Varkenshouderij

Nieuws

Afrikaanse varkenspest in Zuidwest-Rusland

Parijs - In de zuidwestelijke Russische regio Voronezh, grenzend aan Oekraïne, zijn zeventien gevallen van Afrikaanse varkenspest gemeld.

Volgens de internationale diergezondheidsorganisatie OIE in Parijs gaat het om gevallen op boerderijen en ook bij wilde zwijnen.

De uitbraken in deze regio volgen op een serie uitbraken in de regio Rosotv die aan de Voronezh-regio grenst. De Russische veterinaire dienst Rosselkhoznadzor legt dan ook nadrukkelijk verband tussen de uitbraken in deze regio's. Volgens Rosselkhoznadzor zou het virus in Voronezh terecht zijn gekomen via voer dat was gekocht in Rostov.

Rusland kampt al jaren met een epidemie van Afrikaanse varkenspest. Het virus kwam het land vijf jaar geleden binnen tijdens de oorlog met Georgië en sindsdien verspreid geraakt over een groot deel van Rusland. Vorig jaar augustus kreeg ook Oekraïne te maken met een geval van de ziekte. De oorzaak werd toegeschreven aan illegale import van besmette voedselproducten uit Rusland.

Afrikaanse varkenspest is alleen via ruimingen te bestrijden. Rusland voert in verschillende regio's programma's uit om de wilde zwijnenstand terug te dringen, omdat wilde zwijnen worden gezien als dragers van het virus en een besmettingsgevaar voor de reguliere varkenshouderij.

Of registreer je om te kunnen reageren.