Varkenshouderij

Nieuws 4 reactieslaatste update:7 jun 2013

Dijksma wil acceptatie noodvaccinatie

Den Haag - Staatssecretaris Sharon Dijksma (landbouw) wil zich volop blijven inzetten om noodvaccinatie bij de bestrijding van besmettelijke ziekten als instrument internationaal geaccepteerd te krijgen.

Zij gaat daarbij voor noodvaccinatie voor het leven, waarbij de gevaccineerde dieren niet alsnog geruimd worden. Een en ander staat in een brief die de staatssecretaris deze week naar de Tweede Kamer heeft gestuurd.

In de brief geeft Dijksma een opsomming van de stand van zaken in dit dossier. Nederland loopt binnen Europa voorop als het gaat om de toepassing van noodvaccinatie met markervaccins bij uitbraken van ziekten als klassieke varkenspest en mond- en klauwzeer. Na de uitbraken van varkenspest in 1997 en mond- en klauwzeer in 2001 is duidelijk dat ruiming van op zich gezonde dieren als bestrijdingsmethode niet meer maatschappelijk acceptabel is.

Nederland heeft de laatste jaren weten te bereiken dat noodvaccinatie als bestrijdingsmiddel wordt geaccepteerd in de EU. Probleem is echter nog wel de afzet van producten van gevaccineerde dieren. Het is dan ook niet duidelijk hoe landen vooral buiten Europa zullen reageren als Nederland noodvaccinatie gaat toepassen bij de bestrijding.

Volgens Dijksma zijn er binnen Europa steeds meer lidstaten die bewegen op het punt van noodvaccinatie. Duitsland heeft een heeft in de wetgeving opgenomen dat noodvaccinatie eerst moet worden overwogen in plaats van ruimen, mits er een toegelaten vaccin is. De staatssecretaris meldt verder dat ook in Frankrijk noodvaccinatie wordt overwogen als bestrijdingsmiddel bij uitbraken. Dit jaar wil ze ook in overleg met het Verenigd Koninkrijk over de toepassing van noodvaccinaties. Ook in de Verenigde Staten, Canada, Australië en Nieuw-Zeeland zou noodvaccinatie voor het leven worden geaccepteerd.

Binnen de internationale organisatie voor dierziektebestrijding (OIE) zet het ministerie in op versoepeling van de standaarden. Volgens Dijksma is er geen wetenschappelijke onderbouwing die rechtvaardigt waarom het langer moet duren voor een land weer ziektevrij wordt verklaard na vaccinatietoepassing.

Laatste reacties

 • jan1966

  Klasse als ze dat zou bereiken

 • BW

  Het probleem is juist de afzet van gevaccineerde dieren. Wat schiet je er nou mee op dat je mag enten bij een uitbraak, maar daarna niet of voor een habbekrats van het vlees afkomt. Het zou goed zijn om het economisch ook goed te regelen.

 • info48

  Ambtenaren staan erom bekend om voor een oplossing een probleem te bedenken, zo ook hier weer, al jaren 'worstelen'ze met de vraag hoe zullen derde landen reageren op de afzet van vlees van gevaccineerde dieren.
  Wel in de meeste derde landen vaccineren ze heel stringent de dieren tegen b.v. MKZ, zoals wij hier ook jaren lang deden, en eten met veel smaak het vlees!
  Overigens vraag ik mij af de ge-importeerde biefstukjes uit Z.Amerika wel van 'niet gevaccineerde' dieren zijn.

 • abtje

  Hier werden de koeien geruimd en Albert Heyn liet geent vlees uit Argentinie komen. Dat is nog steeds zo.

Of registreer je om te kunnen reageren.