Varkenshouderij

Nieuws 3706 x bekeken 35 reacties

Stapsgewijs staarten couperen verminderen

Dalfsen - LTO en NVV willen stapsgewijs gedeeltelijk en als het verantwoord is, op de lange termijn stoppen met het couperen van varkensstaarten. Dat staat in de Verklaring van Dalfsen die maandag is overhandigd aan staatssecretaris Sharon Dijksma van landbouw.

De ambitie van LTO en NVV wordt ondersteund door Coppens diervoeding, Topigs, KNMvD, Vion Food group, Dierenbescherming en Wageningen UR.

De ondertekenaars van de verklaring spreken uit dat er onderzoek moet komen naar oplossingen tegen bijterij in bestaande stallen, ze willen daarnaast onderzoek naar haalbare en betaalbare nieuwe stalsystemen, waarin minder of niet gecoupeerd hoeft te worden. De verklaringspartners focussen verder op het stapsgewijs minder couperen in de bestaande gangbare systemen. In eerste instantie wordt daartoe in Sterksel een demoproject opgezet. Dit moet onder meer ook leiden tot een zogenoemde gereedschapskist met maatregelen die een eind kunnen maken aan uitbraken van staartbijten.

Verder komen er netwerken van varkenshouders die geleidelijk minder gaan couperen. Die netwerken krijgen begeleiding van veevoeradviseurs, dierenartsen en slachterij. De kennis en ervaring wordt uitgewisseld. Ook wordt de opgedane kennis verspreid via een scholingsprogramma voor varkenshouders en erfbetreders.

Verder willen de verklaringspartners streven naar een internationale verspreiding van de kennis en ervaring die in Nederland wordt opgedaan.dit met het oog op buitenlandse afnemers van Nederlandse biggen. De partners willen voorkomen dat de staarten van geëxporteerde biggen in een later stadium alsnog wordt verwijderd.

Actiegroep Wakker Dier heeft in een reactie op de Verklaring van Dalfsen consumenten opgeroepen varkensvlees te kopen van varkensvlees met twee of drie sterren van de Dierenbescherming, omdat dit afkomstig is van dieren die nu al niet meer worden gecoupeerd. Wakker Dier schrijft in zijn verklaring blij te zijn dat de sector gelukkig het staartenprobleem nu erkent en aan een oplossing gaat werken.

Laatste reacties

 • gertke

  En nu maar weer snel een nieuwe regel.Elke dag n praatje misschien? Of deze hetze ooit eindigd?

 • boerkebrabant

  sommige dingen hoeven niet zo erg te zijn, wij zijn al een tijdje de staarten half lang te laten, lijkt dat er minder streptococcen problemen zijn en heb tot nu toe nog geen staartenbijters, dus niet altijd meteen van dwars gaan liggen svp!

 • W Geverink

  Er zijn zoveel factoren en combinaties daarvan die het gedrag kunnen beinvloeden. Op mijn bedrijf kwam staartbijten heel wat jaren helemaal niet voor. En dan opeens beginnen ze zo ineens overal in de stal te bijten van heb ik jou daar. De reden? Geen enkel idee. Een hoop ziekenhokken gemaakt voor al de beschadigde/aangebeten varkens. Mijn dierenarts stelde voor om met een dosatron pompje zuivere kalie (kunstmest) opgelost in water aan het drinkwater toe te voegen. Je moet zelf uitvinden hoe veel kali toegevoegd moet worden werd mij verteld. Hoe? Je verhoogd het kali gehalte tot er geen nieuwe bijt gevallen meer bijkomen. Als een staart eenmaal aangevreten is blijven ze er aan bijten dus moet je wel blijven zorgen dat die varkens niet in de grote groep aanwezig zijn. Om een lang verhaal kort te maken werkte de behandeling uitstekend en heb ik de kali in een paar maanden tijd weer afgebouwd naar nul. Sindsdien zo af en toe wel een beschadigd varken maar geen ramp meer gehad. Het toevoegen van kali is een toevallige James Herriot uitvinding van mijn dierenarts. Ik denk niet dat het verstandig is om de staarten lang te laten nu er over staartbijten bijna niks bekend is. Voor je boe kunt zeggen kan de schade zo enorm zijn dat je dat risico niet kunt nemen zonder er meer van af te weten.

 • Biggemans

  Ik voorspelde het al zaterdag op de kippesnavelsafdeling van jullie krant. de staarten komen eraan, let op geen 2 dagen later heeft jullie Sharon Dijksma het wetsvoorstel klaar. Lever dus niks meer bij Vion Helmond, alle afwijkers daar is maximale aftrek,staartenkluivers gaan daar de ton in, Ben toch blij dat ik BELG ben en in dat land ga ik in het vervolg mijn varkens aanzeggen.

 • anton1937

  Helemaal niet couperen is een grote uitdaging. Voor 1965(ik ben van 1937) werd er niet gecoupeerd, de vleesvarkens lagen in strostallen of stallen met deense opstelling(gescheiden ligruimte en nestruimte) ook toen kwam staartbijten meestal sporadisch voor. Het werd een groot probleem toen m n op initiatief van Hendrikx voorlichting volledig roostervloerstallen werden geadviseerd en gebouwd( goedkope bouw en veel mestopslag). Alleen staltypes met een gescheiden lig(rust)ruimte en een gescheiden mestruimte brengen rust in de koppels, die bij voorkeur niet groter zijn dan maximaal10 stuks. Het deense hoktype voldoet aan die criteria. Bovendien kan in het liggedeelte wat stro verstrekt worden. Het doseren van extra kali via de waterdosering zoals Geverink stelt is prima, maar lost het probleem onvoldoende op. Het houderij systeem is belangrijker.

 • Pieterv1

  Ik schreef het hier ergens al eens dacht ik.
  Laatste jaar ook geprobeerd om de staarten aan te laten. Bij 3 groepen biggen. Telkens zo'n 1200-1300. De oppassers van de biggen hebben gesmeekt om aub weer staarten te couperen.
  1 en al miserie: staartbijten, staartnecrose, wondjes... extra ab gebruik...
  De staart er half aan laten heb ik nog niet geprobeerd; Misschien een ideetje...

 • Miriamnu

  Staartbijten treedt op wanneer varkens (gespeende biggen of vleesvarkens) in de staart van een hokgenoot bijten waardoor er een staartwond ontstaat. Dit gedrag treedt vooral op wanneer er iets mis is met het welzijn van het varken.
  Boeren, doe eens wat aan de oorzaak i.p.v. zomaar een lichaamsdeel afhakken. Hoe slecht ben je dan bezig!

 • trijnie

  @anton geeft hier al aan: behandel een varken zodat ie zich wel voelt.
  De rest mogen jullie er zelf bij denken.

 • W Geverink

  Dat is waar Anton, maar je kunt het probleem pas oplossen als je weet wat het probleem presies is. Mijn vader had de varkens lang geleden in het stro liggen maar ook die beten staart. Met het toevoegen van kali haal je de oorzaak niet weg tenzij kali/zoutgebrek de oorzaak is van het bijten. Als er geen aanwijsbare reden is voor het staart bijten in een bepaalde groep of stal is is het mogelijk om met het toevoegen van kali snel positief resultaat te boeken bij het voorkomen van nieuwe slachtoffers. Vuistregel is hier dat in iedere ton voer minimaal 3.5 kilo zout moet zitten.

 • W Geverink

  Miriamnu als het mogelijk was om zoals jij even te googelen voor een oplossing dan was het allemaal heel eenvoudig. Zo eenvoudig is het helaas niet.

 • Hoflindenoord

  De aaifactor heeft nu helemaal toegeslagen. De ambitie hebben om met deze verklaring de overheid, lees Sharon en de consument te pleasen is puur consumentenbedrog.
  Ik vraag me af of die bestuurders die deze onzin verzonnen hebben wel ooit op een varkenshouderij gewerkt hebben! Ik snap er helemaal niets meer van!
  De harde werkelijkheid is dat varkens zonder of met gedeeltelijk gecoupeerde staarten elkaar gewoon opvreten. Als knorretje bloed ruikt dan wordt het feest! Zonder zeer drastische maatregelen is dat kannibalisme dan nog nauwelijks te stoppen.
  Door preventief te handelen en te couperen op jonge leeftijd kiest een boer voor de meest diervriendelijke optie. De varkens leven dan rustig in een groep en vertonen zeer diervriendelijk gedrag.
  'Laat zien en leg uit wat je doet en doet wat je zegt!' is mijn advies. Zo zullen consumenten begrip en bewondering hebben voor onze mooie diervriendelijke Varkenshouderij in Nederland. Dan wordt deze onzin totaal overbodig! • fransderondhoeven

  het zit hem in het instinkt van de genen mensen worden na een avondje uit ook zonder reden doodgetrapt waarom omdat ze geen ruimte hebben geen speelgoed ? als er dadelijk bij ons varkensboeren een varken sterft aan staart bijten gaan we dan ook met zijn alle een stille tocht houden ?denk eens na couperen is niet voor niets uitgevonden daar is het welzijn van een varken alleen maar beter van geworden

 • porky 1

  precies frans maar tegenwoordig worden door sommige mensen de dieren vergeleken met mensen(behalve als ze bij de kassa van de super komen)
  en roepen ze samen met de politiek moord en brand
  want ook voor de politiek is dit onderwerp altijd makkelijk scoren
  wij worden door dit soort dingen in steeds grotere spagaat geduwd maar er voor betalen is er niet bij

 • trijnie

  Nee mensen, dieren worden niet vergeleken met mensen. Maar dieren hebben wel een eigenheid gekregen al bij de schepping. Ieder naar zijn aard....
  En hoewel ik jullie problemen wel enigszins begrijp, denk ik dat het in de veeteelt doorgeslagen is.
  Teveel op een hoop, donkere, roosterstallen. Het varken wil op stro, wil buiten in de modder rollen.. Maar ja, ik ben misschien te idealistisch bezig.
  De mensen willen teveel vlees eten, ook zij zijn doorgeslagen naar het teveel en nooit genoeg......

 • fransderondhoeven

  trijnie ben het met jou eens alle flatgebouwen afbreken wie wil er nou op zo een batterij wonen wij moeten hard roepen willen de buren ons horen en jullie weten presies wanneer de buren een wip gemaakt hebben

 • jordi 1455

  Veganisten doen dat wel trijnie, overigens is het dagelijks tussen het vee te zijn goed voor de gezondheid, want mensen die dagelijks met vee werken zijn minder vaak ziek dan mensen die op het kantoor werken.

 • trijnie

  Frans, ik ben een plattelander en al schreeuw ik nog zo hard dan nog horen mijn buren mij niet.En gelukkig hoor ik niet bij de mensen die in een flat moeten wonen, ik zou er geloof ik niet gelukkig kunnen zijn.
  En omdat ik zelf altijd dieren heb gehad, daarom heb ik er ook moeite mee om die beesten in een stal met z'n allen op één kluit te stoppen.
  En Jordi, je hebt gelijk het is fijn om op het platteland te wonen en altijd buiten te zijn.

 • fransderondhoeven

  trijnie waarom wonen die mensen dan in een baterij opelkaargepropt?

 • Hoflindenoord

  De gereedschapskist met maatregelen die staartbijten kunnen voorkomen en de gevolgen bestrijden kan dicht blijven. Als een staart bloed dan helpt geen enkele diervriendelijke maatregel om dit bijten te stoppen.
  Daarom moeten we een coupeerverbod nooit willen. Het zal leiden tot de meest dieronvriendelijke maatregel ooit.
  Het fokken van minder agressieve varkens is wishfull thinking omdat een deel van deze agressieve eigenschappen positief gecorreleerd is met positieve eigenschappen van deze omnivoor.

 • trijnie

  Frans, mensen hebben over het algemeen genomen een eigen keus en veel mensen wonen graag in een flat of appartement. Ik hoor hier niet bij, gelukkig heb ik de middelen om lekker buiten te wonen.
  En het is maar goed dat veel mensen in zo'n batterij willen wonen want waar laat je zoveel mensen in een veel te dicht bevolkt land anders??

 • Jan Arthur

  In de lege varkensstallen steken!

 • somporn

  volgens mij praten we hier over varkens toch, niet over mensen.
  Mensen als je op vakantie gaat kijk dan eens in het buitenland, hoe daar de dieren worden gehouden,in vergelijking met andere landen dan liggen ze hier in NL in een dierenhotel.Maar ja, dat is NL overal over zeuren,dit is niet goed dat is niet goed.Straks zijn er geen varkenshouders meer in NL en dan komt je karbonade uit bv china of de balkan,nee dan heb je het voor elkaar.

 • Pieterv1

  onze varkensstallen zijn tussen de 5 jaar en 1 maand oud!!!! Dus ik denk dat er met alles voldoende rekening gehouden is.
  De biggen zitten zelfs op een oppervlakte van 0.5m²!!!! Das RUIM boven de norm van de wetgeving!!

 • alco1

  @somporn. Het gaat heel veel mensen helemaal niet om het welzijn van de dieren, maar gebruiken het om de vlees productie te elimineren.

 • trijnie

  Alco, dat vind ik een flauw antwoord van je en ik wil je wel even zeggen dat dit mijn insteek niet is.

 • Snel

  Als dit wetgeving wordt stop dan maar met varkenshouden,biggenprijs klapt direct inelkaar omdat de export op z`n kont gaat,duitsland zit toch niet te wachten op deze poeha,lange staarten.De nederlandse mesters weten niet hoeveel arbeid ze binnen de poort moeten halen om alle excessen te behandelen.We schieten totaal door. Het leed van de afgebeten staarten is vele malen groter dan `t couperen van alle staarten

 • keune boer

  Fons ,het maakt niets uit aan welk slachthuis de varkens word geleverd.
  De VWA bepaald of de slachthaak word gehaald,word het de ton en het is ook nog een open wond dan gaat de chauffeur er ook bijna achteraan.

 • alco1

  Ik heb gisteravond iemand gesproken met een super de luxe huisvesting voor zijn varkens. In beoordeling het hoogst haalbare. Ook dik in het stro. Jaren ging het goed met de ongecoupeerde staarten. Maar ineens begon er één en was het hek van de dam als ze bloed proeven.
  Eén doffe ellende, omdat je dan niet meer couperen kunt. Dus als het bij de één goed gaat is dat nog geen wet van Meden en Perzen. Of één zwaluw maakt nog geen zomer.

 • joannes

  @Alco1, ik wil niet pessimistisch zijn maar dit ¨stapsgewijs¨ sluipt er weer een extra risco voor de varkenshouder in zijn bedrijfsrisico´s. Een die uitgebannen was met couperen wordt nu terug geworpen bij de varkenshouders én de betrokken varkens. Want het is natuurlijk niet alleen een rendements risico, het is ook een risico voor de varkens dat een van hun soortgenoten kanibalistische neigingen krijgt en aan de staart gaat kluiven. Hoe intellectueler de gemeenschap hoe meer men de arrogantie aanmeet de natuur te kunnen sturen met ideeën en vormen. En zo ook dit hersenspinsel; varkens zijn competatief, rivaliserend, en hierarchisch in de groep en daarbij zijn het ook nog omnivoren die met bloed een extra motivatie krijgen. Kortom met alle goede bedoelingen van die ¨leken¨; het leven voor de houders maar vooral óók voor de varkens wordt behoorlijk meer risicovoller. Maarja dat zal die ¨leken¨ een zorg zijn Politiek verkoopt het goed en geen mens in die omgeving heeft varkens of een staart. Dus nadenken over wat er echt aan de hand is zullen ze er niet lang over doen.

 • alco1

  @joannes. Jij spreekt als iemand met kennis van zaken. Waarnaar meer geluistert zou moet worden. Alleen is het vaak weer vechten tegen de bierkaai van emotie die gestuwd wordt door onkunde, waarbij tegenstanders van vlees consumptie weer een 'stok' gevonden hebben.

 • joannes

  @alco1, bijna alles in een gemeenschap reageert op belonen en straffen of te wel: ¨incentives¨ zoals ze dat tegenwoordig mooi in het anglo Nederlands noemen. Met de exploitatie van de Democratie voor ¨beroeps¨ Politici voor eigen doelen, is het helaas mogelijk met gekleurde ¨kennis¨ wetgeving naar je bepaalde belangengroep zijn hand te zetten. En wanneer je ook nog eens de media mee kan krijgen wordt het héél eenvoudig een gemeenschap Politiek te kleuren naar je believen. Nu in dat process trekken de Boeren aan het kortste eind, omdat ze in Politieke minderheid zijn én een Media minderheid vormen. Zij zijn inmiddels de rariteit: denk aan Boer zoekt Vrouw. Ze zijn dat bijzondere misschien wel roodhaarige jongetje in de klas waar de rest altijd achter de agressoren kan staan of omdat ze er geen belang en interesse bij hebben of omdat ze het wel makkelijk vinden bij die ander groep te horen. Ondertussen kunnen er allerlei leuke Politiek deals gesloten worden met agressoren ten koste van die kleine groep, dat bijzondere jongetje in de groep.

 • Jan Arthur

  Joannes en alco1, jullie hebben een zeer klare kijk op hetgeen er gebeurt!
  Ook de mens is een kuddedier, die aanpapt bij diegene die het meeste hete lucht verkoopt( zonder dat deze er ook maar niks van kent of snapt),terwijl iemand die wel ervaring heeft in deze materie, gewoon in de hoek wordt gedeponeerd. Maar ja, het zal zo moeten zeker?

 • Snel

  maak je niet sappel na de nertsen,pluimvee zijn wij aan de beurt zolang PVDA nog met de VVD regeert.Van Aartsen heeft ons al te pakken gehad en nu komt de VVD voor de tweede keer langs.Tel je zegeningen.

 • Lin

  Waarom moet alles in de veehouderij steeds opgelegd worden!? We worden zo langzamerhand regels moe. Waarom mag de varkenshouder steeds minder werkplezier hebben??!
  Als er vraag is naar ongecoupeerde varkens dan wordt daar in de sector echt op ingespeeld, kijk maar naar het castreren. Er zijn meer boeren die willen stoppen maar er is geen plek meer voor.
  Beschouw het bovenstaande nou als doel behaald, de sector gaat het onderzoeken en laat de sector dan bepalen wie het couperen kan laten. Het geld is er niet meer in de gezinssector om nieuwe stallen te bouwen of aan te passen voor opgelegde nieuwe regels.
  Investeringen die vanuit de overheid opgelegd worden beschadigen de gezinsbedrijven! We zijn het zat!!

 • Wim Toornstra

  Het is toch nooit genoeg
  Laat de laatste het licht uit doen!!!!!

Laad alle reacties (31)

Of registreer je om te kunnen reageren.