Varkenshouderij

Nieuws 4768 x bekeken 28 reacties

'Varkenshouderij krijgt voerkosten niet vergoed'

Barneveld - Sinds 2006 slaagt de varkenshouderij er niet meer in om de gestegen voerkosten door te berekenen in de vleesprijs. De gestegen productiekosten zijn opgevangen door de producenten.

Dat blijkt uit een analyse in opdracht van de NVV van Gé Backus van DLV Connecting Agri & Food. NVV-voorzitter Wyno Zwanenburg noemt het beeld onthutsend. “De consument merkt niets van de voerkostenstijging omdat in de winkel het vlees nauwelijks in prijs is gestegen.” Hij vindt het daarom ook vrijwel ondoenlijk om zonder goede garanties vooraf te voldoen aan nieuwe kostprijsverhogende inkoopvoorwaarden van het CBL. Hij noemt het absoluut noodzakelijk dat er een trendbreuk komt, om te voorkomen dat de sector verder financieel wordt uitgehold. Nieuw te vormen producentenorganisaties zouden voldoende wettelijke en juridische basis moeten krijgen om de belangen van de varkenshouders in de keten veilig te stellen.

Gé Backus stelt dat het beeld duidelijk maakt dat er op het ogenblik sprake is van een systeemfout. De solvabiliteit van de sector is sinds 2006 met zo’n 20 procent gedaald. “Iedereen moet maar eens goed nadenken over dit beeld. Ik hoop dat er een goede discussie ontstaat over hoe de sector uit deze situatie kan komen.”

Laatste reacties

 • BW

  Met het duurzaam produceren van varkensvlees stijgen de kosten nog hoger. Hoe kan het dan toch zo zijn dat er organisatie''s, die belangen van varkenshouders moeten dienen, een handtekening zetten onder zo''n contract. Blij dat er toch nog een NVV is die hier niet mee akkoord is gegaan!!! Die snapt dat er geen kostenstijging kan zijn, zonder een garantie dat de opbrengsten minstens net zo hard meestijgen.

 • kalkar

  Tsja, wat moet er nog gezegd worden. Situatie in de mesterij is dramatisch, maar iedereen houdt zich groot.Tja, van de zomer worden ze duur. Tsja, we wachten al jaren op krimp in het oostblok, want daar kunnen ze er volgens ons niks van. Tsja, er zijn zelfs nog idioten die nog steeds volhouden dat er prima verdiend wordt. Leg mij dat dan maar eens uit. Het wachten is op de echte klap.

 • kalkar

  Trouwens, de nvv had de vergoeding voor dit onderzoek ook in zijn zak kunnen houden, want deze drs. backus vreet er ook weer van mee. Deze conclusie van dit ingrijpende onderzoek had ik middels één telefoontje ook wel aan de n.v.v kunnen mededelen én ook nog gratis.

 • joannes

  @melkertje, je weet toch dat wanneer een varkensboer wat roept dat altijd onderzocht en op een wetenschappelijke manier gerapporteerd moet worden voordat het überhaubt serieus genomen wordt in de ¨overleg kanalen¨, bv de Politiek. Daar heeft het LTO ze mee verwent en daarom zitten er zoveel van die onderzoeker/wetenschappers bij het LTO die oa het varkensboeren belang vertegenwoordigen! De harde waarheid moet blijkbaar altijd vertaald worden in hapklare verteerbare brokken om er vervolgens niet mee te doen.

 • gerjan slingenbergh

  Wat een onzin, voor 2006 konden de varkensboeren ook geen hogere voerkosten doorrekenen. Het is gewoon een kwestie van vraag en aanbod en zolang er maar meer wordt geproduceerd wordt het met de opbrengstprijs ook niks.

 • info141

  Mijns inziens heeft 1varkensgeluid helemaal gelijk. Het voortbestaan van de hele branche, niet alleen de primaire sector, maar ook de vleesindustrie, hangt af van de capaciteit om gezamenlijk op te trekken. Daarbij is het noodzakelijk dat de primaire sector door 1 stem wordt vertegenwoordigd zodat er weer 'power' gezet kan worden in onderhandelingen. De vleesindustrie zal zijn verkooppolicy moeten aanpassen aan de wensen van de primaire sector. Bij de nodige druk (met 1 stem spreken) lukt dat. Maar, ook de primaire sector moet bereid zijn om hoeveelheden met elkaar af te spreken, waarbij het misschien weleens verstandig zou zijn om dat aantal naar beneden bij te stellen en een % boeren uit te kopen.

 • slutter

  Goed gezien scheids !!!

 • kalkar

  Klopt info, zo kan het niet langer. maak maar een pot en ik ben de eerste die zich aanmeld en stopt. Op deze manier vechten we mekaar allemaal dood.

 • fjam

  ik ben nr.2

 • fjam

  en fuck the rest

 • drientje

  Info141, je ziet volgens mij wel wat over het hoofd. In de primaire sector is al ruim de helft al geen geen gezinsbedrijf meer. Deze bedrijven hebben de bedrijfsvoering in meerdere bv's. Ze hebben nog steeds bv's die winst maken, maar ook bv's die verlies draaien. Voor deze bv's worden de voerschulden en financieringen worden afgeboekt. Hier werken voerleverancier en bank graag aan mee. Bij een faillissement zijn er immers allen maar verliezers. Zo wordt het financiele debacel van de gehele sector volledige afgewenteld op het gezinsbrijf. En hier maalt niemand om. Overigens heb ook geen oplossing.

 • alco1

  Begrijp je wat je net schreef fjam?

 • alco1

  Op de jouw geschetste manier zal het wel moeten @info141. Echter zal de prijs niet zo direct stijgen omdat we van export afhankelijk zijn. De kostprijs kan echter wel dalen, wat een positief impuls kan geven aan de winst.

 • kantoor3

  @Gerjan Slingenbergh; wat een verschrikkelijke onzin dat het door de boer geproduceerde stukje vlees alleen maar afgerekend hoeft te worden op vraag en aanbod. Doordat de boer een product produceert dat verderfelijk is hoeven de kopende partijen(Retail en industrie) niet arrogant en onverschillig op te treden. De boer zit nl met 1 zwakke onderhandelingspositie(hij moet ten alle tijde leveren tbv. gewichtsklasse of aanwas). Het feit dat er ondanks de sterk gestegen kostprijs, de maatschappelijke druk betreffende dierwelzijn en milieu en omschakeling naar zg 'duurzaam' produceren de vlees kopende partijen(Retail en industrie)ervan weerhoudt om fatsoenlijke prijzen te betalen is voor mij alleen een vorm van het absoluut geen RESPECT hebben voor de producent.
  Als je een stukje pvc wilt gaan kopen, dan weet de verkoper je te vertellen dat het desbetreffende stukje pvc duurder is geworden, omdat de olieprijs is gestegen. De winkelier mag z'n stukje vlees best voor 10 cent per ons duurder in de winkel leggen, omdat het voer zoveel duurder is geworden. Maar hij doet het niet!!!
  Ik denk dat ook bij de consument een stukje realiteitszin moet komen. De eerste levensbehoefte bestaan nog steeds eten, drinken enz en niet uit telefoon, geld en auto.
  Leo Vervest

 • Jonas Brabant

  Mee eens kantoor3. Alleen een pijnlijk tikfoutje: onze produkten zijn alles behalve vérderfelijk, maar wel béderfelijk.

 • joannes

  @kantoor3, dat bederfelijk is ook maar relatief. Vroeger werd de slacht én de zuivel voor een belangrijk deel geconserveerd om minder van het moment van consumptie afhankelijk te zijn. Dat conserveren doen we nog steeds maar met handel en techniek beperken we de voorraad tot een minimum voor ROI motieven door de gehele supply chain. Daarmee hebben de voor en tegenslagen in economische ontwikkeling nu een sneller en groter effect op de productie en productie prijzen.

 • John*

  produceren op bestelling >
  - lagere voerprijs (verbruiken niet meer voer dan nodig)
  - prijs varken = kostprijs - verlies overschot (overschot weg = kostprijs beuren)
  - efficienter inkopen (productie begint bij insemineren zeugen daarna kan alles efficient ingekocht worden)

  willen we duurzaa gaan produceren dan zal de keten hun producten gaan bestellen en niet meer wachten totdat ze over de schutting gegooid worden! en op het plaatsen van bestellingen heeft de nma niets tegen!

 • info141

  @John. Zo is het. Het systeem van prijs maken moet volledig op de schop. De primaire sector moet met 1 stem spreken. Aan alle slachterijen vragen hoeveel varkens ze over 4 maanden willen tegen de nu vast te stellen prijs (o.b.v. neutrale kostprijsberekening + ondernemersbeloning). Indien de slachterijen hier niet aan willen, GEEN varkens leveren !!!!!! De voerproducenten en de banken zullen hier niet blij mee zijn, maar nu zitten we in een negatieve spiraal, waar we nooit uitkomen.

 • gerjan slingenbergh

  @ kantoor Met een stem samen nog meer produceren, zou dat helpen?
  Of je het wilt of niet binnen het kapitaistische systeem bepaalt vraag en aanbod de prijs.

 • alco1

  Je vergeet één belangrijk ding info 141. Vlees is geen levensbehoefte, dus je kan je ook enorm in de vingers snijden omdat consument alternatieven gaat zoeken.

 • gerjan slingenbergh

  @info Zo deden ze dat vroeger in de Sovjet Unie ook.

 • Snel

  Als we in Nederland minder gaan produceren haalt de retail `t wel uit `t buitenland

 • gerjan slingenbergh

  @Snel Daarom moet je het in europees verband regelen.

 • John*

  wij produceren hier al voor het buitenland, het verlagen van de productie merken we niet eens op de wereldmarkt...

 • BW

  1Varkensgeluid komt nooit van de grond. Als LTO leden gevraagd word wat ze vinden van de handtekening onder ''duurzaam geproduceerd varkensvlees'' is daar en een enkel lid na, niemand blij mee. Toch is er een handtekening gezet door hun voorman. De NVV houd voet bij stuk. En weer hebben we 2varkensgeluiden. Dus LTO leden roep u voormannen eens op het matje. De varkenshouders verschillen niet van mening, maar wel de bestuurders!!!!! Dan is er kans van slagen.

 • Biggemans

  Snel@ ik heb geen retailvarkens, maar elke week komt de camion bij ons laden voor te slachten in nederland.

 • blije big

  Jongens we zijn varkensboeren niet piepen maar doorvechten. De sterkste wint.

 • Lin

  Het krantje van de c1000zegt genoeg. 1+1gratis op a-merken en land en tuinbouw producten. Hier is de marge van de supers groot genoeg.

Laad alle reacties (24)

Of registreer je om te kunnen reageren.