Varkenshouderij

Nieuws 3655 x bekeken 10 reacties

Stoppersregeling maakt een trage start

Doetinchem - Varkenshouders aarzelen om zich aan te melden voor de Stoppersregeling. Dat blijkt na gesprekken met ambtenaren in zes gemeenten met een hoge varkensdichtheid.

Van veel bedrijven waarvan de gemeenten een verzoek verwachten voor deelname, is nog niets binnen. De reden dat varkenshouders aarzelen is lijkt tweeërlei. Varkenshouders zijn afgelopen jaren bij deadlines voor ingrijpende regelingen gewend geraakt aan een overheid die schikkelijk is en regelmatig met invoerdata schuift. Tweede punt is dat de regeling nadelig is; deelname gaat ten koste van het rendement. De financiële situatie op varkensbedrijven is in het algemeen niet best.

De Stoppersregeling is gedoogbeleid dat deel uitmaakt van het Actieplan Ammoniak Veehouderij van het ministerie van Infrastructuur en Milieu. De regeling biedt varkenshouders de mogelijkheid tot 2020 door te boeren, zonder grote investeringen te doen in emissiebeperkende technieken, zoals luchtwassers. Het beleid is sinds 1 april dit jaar van kracht. Op deze datum moesten deelnemende bedrijven ook emissiearm zijn.

De gesproken gemeenten laten doorschemeren niet direct strak te gaan handhaven als potentiële deelnemers aan de Stoppersregeling de zaak nog niet geregeld hebben. Het hoeft ook geen breekpunt te zijn als een verzoek voor deelname na 1 april is ontvangen.

Laatste reacties

 • Bison

  Ja ik zou ook bij m'n eigen denken verrek maar.

 • Hogman1

  Actieplan Ammoniak Veehouderij is dat ook niet gebaseerd op aannames ???
  Je reduceert in ieder geval wel het aantal varkenshouders,
  Werd natuurlijk (zogenaamd) ook weer breed gedragen door de sector omdat
  we dan in onderhandeling blijven met onze groene vrienden.

 • hertha

  Prima samengevat Hogman.

 • trust

  Ook als je een luchtwasser hebt aangeschaft wordt je genekt, door de energie-onderhouds-water-en zwavelzuurkosten. daarmee krijgen we ook een reductie van bedrijven, dankzij de toeleverende industrieën.

 • kalkar

  Alles wordt hier toch kapotgemaakt, is allang geen nieuws meer. Het gaat hier volgens de ambtenaren zo goed, dat er weer 3 miljoen naar zo'n apestaat als Somalië gaat. Je moet er maar heel hard om lachen, anders wordt je gillend gek.

 • info141

  Het spijt me Melkertje, ik ben een hardwerkende ondernemer, die met moeite zijn koppie boven water houdt, maar die halve Euro voor Somalië geef ik graag !!

 • kalkar

  Info 141, ben jij ook al de weg helemaal kwijt? Geef het liever aan de armen in nederland, dan is het beter besteed dan aan al die corrupte buitenlanders. Vraag mij trouwens af hoe die ambtenaren aan die 3 miljoen komen, ze hebben namelijk nog geen nagels om hun kont mee te krabben.

 • Bison

  info141 heeft nog niet door dat zijn eigen belastingcentjes er al heen gaan,..hij wil 2 keer geven.

  Ik geef geen cent aan dat soort charity,..ik was als kind al aan m'n geefklier geholpen.

 • Biggemans

  info, van jou geld kopen ze brandstof om met een boot onze schepen te overvallen

 • boelenham

  laat ik nu middels een milieuvergunning een afspraak hebben met de burgemeester ,waarin staat hoe, en hoeveel varkens ik mag houden ,en waar wij beiden een handtekening onder hebben gezet , ik moet me aan die afspraak houden , en het lijkt mij, dat de burgemeester dat ook moet ,dus de ammoniak wet is een probleem tussen de burgemeester en den Haag ,de ambtenaren van de gemeente hebben niets te makken , want er is geen vergunning ingetrokken,afspraak is afspraak

Laad alle reacties (6)

Of registreer je om te kunnen reageren.