Varkenshouderij

Nieuws 10 reacties

Sterksel krijgt robuuste biggenstal

Sterksel - Varkens Innovatie Centrum (VIC) Sterksel gaat twee afdelingen voor 52 gespeende biggen inrichten volgens het ontwerp van de 'robuuste biggenstal'.

Dit is mogelijk geworden omdat twaalf bedrijven in totaal 40.000 euro hebben gedoneerd om het ontwerp ook daadwerkelijk te kunnen uitvoeren.

De robuuste biggenstal is ontwikkeld in een netwerkgroep van Varkensnet. De stal sluit naadloos aan bij Pro Dromi II-concept van een kraamhok. Het biggennest uit de kraamstal verhuist als onderkomen naar de stal voor gespeende biggen en moet zo voor minder stress bij de biggen zorgen na het spenen. In de robuuste biggenstal zijn aparte klimaatzones om de activiteiten duidelijk te scheiden in slapen, eten en mesten.
Anita Hoofs, mentor van de netwerkgroep, is erg enthousiast over de realisatie: "Ik vind dit een pluim voor de sector, dat de ideeën van de varkenshouders gerealiseerd kunnen worden. Nu kunnen we kijken of we ook werkelijk goud in handen hebben en of het werkt zoals het netwerk het bedacht heeft."

Laatste reacties

 • w v gemert

  Graag publicatie van die 12 bedrijven die dit sponseren. Wie kent ze ?

 • Hogman1

  W van Gemert ,
  Anita doet ons toch werkelijk laten geloven dat de ideeën van de varkenshouders gerealiseerd kunnen worden dankzij de sponsering van die 12 bedrijven.
  Heeft niks met commerciele belangen te maken die de sponsors dankzij Sterksel gaan ge(mis)bruiken.


 • w v gemert

  Maximale openheid ter voorkoming van belangen verstrengeling. Wie kan daar nou tegen zijn ??????

 • trust

  Vervolg van Pro-Dromi daarbij het wassen van inkomende en uitgaande lucht, dus hier zie ik naast een energieleverancier die graag veel KwH levert, verschillende kandidaten. Maximale openheid is helaas niet gewenst @w v gemert. kostprijs wordt opgeleukt, doordat we 15 biggen meer gaan verkopen /zeug/ jaar. ook zullen deze bedrijven zichzelf maximaal gaan inzetten voor afzet van deze superbiggen, om hiermee een geweldige voerwinst van 165,5% te gaan behalen.....Dit worden de duurzame biggen voor het LTO - CBL overeenkomst, nu nog een robuuste/duurzame vleesvarkens vervolgstal met allerlei ingewikkelde en kostprijsverhogende, technische hoogstandjes waarbij er een voerwinst gegarandeerd wordt (door enkele vage BV tjes) van 172% een groei van 1023 gram enz, deze zullen maandelijks bekend worden gemaakt door het LEI, zodat iedereen transparant kan meekijken in de boeken van de boer, ook makkelijk voor het CBL en de belastingsdienst...

 • w v gemert

  Info457 als ik je goed begrijp gaat je al uit van belangen verstrengeling, dan zijn we al met zijn tweeën. Misschien een enquête onder de varkenshouders?

 • trust

  Natuurlijk belangenverstrengeling sinds de commercialisering van sterksel.
  de enigste transparantie in de gehele keten, is de kostprijs voor de boer van het varken, zodat de rest van de keten hun marge daarop aanpassen.

 • Hogman1

  Dat Sterksel is toch allang niet meer iets waarvan de varkenssector beter wordt.
  Dat Prodomihok bestaat in een iets andere vorm al zoveel jaren.
  Uit onderzoeken is gebleken dat het aantal doodliggers met minimaal 5 procent toemeemt. Jammer dat Sterksel zich laat misbruiken voor iets wat niet werkt en wat minimaal 2 euro per big kostprijsverhogend is.
  Niet overtuigd .. onderstaande link openen is wel in het Duits

  http://www.eurotier.com/fileadmin/downloads/2012/ForumSchwein/Hesse_Abferkelsysteme.pdf

 • trust

  Beste Hogman1, sterksel wordt betaald door deze hokinrichters, die achter de ruggen van varkenshouders ook extra welzijnseisen vragen bij EZ.

 • joannes

  Precies @info457, ze, die leveranciers, printen hun eigen geld met deze instelling! En de varkenshouders tot ¨innovaties¨ verplichten. Ze lopen achter het Rondeel eitje aan! Slim heulen met die naïve Dierenvrienden en varkensboeren de beurs leegkloppen.

 • w v gemert

  Dus belangen verstrengeling , volgens diegene die reageren. Hier ligt een taak de NVV/LTO om dit te stoppen want het is niet in het belang van de varkenshouder. Als Sterksel niet meewerkt dan in het vervolg geen collectief geld van varkenshouders meer naar Sterksel. Er zijn voldoende alternatieven buiten Nederland.
  Voor de resultaten van de proeven staat vooraf vast: Wie betaalt wie bepaalt!!!

Laad alle reacties (6)

Of registreer je om te kunnen reageren.