Varkenshouderij

Nieuws 14 reacties

Productiviteit houdt varkenssector op de been

Wageningen – Hoewel de Nederlandse varkenshouderij te maken heeft met hogere maatschappelijke kosten dan in omringende landen, blijft de sector concurrerend door de hoge productiviteit. Dat blijkt uit een studie van LEI Wageningen UR naar de productiekosten van varkens in vijftien verschillende landen.

In Nederland bedraagt het wettelijk minimum oppervlak voor vleesvarkens 0,8 vierkante meter. Het EU-minimum is 0,65 vierkante meter. Deze dierenwelzijnseis leidt tot een kostenverhoging van 1,5 cent per kilo geslacht gewicht, exclusief btw. Mestafzet maakt productie in Nederland 7 cent per kilo duurder en beperking van ammoniakemissie verhoogt de kostprijs met 3,5 cent per kilo.
De Nederlandse kostprijs van varkens bedroeg in 2011 €1,60 per kilo geslacht gewicht. Dit is 3 cent meer dan bij directe concurrent Denemarken, maar fors minder dan de Duitse kostprijs. België en Spanje produceren tegen een iets lagere prijs dan Nederland.
Dat ondanks de meerkosten voor milieu, welzijn, en ruimtelijk ordening de varkenshouderij in Nederland nog perspectief heeft, komt door de hoge productiviteit. De Nederlandse en Deense bedrijven produceren gemiddeld 27 afgeleverde vleesvarkens per zeug. Dit aantal is, ook mondiaal gezien, de top.
De verschillen in productiviteit tussen landen groeien nog. Voer is met 60 procent de grootste kostenpost voor de Nederlandse varkenshouderij.
Doet Nederland het goed in Europa; de kostprijs van varkensvlees ligt beduidend lager in andere toonaangevende productielanden. De kosten in Brazilië, de Verenigde Staten en Canada liggen rond de €1,30 per kilo geslacht gewicht, 30 cent per kilo minder dan in Nederland. Wisselkoersen zijn hier ook debet aan.

Laatste reacties

 • brabantsduitserke

  hoi kees pas nog bij mij op bezoek en nu schrijf je dat de kostprijs in duitsland hoger ligt volgens het lei in wageningen. heb jij hun niet gezegd dat ze nog een keer naar school moeten. ja het ze hebben allemaal ing voor hun naam staan. schandelijke uitspraken daar hoef je geen school voor gehad te hebben

 • John*

  het gras is niet altijd groener bij de buren...

 • kenner

  Kees , je verhaal raakt kant noch wal , ga je licht eens opsteken bij 5 familiale zeugen-varkensbedrijven ten velde , en bekijk de kosten-opbrengsten eens van de laatste 5 jaren !
  zulke berichten op boerderij zetten verzieken de ganse varkensmarkt

 • detelg1

  Bij Boerderij hebben ze nog niet in de gaten hoe het er in de praktijk voor staat. De laatste 6 jaar hebben 15% van de vleesvarkensbedrijven break/even kunnen draaien en de rest verlies. In de zeugen 40% break/even en de rest verlies. Ga er maar aanstaan. De banken zijn niet voor niets zo rustig. Als ze vroeger iets voorzichtiger waren geweest met de financieringen dan hadden we nu niet in de shit gezeten. Moet nog zien waar het schip strand.

 • Miriamnu

  het wettelijk minimum oppervlak voor vleesvarkens 0,8 vierkante meter.
  Het is te idioot voor woorden. Dit moet stoppen. Het kan anders en beter voor iedereen, mens en dier.

 • w v gemert

  De productiviteit van de Nederlandse varkenshouder is boven gemiddeld in Europa, hetgeen een gevolg is van het juiste ondernemerschap/mentaliteit van deze groep ondernemers, het is ongehoord dat deze boven gemiddelde prestaties afgenomen/teniet gedaan worden door de boven Europese eisen die er in Nederland aan ons wordt gesteld. Een Europa dan ook een wet en regelgeving!!!!!

 • kalkar

  detelg, dit jaar worden ze brandduur, dat wordt al jaren gezegd. Vanwege de nieuwe eisen. Het kan nog steeds.....

 • M. Taken

  wat heeft 27 geproduceerde vleesvarkens per zeug te maken met de kostprijs voor de mester. Wat een domme onzinnige regel. Ten tweede heeft bijna elke duitse mester genoeg eigen grond om tarwe en gerst zelf te produceren. sinds wanneer heeft de laatste twee jaar eigen graan geen meerwaarde Meer. Een totaal wetensloos Artikel, waarbij de nederlandse varkenshouderij in een totaal onrealistisch positief daglicht gesteld wordt. Natuurlijk zijn er goede ondernemers in nederland, Maar dit Artikel is alleen geschreven om de boer hoop te geven zodat de voerindustrie zijn winsten maken kan. Wageningen theorie, zouden zich eens echt over de praktijk informeren moeten hoe wereld werkelijk in elkaar steekt, en geen 'politiek' bedrijven.

 • Realist

  @de telg
  Wie wilde die financiering dan zo graag?
  Wat had je gedaan als bank A jou niet wilde financieren? ............Juist dan was je naar bank B, C of D gegaan, maar dat plan zou doorgaan...............

  Dus nu geen anderen de schuld geven. Kijk voor de zekerheid nog maar eens, maar ik durf wedden dat jou handtekening ook onder de hypotheek akte staat, en die is vast niet dronken of onbekwaam daar neer gezet !!

 • joannes

  Daar waar de competitie het hevigst is, vind je de beste spelers! Dat geldt in de sport maar ook in de varkenshouderij of elk ander beroep. En... aan die zware comptitie werkt de overheid met zijn ¨boven EU¨ regelingen mee omdat zij in zijn algemeen vindt dat er voldoende varkenshouderij in Nederland is, zo blijkt! De hoge productiviteit zegt natuurlijk niets over winstgevendheid of rentabiliteit, zij zegt iets over het productie niveau ten opzichte van de concurrentie in het buitenland. Vwb de winstgevendheid; in het buitenland is er meer te verdienen met varkenshouderij dan in Nederland en dat blijkt wel uit die Nederlanders die vertrekken en ... de gestaag groeiende biggen export!

 • koenschutte

  Zag op pigbusiness een vergelijk van dhr Straathof van landen waar hij actief is. Heb zelf varkens en akker in Duitsland en kan me goed vinden in dit vergelijk, waarbij blijkt dat elk land zijn voor en nadelen heeft. Bijvoorbeeld in Duitsland veel bureaucratie en moeilijk vergunningen als nadeel. Voordeel is grondgebonden landbouw. Dit brengt in mijn ogen op ten tuur een groter rendement dan grondloos in dure stallen de laatste extra big proberen te produceren. Zo weet ik dat de boeren hier in de buurt misschien gemiddeld iets slechtere resultaten hebben als in NL, maar de stallen zijn ook veel minder luxe en vaak acceptabele financiering en de nodige uren op de akkers werken. Het productieniveau van de boeren die hier nog varkens hebben is mij overigens ontzettend meegevallen, tov wat me in Nederland altijd gezegt is over Duitsland, voor we hier heen geen gingen. Ook de huidige Duitse boer kan dierverzorgen en heeft goede adviseurs (vaak ook uit NL). Het verschil is geen 5 tot 10 biggen, maar eerder 1 tot 3. Genetica is dezelfde als in NL.

 • vanroose

  aan de veevoeder prijzen van nu zal ze je veel tekort komen aan 1.60 euro

 • koestal

  Nederlandse boeren willen soms voor niks werken als ze maar boer kunnen blijven,de afnemers weten dit en maken er misbruik van

 • Bison

  Niet alleen in Nederland koestal,..zie het hier ook zat.

Laad alle reacties (10)

Of registreer je om te kunnen reageren.