Varkenshouderij

Nieuws 1 reactie

NVV: regie sector terug naar boer

Den Haag – De Nederlandse Varkenshouders Vakbond (NVV) wil de private taken van het Productschap Vee en Vlees (PVV) onderbrengen in een producentenorganisatie. Op die manier hoopt voorzitter Wyno Zwanenburg de regie in de sector terug te brengen naar het boerenerf.

Eerder deze week maakten minister Kamp en staatssecretaris Dijksma (beiden Economische Zaken) hun plannen bekend voor de ontmanteling van de productschappen. Op 1 januari volgend jaar moeten de publieke taken zijn ondergebracht bij de rijksoverheid. De overige werkzaamheden van de schappen kunnen de verantwoordelijke sectoren zelf op zich nemen, al dan niet met steun van het kabinet.

De NVV wil van de gelegenheid gebruik maken de invloed van andere ketenpartijen, waaronder de supermarkten, op de primaire sector te verkleinen. Nu zijn die nog vertegenwoordigd in de schappen en kunnen zodoende invloed uitoefenen op de regelgeving voor boerenbedrijven. De heffingen komen echter voor rekening van de producenten. Volgens Zwanenburg is dat in strijd met het principe ‘wie betaalt, bepaalt’. Hij ontkent overigens niet dat afstemming met andere partijen in interbranche-organisaties nodig blijft.

De nieuwe producentenorganisatie zou een samenwerkingsverband moeten zijn van NVV en LTO. Op die manier is meer dan 60 procent van de varkenshouders vertegenwoordigd en kunnen voorschriften algemeen verbindend worden verklaard. LTO wil echter nog niet ingaan op de uitnodiging. In een korte reactie laat de voorzitter van de vakgroep varkenshouderij, Maarten Rooijakkers, weten vooralsnog alle opties open te houden. “We willen eerst alles goed analyseren”, zegt hij.

De opheffing van de productschappen gaat gepaard met veel onduidelijkheid. In de brief van Kamp en Dijksma staat weliswaar precies beschreven welke taken bij de overheid blijven, maar verder biedt de tekst weinig handvatten. PVV-voorzitter Joop Atsma vreest dat echte helderheid pas na het zomerreces volgt. “En dat is rijkelijk laat”, stelt hij. Ook hekelt hij het ontbreken van financiële onderbouwing. Een belangrijk doel van de opheffing van de schappen, lastenverlichting, wordt mogelijk niet gerealiseerd, aldus Atsma.

Eén reactie

  • info141

    Een goed plan Wyno. Een mooie aanleiding om met alle schakels in de keten eens echt bij elkaar te gaan zitten. Ondanks dat ik besef dat het bijna 'vloeken in de kerk is' kun je naar mijn mening alleen gezamenlijk de toekomst in door binnen de gehele keten bindende afspraken te maken, zowel in hoeveelheden als in prijs. De NMA zal niet blij zijn, maar om te overleven zullen we samen moeten werken en informatie moeten delen.

Of registreer je om te kunnen reageren.