Varkenshouderij

Nieuws 8 reacties

Smithfield verkocht aan Chinees bedrijf

Smithfield/ Hong Kong – Het grootste varkenshouderij- en varkensvleesconcern ter wereld, Smithfield Foods Inc, wordt overgenomen door het Chinese bedrijf Shuanghui International Holdings Limited met het hoofdkantoor in Hong Kong.

Beide bedrijven hebben dit bekend gemaakt. Shuanghui neemt Smithfield over voor een bedrag van 7,1 miljard dollar (5,48 miljard euro), inclusief de schulden van het bedrijf. Shuanghui International is de grootste aandeelhouder van Henan Shuanghui Investment & Development Co, China’s grootste beursgenoteerde vleesproductenbedrijf.

Shuanghui neemt alle uitstaande aandelen Smithfield over voor een bedrag van 34 dollar (€26,25) contant per aandeel. Deze aankoopprijs is inclusief een premie bovenop de slotkoers van het aandeel op 28 mei.

Smithfield wordt door de overname onderdeel van een groot Chinees concern. Het bedrijf blijft in Amerika op de gebruikelijke manier actief. De overname is vooral van belang voor de verovering van de Chinese markt. Shuanghui-voorzitter Wan Long benadrukt dat Smithfield hierdoor een goede toegang krijgt tot de Chinese markt. De voorzitter hoopt verder het gecombineerde bedrijf te kunnen laten uitgroeien tot een toonaangevende wereldwijde varkensvleesproducent en verwerker. Beide bedrijven zeggen te willen werken aan hun concurrentievermogen en een goede  toekomst voor de Chinese en Amerikaanse varkensvleesindustrie.

Het aandeel Smithfield verdwijnt van de beurs. Smithfield wordt een volledige dochteronderneming van Shuanghui, opererend onder de naam Smithfield Foods. Smithfield rapporteerde over het fiscale boekjaar 2012 een winst van 361,3 miljoen dollar (278.9 miljoen euro) op een omzet van 13,1 miljard dollar (10,1 miljard euro).

De overname van Smithfield door een groot Chinees bedrijf betekent voor de Amerikaanse varkenssector dat zij een belangrijke voet aan de grond krijgt op de grootste varkensmarkt van de wereld, China. De Chinezen halen veel kennis binnen over de Amerikaanse manier van varkenshouden en vlees verwerken.

Laatste reacties

 • joannes

  Zouden ze bij VION ook een visje uit gegooid hebben? Direct aan China leveren had natuurlijk wel een goede oplossing geweest!

 • XB

  Slecht nieuws, nog even en weg export naar o.a. China. Nog verder krimpen in de EU dus.

 • koestal

  er zijn veel Chinezen ,die moeten allemaal eten

 • koestal

  ze kopen in Nieuw-Zeeland ook zuivelbedrijven en grote melkveehouderijen !

 • Biggemans

  Joannes@ Vion heeft het wel geprobeerd,echter het is in China verboden om berenproducten te verkopen

 • Jan Arthur

  We zullen het berenvlees zelf moeten opeten. Smakelijk!

 • Hogman1

  Inderdaad ,mijn afnemer in Duitsland wiil vanaf komende maand geen beren meer Eigenaar is trouwens geen Chinees

 • joannes

  Zo zie je maar weer @Karel Breda dat, dat zogenaamde diervriendelijke beleid en de politiek je in een hoek zetten die uiteindelijk leidt tot uit de wereld markt prijzen.

Laad alle reacties (4)

Of registreer je om te kunnen reageren.