Varkenshouderij

Nieuws 7 reacties

Varkenshouders zien snel kans op staartbijten

Sterksel - Praktische varkenshouders zijn goed in staat om al in een vroegtijdig stadium te onderkennen of er in een koppel varkens staartbijten zal optreden.

Dit is een van de belangrijke conclusies van een interactieve masterclass 'Zicht op staartbijten', welke afgelopen dinsdag werd gehouden op Varken Innovatie Centrum Sterksel. De masterclass is een onderdeel van vier onderzoeksprojecten van Wageningen UR met als thema hoe varkens beter kunnen leven in groepen. Er waren ongeveer 60 deelnemers, waarvan ongeveer 20 varkenshouders. De rest waren bedrijfsadviseurs, dierenartsen, onderzoekers, vertegenwoordigers van de overheid en leden van de werkgroep Krulstaart.
Er werden verschillende filmpjes vertoond met varkens in een groep. "Het was verbazend om te zien hoe snel varkenshouders al in een vroeg stadium onderkennen of het mis gaat met staartbijten. Zij zien snel of er onrust is in het hok en weten ook terdege waarom het mis zal gaan", zegt projectleider Irene Camerlink van Wageningen UR.
Voor de deelnemers was het duidelijk dat er op termijn voor de varkenshouder een verbod op het couperen van staarten zal komen. De maatschappelijke denkwijze is wat dat betreft niet meer terug te draaien. "Voor de varkenshouder zijn er geen voordelen aan, alleen maar risico's. De instelling van de ondernemer of hij er nu al bewust mee aan de slag gaat is essentieel voor de kans op succes", aldus Camerlink. De basiszaken als gezondheid, klimaat en voeding moeten op orde zijn. Afleidingsmateriaal in de hokken is van secundair belang.

Laatste reacties

 • bertes

  40 tegen 20. die 40 hebben weer een mooi subsidie tafereel. en de boer moet weer. onder het mom voor de consument. maar in werkelijkheid zijn het die 40. om zich zelf aan het werk te houden met het dikke lonen die ze krijgen. niet verdienen maar krijgen.

 • BoB de Bakker

  Volgende stap: varkens fokken zonder staart!

 • joannes

  @adel, zo zit toch de wereld in elkaar! Eerst de regels schrijven omdat je het vindt, vervolgens controleren, adviseren en zonodig beboeten. Allemaal voor zelf verzonnen nieuwe regels. Geen betere economie dan de ¨belasting economie¨! Eerst een flinke inkomsten belasting, vervolgens een BTW en wanneer je je niet aan de regels houdt een boete om je te disciplineren.

 • w v gemert

  Zodra de PVV is opgeruimd/gesloten ,dan de geldkraan dichtdraaien. Alleen onderzoek die direct het inkomen/marge van de varkenshouder verbeterd en binnen Europese wetten ligt.

 • Snel

  Goedzo Willy,hou ze scherp

 • bull

  helemaal met willy en snel eens

 • Biggemans

  De Genetica kan veel, waarom niet alleen gelten, zonder staarten produceren ?

Laad alle reacties (3)

Of registreer je om te kunnen reageren.