Varkenshouderij

Nieuws

Pigture Group lijdt verlies van 7 ton

Vught - Coöperatie Pigture Group, moedermaatschappij van Topigs en Varkens KI Nederland, heeft over 2012 een verlies geleden van 700.000 euro op een omzet van 94 miljoen euro. Dat heeft de coöperatie maandag bekendgemaakt.

Volgens het bedrijf was de operationele winst positief. Incidentele kosten als reorganisatiekosten en afwaardering van onroerend goed drukten het resultaat onder nul. Volgens een woordvoerder van Pigture is vooral Brazilië vorig jaar een moeilijke markt geweest. Dit als gevolg van lage vleesprijzen en hoge voerkosten. Pigture heeft haar activiteiten in dat land gereorganiseerd, kantoren en bedrijfsgebouwen gesloten, wat een flink deel van de eenmalige kosten heeft veroorzaakt. Ook in Spanje heeft het bedrijf gereorganiseerd, waardoor het uiteindelijke resultaat daar toch is meegevallen.

Pigture meldt een groeiende afzet van genetica en sperma in Rusland en China. Ook in Canada en de Verenigde Staten wist het bedrijf zijn positie in de markt te versterken.

In Nederland heeft fokkerijtak Topigs 3,5 procent minder gelten afgezet dan een jaar eerder. De afzet van eindbeersperma van Topigs was 7,9 procent lager dan een jaar eerder.

Varkens KI-Nederland, de KI-tak van Pigture zette in 2012 4,5 procent minder sperma af. Die afzet kwam uit op 3,2 miljoen. Het aandeel Topigs sperma daarin was 93 procent. De organisatie wijt die dalende sperma-afzet aan de krimpende zeugenstapel en aan de verhevigde concurrentie tussen de aanbieders van genetica.

Pigture Group besteedde in 2012 een bedrag van 8 miljoen euro aan fokkerij en research.

Of registreer je om te kunnen reageren.