Varkenshouderij

Nieuws 2 reacties

Fermenteren geeft flink financieel voordeel

Horst - Uit praktijkervaringen blijkt dat door fermentatie van voer de voerkosten per afgeleverde gespeende big tussen €0,50 en €1,30 verbeteren en per afgeleverd vleesvarken tussen 3 en 5 euro. Deze cijfers gaf fermentatie-expert Ronald Scholten op de fermentatiedag van ForFarmers Hendrix op het bedrijf van de familie Van Asten in Horst (L.).

Fermentatie is omzetting van suikers en zetmeel in melkzuur door bacteriën. Het voordeel is dat er een smaakvol, gezonder voer ontstaat. In een grote praktijkproef met 6.000 afgeleverde vleesvarkens in Duitsland is een jaar lang met en zonder fermentatie vergeleken. De groei per dier per dag verbeterde met 26 gram naar 975 gram met gefermenteerd voer. De voederconversie ging met 0,2 omlaag naar 2,6 en de uitval daalde van 3 naar 2,3 procent. De veterinaire kosten daalden van €2,38 naar €0,60 per afgeleverd vleesvarken. Het financiële voordeel aan voerkosten bedroeg 5 euro per afgeleverd vleesvarken en het voordeel aan lagere kosten van uitval en medicijnen bedroeg €2,50.
Bij een praktijkproef op het bedrijf van Van Asten steeg de groei bij gespeende biggen van 356 naar 372 gram, daalde de voederconversie van 1,62 naar 1,56 en de uitval van 1,6 naar 1,3 procent.
Momenteel zijn er 11 bedrijven die werken met fermentatie en klant zijn bij ForFarmers Hendrix. Dat zijn bedrijven in Nederland, Duitsland en België. In totaal gaat het om 38.000 vleesvarkensplaatsen, 22.000 gespeende biggen en 4.400 zeugen.
Om fermentatie succesvol toe te passen zijn enkele voorwaarden essentieel. Er moet optimale hygiëne zijn en veel aandacht voor het proces. Daarom gaat ForFarmers Hendrix uit van twee fermentatietanks. Een tank is om het graanmengsel 24 uur te fermenteren en de andere tank om deze na het uitdoseren grondig te reinigen. Dit geldt ook voor de leidingen naar de afdelingen. ForFarmers Hendrix is nog wat terughoudend met gefermenteerd voer aan zeugen. Er is meer praktijkonderzoek nodig voor succes in de praktijk.

Laatste reacties

  • kalkar

    2.6 en 2.3 % uitval is nog steeds gewoon slecht. Zit zelf met gewoon voer op 2.4 en 1 % uitval. Raar verhaal dus.

  • cornevangestel

    en de kosten?

Of registreer je om te kunnen reageren.