Varkenshouderij

Nieuws 4 reactieslaatste update:26 jun 2013

Varkensvleesexport lijkt aan te trekken

Brussel - De export van varkensvlees vanuit de EU naar derde landen lijkt na een tegenvallend eerste kwartaal op te veren. Dat blijkt uit de exportcijfers over april, afkomstig van de Europese Commissie.

Afgelopen april bedroeg de EU-uitvoer van varkensvlees 263.000 ton productgewicht. Dat 8,2 procent meer dan in april 2012.

Desondanks blijft de export van varkensvlees vanuit de EU naar derde landen vooralsnog achter bij vorig jaar. In de eerste vier maanden van 2013 exporteerden de EU-lidstaten gezamenlijk 994.925 ton varkensvlees naar derde landen. Dat is 4,1 procent minder dan in dezelfde periode van vorig jaar. Vooral Rusland, de belangrijkste afnemer van het Europese varkensvlees, laat het afweten dit jaar. De Russen namen 236.000 ton varkensvlees af van de EU in de eerste vier maanden van dit jaar, 10 procent minder dan in dezelfde periode van vorig jaar. Rusland liet dit voorjaar geen vers, gekoeld vlees toe uit EU-landen als Duitsland, Spanje en Nederland. Hoewel Rusland voornamelijk bevroren vlees koopt in de EU, doet de blokkade de export geen goed.

Niet alleen de uitvoer naar Rusland blijft achter dit jaar. Ook de volumes naar belangrijke afzetlanden als Zuid-Korea, Hongkong, Oekraïne en Wit-Rusland blijven de eerste vier maanden van dit jaar achter bij vorig jaar. Positieve uitzondering is de exportgroei naar China dit jaar: 43 procent meer dan in de eerste vier maanden van 2012, in totaal 224.00 ton.

Op een enkele uitzondering na groeide de uitvoer van varkensvlees vanuit de Europese Unie naar derde landen de afgelopen vijf jaar. Topjaar voor de varkensvleesexport was tot dusver 2011. Toen bedroeg de uitvoer 3.191.546 ton productgewicht.

Laatste reacties

 • arkova

  Dat zouden 681.954 varkens per week zijn,is dat niet een beetje veel?

 • Bellyman

  is niet veel; Er worden in de EU 5 miljoen varkens per week geslacht.
  trouwens redactie: kunnen jullie alsjeblieft eens betere foto's bij jullie varkensvlees berichtgeviing plaatsen? Deze foto hierboven is niet echt reclame voor een sappig stukkie (Hollands) varkensvlees ha ha ha..!

 • petit

  @arkova beter jullie rekensommetje opnieuw maken, redenering is niet echt juist!

 • arkova

  Er staat 994925 ton in de eerste 4 maanden van 2013,dat is 62182 ton per week gedeeld door 91 =683.318 varkens

Of registreer je om te kunnen reageren.