Varkenshouderij

Nieuws 2468 x bekeken 3 reacties

Pas overgenomen varkensbedrijven kwetsbaar

Den Haag - Varkensbedrijven die recent zijn overgenomen door een bedrijfsopvolger zijn erg kwetsbaar. Dat schrijft het LEI in het Landbouw-Economisch bericht dat vandaag bekend wordt gemaakt.

Ruim 10 procent van de bedrijven is is in de afgelopen tien jaar overgenomen door een jonge bedrijfsopvolger. De overgenomen bedrijven zijn gemiddeld groter, werken met meer betaalde arbeid en hebben veel meer vreemd vermogen dan bedrijven die lager gelden zijn overgenomen. De langlopende schulden bedragen gemiddeld 1,3 miljoen euro per bedrijf. Hiervan is gemiddeld 3,5 procent gefinancierd met familieleningen. Gemiddeld bedraagt de schuld 700 euro per omgerekend varken. Vergeleken met andere roepen binnen de varkenshouderij is dat hoog. Het LEI wijst er op dat binnen de groep bedrijven die de afgelopen tien jaar is overgenomen veel zeugenbedrijven zitten, die qua kosten op een vrij hoog niveau uitkomen per omgerekend varken. De kwetsbare situatie voor de bedrijven die recent zijn overgenomen blijkt ook uit het rentabiliteitspercentage dat het LEI berekent. Dat ligt voor deze groep bedrijven op 3 procent.

Bedrijven die langer dan 25 jaar worden gevoerd en waarbinnen ook een bedrijfsopvolger actief is, hebben het ook zwaar. Er is weliswaar sprake van een hoge solvabiliteit (50 procent), maar de rentabiliteit ligt op 1 procent.

De inkomens in de varkenshouderij zijn binnen de landbouw laag. Het LEI berekent een gemiddelde van 19.000 euro, waarbij er 22.600 euro van buiten het bedrijf moet komen. Dat is het laagste van alle door het LEI onderscheiden sectoren. De glastuinbouw komt uit op 21.700 euro.

Laatste reacties

  • Jonas Brabant

    Ik heb mijn bedrijf 15 jaar geleden overgenomen, maar ik word toch nog elk jaar kwetsbaarder!

  • trust

    Goed zo LEI nu nog even een kostprijsberekening erop loslaten, zodat of de vleesvarkenshouder of een slachterij/ handelaar hiermee zijn voordeel kan halen.

  • John*

    klinkt leuk deze gemiddeldes,maar als er een spreiding van voerwinsten van 300 euro / zeug jaar? er geinvesteerd wordt met mia/vamil? heel mooi deze vergelijkingen op gemiddeldes maar zegt dus helemaal niets.

Of registreer je om te kunnen reageren.