Varkenshouderij

Nieuws 11 reacties

LTO en NVV vormen nieuw platform

Doetinchem - De vakgroep varkenshouderij van LTO Nederland en de NVV hebben besloten om samen een nieuw overlegplatform voor de varkenshouderij op te richten.

De beide organisaties blijven zelfstandig maar gaan binnen dit platform officieel samenwerken. De nieuwe samenwerkingsorganisatie heeft de werknaam Verenigd Varkenshouderij Platform (VVP).

Met het VVP willen LTO en NVV, ook in internationaal verband, werken aan een sterkere verbinding met de markt en een beter beloningsmodel voor de varkenshouders. Varkenshouders en hun organisaties moeten daarin zelf de regie gaan voeren. Binnen het  nieuwe samenwerkingsverband  staat de ‘varkensboer aan het roer’.

Met het nieuwe platform willen LTO en NVV ook voorsorteren op het GLB-beleid waarin de mogelijkheid wordt opgenomen om producenten een sterkere positie te kunnen geven in de markt via producentenorganisaties. LTO en NVV gaan onderzoeken of en hoe taken op het gebied van onder andere diergezondheid, marktafstemming, marktgerichte innovatie en promotie een  plaats kunnen krijgen binnen de VVP.

LTO en NVV gaan gezamenlijk de doelstellingen, taken en bestuurlijke structuur van de VVP uitwerken. Bij de uitwerking zal rekening gehouden worden met de effecten van het opheffen van de Productschappen en de mogelijkheden om op andere manieren collectieve afspraken te maken in de varkenshouderijsector (Algemeen verbindend verklaringen). In het nieuwe platform ligt de zeggenschap bij de varkenshouders die ook volledig zelf zullen besluiten over de besteding van geld dat collectief door varkenshouders bij elkaar wordt gebracht.

Laatste reacties

 • joannes

  Is dit het begin? Ik geloof het niet! Met het het opheffen van de Productschappen moest er wel een alternatief komen voor de gehele varkenssector en met de huidige splitsing LTO en NVV wilde de overheid natuurlijk niet aan tafel. Het is een gedwongen huwelijk die vooral eerst veel intern werk zal moeten verzetten voordat ze met autoriteit voor de gehele varkenssector kan praten.

 • w v gemert

  Wij moeten het proberen, Wien van de Brink heeft in de tijd dat hij ook voorzitter was van LTO ook een soortgelijk voorstel gedaan aan LTO dat was toen afgewezen door v. Gisbergen(lees ZLTO).Nieuwe tijden, nieuwe mensen, nieuwe kansen, nieuwe plichten.
  Ik hoop wel dat LTO zijn organisatie structuur aanpast, meer invloed van de varkenshouder op belangrijke beslissingen,(neem voorbeeld aan NVV) b.v. zoals bij CBL eisen.

 • drientje

  Willie, dit gaat niet gebeuren. De belangen van LTO_varkenshouderij zijn menigkeer als wisselgeld gebruikt voor andere belangen binnen de LTO. Deze verhouding binnen de LTO is met dit platvorm niet verdwenen.

 • info389

  Waarom niet in de afkorting vermelden dat het gaat om de Nederlandse varkenshouders. Dat klinkt ook beter als afkorting....

 • Miriamnu

  Weet u allen dat een varken een intelligentie heeft van een 3 jarig kind.
  Het is abnormaal wat er met deze dieren gebeurt.
  Kijk naar de bijgesloten foto. Kijk naar de ogen en zie angst en paniek.
  Wat er met deze dieren gebeurt moet stoppen. U zou dit uw kind toch ook niet aandoen?
  Wordt toch eens wakker.
  Ik pleit voor minder dieren in de vleesindustrie. Het kan zo niet langer doorgaan.

 • info141

  Als iedereen (groten en kleintjes) zijn verstand zou gebruiken, gaan jullie nu ECHT aan tafel zitten. Eerst alleen met varkensbedrijven, die in overleg een koers uit gaan zetten hoe ze met de slachterijen gaan communiceren. Vervolgens 1 (ja 1) spreekbuis kiezen naar de slachterijen toe. Afdwingen dat er voortaan vooraf prijs wordt afgemaakt voor afgesproken aantallen. Zo niet, dan geen varkens !!! De varkenssector zelf moet bereid zijn om afspraken met elkaar te maken over de aantallen !! Anders werkt het niet. Je moet niet denken, ik mest een varken dus de slachterij moet de prijs maar betalen. Nee, de slachterijen moeten nu maar eens het voorbeeld geven door aan prijszetting en aan verantwoord ondernemen te doen. Dus moet er over aantallen afspraken worden gemaakt. Slachterijen hebben behoefte aan vaste hoeveelheden voor een constante productiecapaciteit. Van daaruit moet je vertrekken. Met 1 stem spreken en laten zien dat die ook macht heeft. Nu worden jullie gemangeld !! Maak daar een eind aan door samen te werken. Het is de enige redding !!!

 • joannes

  @info141, en wat doe je dan met de ex- en import stromen? Nederland exporteert 70% van de Productie, geslacht of levend. Met wie ga je daar afspraken over maken? Je werkt op z´n minst in een EU markt en voor een kleiner deel op de Wereld markt dus zo simpel zullen die afspraken niet te maken zijn, niet voor de varkenshouders en niet voor de slachterijen. In een andere column schrijven ze al over://www.boerderij.nl/Varkenshouderij/Nieuws/2013/6/Nieuw-Zeeland-houdt-import-vers-varkensvlees-nog-tegen-1284332W/
  Het hangt gewoon af van de vindingrijkheid van de slachterijen en vooral hun verkoopteams om het nederlandse varkensvlees schaars te maken, of te wel voldoende geprijsd. De productiviteit is er, nu de verkoop; desnoods wereld wijd.

 • alco1

  @miriamnu. De reacties lezende, hebben de varkens de intelligentie van sommige volwassenen. Als er wat aparts gebeurt, zoals hier een foto maken, gaan ze elkaar altijd verdringen om maar goed in beeld te komen. Dat de belichting niet goed afgestelt is kan een varkenverstand niet begrijpen.

 • Mozes

  Miriamnu, ik zie helemaal geen angst in de ogen van de varkens. Alleen nieuwsgierige blikken naar de fotograaf. De angst die jij denkt te zien is blijkbaar een projectie van jou eigen gemoedstoestand op de varkens.
  Jij vergelijkt een varken met een driejarig kind. Dit is een probleem waar ik al vaker over geschreven heb: veel mensen hebben de neiging een dier te indentificeren met een kind. Dit probleem gaat uit de hand lopen zodra mensen met jeugdfrustraties hun problemen op dieren gaan projecteren. Het dier wordt in de plaats gezet van het ongelukkige kind en de boer in de plaats van de liefdeloze ouder. Vervolgens worden de frustraties die men heeft tegen de ouders afgereageerd op de boer.

 • Jan Arthur

  Zie je niet Miriamnu dat die varkens ladderzat zijn?
  Die komen net van de wakkerdier-vergadering!

 • goco1

  bestuurders voorderacht , Daan van Doorn
  Antoon Vermeer,Ton Lammers,Theo Koekkoek ?

Laad alle reacties (7)

Of registreer je om te kunnen reageren.