Varkenshouderij

Nieuws 4 reacties

Franse minister wil hogere varkensprijs

Parijs - De Franse minister voor landbouw Stéphane le Foll gaat zich persoonlijk inzetten om de varkensprijs met een kwartje per kilo omhoog te brengen. ''Ik ga iedereen in de sector organiseren en onder druk zetten om tot een hogere prijs te komen. Dat hebben we ook gedaan voor de melk'', aldus de bewindsman in een interview.

Le Foll heeft daarbij vooral de private vleesverwerkers in het vizier. Hij waarschuwt er echter tegelijk voor dat ook veel van die vleesbedrijven zwaar in de problemen zitten. Op dit moment gaat het volgens de minister vooral om de varkensslachterijen. Eén van de grootste Franse bedrijven in die sector, GAD, heeft enkele weken geleden al uitstel van betaling aan moeten vragen.

De minister reageerde met zijn toezegging op de actiedag die de Franse varkenshouders dinsdag hebben georganiseerd. Op veel plaatsen werden vrachtwagens met vlees staande gehouden om te controleren waar de lading vandaan kwam. In Bretagne, verreweg het grootste varkensgebied van het land, begonnen die acties maandagavond al. Dat gebeurde onder meer bij veerhavens waar veel vrachtverkeer uit Engeland binnenkomt. ''Wij controleren alle koelwagens om te weten of het om vlees met het logo Viande de Porc Française gaat. Zit er Frans vlees in zonder dat logo, dan sturen we ze naar de lokale overheid. Gaat het om buitenlands vlees, dan hebben we wel een andere bestemming voor ze in petto'', aldus Nathalie Marchand van de commissie varkensvlees in de Landbouwkamer van Rennes. ''De varkenshouders willen daarmee hun eis kracht bij zetten dat er in eigen land uitsluitend varkensvlees uit Frankrijk zelf wordt verwerkt en gegeten. Het logo Viande de Porc Française moet daarbij garanderen dat het vlees 'van de wieg tot het bord' Frans is.

Laatste reacties

 • fjam

  veel beloven en weinig geven, doet de gek in vreugde leven.

 • fjam

  ierst vânge, dan knuppe .

 • Jan Arthur

  Hij noemt niet voor niks Le Foll. Vrij vertaalt: de gek!

 • Han

  Laat hem nou eens het goede voorbeeld geven.
  Misschien volgen wij dan ook doemdenkers.

Of registreer je om te kunnen reageren.