Varkenshouderij

Nieuws 982 x bekeken 3 reacties

NVV en LTO nog niet klaar met inkoopspecificaties

Barneveld - De NVV is nog niet klaar met de inkoopspecificaties duurzaam varkensvlees. Dat meldt de voorzitter van de varkenshoudersvakbond, Wyno Zwanenburg. Ook de LTO-vakgroep varkenshouderij wil zich nog nader buigen over de specificaties.

Het centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL) wil volgende week de specificaties bekendmaken. De NVV vindt dat er betere garanties moeten komen over de borging aan de zogenoemde achterkant. Daarmee bedoelt de vakbond dat het CBL betere garanties moet geven dat het niet zomaar mogelijk is om varkensvlees van andere herkomst dat niet aan de specificaties voldoet aan te voeren. Ook vindt de NVV dat er betere afspraken moeten komen over het verdienmodel en de margeverdeling binnen de keten. Er moeten garanties komen dat de varkenshouder een eerlijke prijs krijgt voor zijn product. De vakbond bespreekt de inkoopspecificaties donderdagavond in het landelijke voorzittersoverleg.

LTO-vakgroepvoorzitter Maarten Rooijakkers heeft grofweg dezelfde aandachtspunten waarover de vakgroep zich nog moet uitspreken. Zowel Zwanenburg als Rooijakkers hopen vrijdag meer duidelijkheid te kunnen geven over hun definitieve standpunt.

Over de inkoopspecificaties is de laatste weken onderhandeld en overlegd tussen de verschillende partijen in de varkenshouderij. Bij het overleg waren betrokken CBL, LTO, NVV, Centrale Organisatie voor de Vleessector (COV), Dierenbescherming en Stichting Natuur en Milieu. De inkoopspecificaties die het CBL donderdag wil bekendmaken hebben tot doel om te komen tot een verdere verduurzaming van het verse varkensvlees in de schappen van de supermarkten. Eerder maakten partijen in de pluimveesector afspraken over de 'Kip van morgen' met hetzelfde doel: verduurzaming van het pluimveevleesschap.

De afspraken worden gemaakt in het licht van het Verbond van Den Bosch van de Commissie-Van Doorn.

Laatste reacties

 • frans1

  De afspraken worden gemaakt in het licht van het Verbond van Den Bosch van de Commissie-Van Doorn.

  Deze laatste regel met die naam erin, had ik liever niet gelezen heb in die man namelijk helemaal geen vertrouwen , en ook nooit gehad .

 • varkensboerk

  Als een doorn in het oog??

 • w v gemert

  CBL voor haar alleen de lusten (in een goed blaadje bij de consument , zie je wel wij willen wel ) de lasten voor de producent (geen marge verdeling en natuurlijk via de achterdeur vlees kopen die niet aan de aan de Nederlands varkenshouder opgelegde eisen voldoen) Allen een packed deal en een externe onafhankelijke controle instelling die er toeziet dat de CBL de regels/afspraken naleeft heeft nog kans van slagen. Anders gewoon op zouten. De naam van Doorn graag uit alle publicaties schrappen, die is al net zo besmet als de naam Stapel.(voor onze sector nog erger)

Of registreer je om te kunnen reageren.