Varkenshouderij

Nieuws

Analisten positiever over Smitfield deal dan politici

Smithfield - De overname van Smithfield foods door het Chinese bedrijf Shuanghui hoeft op de lange termijn geen grote gevolgen te hebben voor de Amerikaanse varkensproductie. De gevolgen kunnen juist wel eens goed uitpakken, met name als het om de prijsvorming gaat. Dat is grofweg de mening van analisten en markt watchers in Amerika. In de politiek wordt de voorgenomen overname nog met wantrouwen bekeken.

Daily Livestock report wijst erop dat Smithfield in verhouding met de omvang van de Chinese varkenshouderij, slechts een druppel op de gloeiende plaat is. Smithfield produceert met 862.000 zeugen zo'n 20 tot 22 miljoen slachtvarkens. China had in 2012 49,28 miljoen zeugen die goed waren voor de productie van 694 miljoen slachtvarkens. De productie van Smithfield is afgezet tegen deze aantallen slechts 3 procent van de Chinese productie, aldus Daily Livestock. J.P. Morgan acht de kans op hogere varkensprijzen niet denkbeeldig. Dit omdat Smithfield meer zal gaan exporteren naar China, waardoor het aanbod in de VS kleiner wordt.

De kans dat JBS of het Thaise Charoen Pokphand nog een tegenbod zal uitbrengen op Smithfield lijkt klein. In een interview met het persbureau Bloomberg heeft topman Wan Long van Shuanghui aangegeven dat hij eventueel het bod op Smithfield verhoogt mocht dat nodig zijn.

Uit de politiek komt weerstand tegen de voorgenomen transactie. Een senator uit Iowa heeft gevraagd om het Committee on Foreign Investments de overname te laten bekijken. Ook is er gevraagd om de kartelautoriteiten de overname te laten beoordelen. Onafhankelijke boeren zouden steeds minder mogelijkheden hebben om hun producten tegen een eerlijke prijs af te zetten, als gevolg van de toegenomen integratiegraad van de Amerikaanse varkenshouderij. Ook wordt er vanuit de politiek gewezen op mogelijke voedselveiligheidsrisico's als de Chinezen aan het roer komen bij Smithfield.

Of registreer je om te kunnen reageren.