Varkenshouderij

Nieuws 1497 x bekeken 6 reacties

Wereldproductie varkensvlees stijgt

Doetinchem - De wereldproductie van varkensvlees stijgt dit jaar naar verwachting met 2,7 miljoen ton naar 107,4 miljoen ton ten opzichte van 2012. De wereldhandel neemt af met 90.000 ton naar 7,2 miljoen ton.

Dat blijkt uit een inventarisatie van de aantallen varkens in diverse werelddelen. China realiseert de grootste stijging van zijn productie (plus 1,8 miljoen ton naar 53,8 miljoen ton). Daarmee neemt het land de helft van de wereldproductie voor zijn rekening.

Europa zal dit jaar waarschijnlijk 75.000 ton minder produceren met 22,6 miljoen ton. Daarmee is de EU één van de weinige werelddelen waar de productie daalt. Dat is een gevolg van de begin dit jaar van kracht zijnde strengere welzijnseisen (groepshuisvesting) voor zeugen.

Slachterijen in de Verenigde Staten voeren hun productie dit jaar naar verwachting op met 300.000 ton naar 10,7 miljoen ton. De Braziliaanse productie stijgt met 40.000 ton naar 3,4 miljoen ton. Rusland produceert 75.000 ton meer (2,2 miljoen ton).

Laatste reacties

 • LUCTOR

  Hoe lang zal het nog duren voordat de Chinezen Europa verovert hebben met hun varkens vlees? Denk wel dat het bij geslachte varkens blijft want we kunnen toch niet concurreren op slacht kosten met de Chinezen de vrachtschepen met levende varkens laten nog even op zich wachten.

 • drientje

  Welke waarde heeft dit soort berichtgeving eigenlijk. Volgens mij zeer weinig.

 • Tom R

  Zeer weinig?! Dit zegt volgens mij al voor een groot deel dat 2013 geen al te best varkensjaar zal worden.
  De grotere afnemers produceren zelf meer (China & Rusland). Zie ook eerdere berichten dat de Chinese overheid tussenkomt in de prijs door vlees op te kopen en te stockeren. Vergeet ook niet dat de productie in Zuid-Korea weer op peil begint te komen van voor de MKZ-uitbraak ginds, wat nog es een behoorlijke afnemer minder is.
  Qua concurrentie staan we er ook niet best voor. VS & Brazilië, de grootste concurrenten voor de EU op de wereldmarkt, produceren beide meer.
  Conclusie: minder afnemers voor meer vlees (globaal gezien) => niet goed voor de varkensprijs.
  Wat mij betreft, graag meer berichten met info over wereldconsumptie (per werelddeel), wereldproductie (per werelddeel), prijsvergelijking met Brazilië & VS! Die zaken bepalen wat de varkensprijs doet...

 • Jan Arthur

  @klompjan, als de EU zijn werk doet, hoeven we niet direct bang te zijn want het kweken van varkens in China is niet comform met de Europese regelgeving! Tenzij er door de een of andere corrupte ambtenaar toch de goedkeuring wordt gegeven.eigenlijk zou men de Pvdd eerst ter goedkeuring naar China zenden! Die zouden er zeker een vette kluif hebben en terugkomen met het idee dat onze dieren het nog zo slecht hebben! Of.....

 • W Geverink

  Beste Jan Arthur. Als het on corruptie gaat spelen de Europeanen op top niveau mee. En of de paarden in jullie vleesproducten een goed leven hebben gehad zal ook door de PvdD niet te achterhalen zijn.

 • Jan Arthur

  Als men er zo over nadenkt, waarom moeten we dan nog zorgen maken over milieu en dierenwelzijn. Dan kan men de ganse regelgeving en het hele zootje gewoon naast zich neerleggen! Dag ambtenarij....

Laad alle reacties (2)

Of registreer je om te kunnen reageren.