Varkenshouderij

Nieuws 2090 x bekeken 1 reactie

Geen overnemer voor Frans varkensbedrijf

Saint-Martin-Des-Champs – Voor het Franse varkensbedrijf GAD, dat sinds eind februari uitstel van betaling heeft, heeft zich geen enkele overnamekandidaat gemeld.

De 1.650 werknemers vrezen nu des te meer voor hun toekomst en gaan dinsdag, de straat op.

Bij de handelsrechtbank in Rennes hadden zich bij het verstrijken van de deadline op maandag geen kandidaten gemeld, zo blijkt uit een mededeling van de bewindsvoerders. Die eisen nu dat de aandeelhouders, de coöperatie Cecab en een groepering varkenshouders onder de naam Prestor, zo snel mogelijk alsnog met een reddingsplan komen. Al eerder is gemeld dat het grootste slachthuis van GAD in Lampaul-Guimiliau met 750 werknemers zo goed als zeker dicht gaat maar ook dat moet volgens de bewindsvoerders toch nog in het reddingsplan worden meegenomen.

De varkenshouders in dit deel van Bretagne zijn verbaasd dat het zo ver heeft moeten komen. In een gezamenlijke verklaring noemen ze het onbegrijpelijk dat "wat eens de bloem van de landbouw was nu het zwarte schaap is geworden". Volgens de boeren is het paradoxaal dat een slachterij die in één van de meest geconcentreerde varkensgebieden van Europa zit de poorten moet sluiten. ‘’In een straal van 30 kilometer zijn 2 miljoen varkens beschikbaar.’’ Andere varkenshouders stellen echter dat hun collega’s liever leveren aan de vleesbedrijven van de grote supermarkten dan aan onafhankelijke slachterijen zoals die van GAD.

Eén reactie

  • petit

    het probleem in frankrijk zit veel dieper, loonkost en motivatie hebben er ook zeer veel te maken.

Of registreer je om te kunnen reageren.