Varkenshouderij

Nieuws 1794 x bekeken 6 reacties

'Veel valse verwachtingen van entingen'

Dalfsen - Gevaccineerde dieren kunnen nog steeds infecties oplopen en ziekteverschijnselen vertonen. Dit zei dierenarts Nico Wertenbroek van farmaceut Boehringer Ingelheim tijdens een lezing in de showroom bij varkenshouder Johnny Hogenkamp.

Een varkenshouder mag wel van een vaccinatie verwachten dat op koppelniveau minder ziekteverschijnselen waarneembaar zijn en de technische resultaten verbeteren.

Laatste reacties

 • w v gemert

  Volgens deze dierenarts spelen er blijkbaar ook andere factoren een rol bij het voorschrijven van entingen door de dierenarts, winst en omzet misschien?????

 • drientje

  Ja Willie, en de handel likt de dierenarts de reet af. Hij lijkt soms wel of alle toe-
  en dienstverlening de varkenshouder aan het leeg kloppen is.

 • Han

  Hoeveel fokkers worden ook niet verplicht om diverse entingen uit te voeren voor de biggen.
  Probeer ook eens in overleg deze entingen eraf te halen als het niet nodig is dit blijft klauwe met geld kosten.
  Als je open kaart speelt en eerlijk bent dat kan er best veel gereld worden.
  Denk ook eens aan de big als deze zomaar een keer of 3 geent moet worden dat tast zijn weerstand ook behoorlijk aan.
  En enting is geen garantie.

 • joannes

  Angst is een slechte raadmeester en daar spelen die farmaceuten goed op in. Het is een eenvoudige rekensom: het aantal biggen x de injectie x de arbeid (in welke vorm dan ook) wordt op deze manier uit de bedrijfstak gemolken ten koste van de producenten, want die lopen ten alle tijden het opbrengstprijs risico in de markt. Natuurlijk wordt het recht gepraat met hogere productiviteit door minder uitval, maar zijn daar meet gegevens over? Meet gegevens per toegediende enting?

 • Varkensarts

  Er zijn ook dierenartsen die zich inzetten om het aantal vaccinaties beperkt te houden. Dat kan op bedrijven met aandacht voor management.
  Nico Wertenbroek gaf in zijn presenatatie ook duidelijk aan dat management - management en nog eens management belangrijker zijn dan vaccinaties.
  Vaccinaties zijn hulpmiddelen.
  Er zijn dierenartsen die zeker ook richting de vleesvarkenshouders goed uit kunnen leggen dat een vaccinatie niet direct nodig is.
  Je kunt immers goed de koppels varkens opvolgen en vervolgens wel overwogen een keuze maken of een vaccinatie ook wel echt rendabel is én ook de komende tijd zal blijven.
  Wij als dierenartsen van De Varkenspraktijk geven al jaren aan dat de oplossing van ziekte niet uit een potje komt en er ook niet uit hoeft te komen.

 • koestal

  ook een speldenkussen ?

Laad alle reacties (2)

Of registreer je om te kunnen reageren.