Varkenshouderij

Nieuws 2734 x bekeken 2 reacties

Rechter: respijt voor groepshuisvesting zeugen

Den Haag - Het College van Beroep voor het Bedrijfsleven heeft in twee afzonderlijke uitspraken respijt gegeven voor de groepshuisvesting van zeugen.

In een kort geding besloot de rechter vorig week om twee zeugenhouders die uit overmacht nog geen groepshuisvesting hadden gerealiseerd, nog niet te laten blootstellen aan een dwangsom van het ministerie.

De twee varkenshouders hadden nog niet voldaan aan het Varkensbesluit, dat vereist dat per 1 januari zeugen in groepen moeten worden gehuisvest. Het ministerie wilde de aanpassing van de bedrijven met een dwangsom afdwingen.

In het geval van de twee ondernemers was dat niet terecht, vond de rechter. De betrokken ondernemers konden niet aan de eisen voldoen, omdat de vergunningsprocedures nog niet zijn afgerond, buiten hun schuld. De een wil zijn bedrijf verplaatsen, de andere wil uitbreiden. De rechter vindt dat de twee bedrijven zeker nog tot 1 januari 2014 de tijd moeten krijgen.

In een andere zaak heeft de rechter ook aan de varkenshouder het voordeel van de twijfel gegeven. Daarbij ging het om een zeugenhouder, bij wie de troglengte te kort is volgens de regels, (minimaal 30 centimeter per zeug). De varkenshouder vindt dat hij zijn dieren achttien keer per dag te eten geeft, en dat dat bijna gelijk gesteld kan worden met onbeperkt voeren, waarbij de 30-centimetereis voor de troglengte niet geldt. Het CBB gaat de kwestie nader bekijken. Tot de uitspraak mag het ministerie geen maatregelen nemen.

Laatste reacties

  • brabantse brave burger

    Regels, regels, regels. Die zijn blijkbaar belangrijker dan het doel waarom die regels gemaakt zijn. Ambtenaren die zelf mogen nadenken... Nee dat kan niet in Nederland. Was dat namelijk zo geweest, dan hadden drie dure rechtzaken niet hoeven plaatsvinden. Ik schat in, een besparing in deze drie gevallen van ongeveer 3 x 10.000,- is 30.000 euro deze dag. Was mooi belastinggeld geweest om de ondernemer van de dag zijn zuur betaalde belastinggeld terug te geven. Als dank voor zijn harde werken en noeste arbeid voor de samenleving. Dát zou nog eens een mooie opsteker zijn!

  • trijnie

    De rechter moet ook wat te doen hebben en misschien is dit een voorbeeld stellen voor anderen die er ook met de pet naar gooien....
    Want waar dan ook: als er geen regels zijn wordt het een zooitje of het nu bij de varkens of in het verkeer of op kantoor of zelfs binnen het gezin is.
    Aan de andere kant is het goed dat er soms flexibel gereageerd wordt..

Of registreer je om te kunnen reageren.