Varkenshouderij

Nieuws 2076 x bekeken 2 reacties

Rewe: Duitse varkensketen op de schop

Rotterdam – De Duitse varkensketen gaat wat Duitse supermarktketens betreft grondig op de schop. De traceerbaarheid in de keten moet van Nederlands niveau worden, waarmee de introductie van duurzaamheidsinitiatieven zoals het Good Farming Star-systeem van Vion eenvoudiger wordt. Dat zei Lena Flechtker, bij de keten Rewe verantwoordelijk voor duurzame inkoop, tijdens de ProTerra-conferentie in Rotterdam.

Rewe zelf voerde in 2010 een eigen duurzaamheidslogo in, ProPlanet, waar afhankelijk van de productgroep wisselende claims voor gelden. De ketens voor melk en kip zijn al gecertificeerd, terwijl de ketens voor eieren en kaas volgens Flechtker dichtbij hun officiële lancering zijn. De varkensketen is echter hoofdpijndossier. “Een ProPlanet certificering is voor deze sector onmogelijk omdat nauwelijks bekend is bij welke boer varkensvlees vandaan komt, laat staan op welke wijze het is geproduceerd.”
Volgens Flechtker gelden Nederland en Denemarken als voorbeelden, maar kan Duitsland verder gaan. “We willen toe naar een situatie waarbij veel meer varkens op vaste basis aan een slachterij worden geleverd, waarna de slachterijen ook vastere verbanden met supermarkten aangaan. Dat kost tijd, geld en vertrouwen maar is de enige weg naar meer duurzaamheid. En duurzaamheid is de weg naar meer waarde en dus geld in de keten.”
Het initiatief om een strategie te ontwikkelen voor de hele varkensketen komt niet van Rewe alleen; alle grote ketens doen mee. “Dat is ook een voorwaarde want alleen dan werkt het.” De strategie wat betreft duurzaamheid steunt bij Rewe, goed voor een jaaromzet van 50 miljard euro, op drie pijlers: biologische producten, het produceren van ProPlanet-producten voor een massapubliek en het steunen van richtlijnen en beleid gericht op duurzaamheid.
Rewe ondertekende onlangs de Brussel Soja Declaratie, net als onder meer Edeka en Colruyt. Hierin leggen de ketens zich toe op het stimuleren van transgene sojateelt in Brazilië.

Laatste reacties

  • Biggemans

    Van welke bron komt deze informatie ?

  • joannes

    Dit neigt naar communisme! Transparantie a la; maar de onderhandelings mogelijkheid weghalen bij de producenten, boeren, betekent voor Rewe minder concurrentie en voor de boer lagere prijzen. Wat een arrogantie. Nog even en de retailers bepalen wie, wat ,waar verdient of verliest. Als dit geen zaakje voor markt dominantie is weet ik het niet meer. En VION, ja dat begrijp ik; het (Z)LTO als overlegpartner met de overheden en zijn eigen verwerkings apparaat wat naar willekeur geld verbrast in leuke buitenlandse overnames zou maar wat graag via deze ¨transparantie organisatie¨ het communisme herstellen. Hebben ze ook geen last meer van particulieren bedrijven die het hun zo lastig maken met ook goede varkens.

Of registreer je om te kunnen reageren.