelden heeft geen zin, ook zij verliezen er veen aan. een varkenshouder € 20,00 per varken in vier maanden, een slachterij die 5000 varkens per dag slacht maal -€8,00 is min € 40.000,00 per dag. En dan praat ik over 2 ton per week verlies. Producent, handel en slachterij zouden veel meer moeten samenwerken om een beter resultaat te halen. Nu is het ook zo dat de producent een ander ook niets laat verdienen, die worden uitgeknepen tot op het bot. Scheld dan ook niet als je een baas gevonden hebt die het ook doet. Nu er verlies is wil je geholpen worden en als er winst is wil je niets kwijt. Ook als de boer baas is gaat het niet goed. Begrijp goed dat we elkaar heel hard nodig hebben. Samenwerken en vertrouwen is de enige manier om iets te bereiken en dat helpt beter dan schelden.

 • LUCTOR

  @ W Geverink slaat de plank op zijn kop het is de NL mentaliteit als collega x een stal er bij bouwt kan een ander niet achter blijven anders hoort hij er niet meer bij rendement zien we wel als de stal er maar komt je ziet het met de kippen en kalveren en de melkveehouderij slaat de zelfde weg in zo doorgaan het voedsel is zo goedkoop dat er alleen in NL al voor 6 miljard in de vuilnisbak beland over duurzaam gesproken wat nu weer een hot is.

 • Jan Arthur

  En het volgende liedje:
  Het zijn zotten die werken!
  (vooral als men niets verdient)

Laad alle reacties (34)

Of registreer je om te kunnen reageren.