Varkenshouderij

Nieuws 1936 x bekeken 2 reacties

Export biggen naar Spanje grotendeels voorbij

Zoetermeer - De explosieve stijging van de export van Nederlandse biggen naar Spanje is bijna ten einde. Dat is een gevolg van het aflopen van de voorjaarsopleg van Spaanse vleesvarkenshouders. Dat blijkt uit cijfers van het Productschap Vee en Vlees.

Door de late omschakeling van Spaanse vermeerderaars naar groepshuisvesting in combinatie met de traditionele voorjaarsopleg van biggen door Spaanse vleesvarkenshouders ontstond de afgelopen weken een flink tekort aan biggen in Spanje. Nederlandse exporteurs speelden daar handig op in en voerden veel meer biggen uit naar Spanje dan in voorgaande jaren. In de eerste week van maart ging een recordhoeveelheid (bijna 16.000 stuks) naar het land. Inmiddels is dat aantal weer gezakt naar 1.500 stuks per week. In de eerste vier maanden maakten zo'n 120.000 Nederlandse biggen de reis naar Spanje. Dat is vijftien keer zoveel als in dezelfde periode vorig jaar.

Niet alleen Spaanse vleesvarkenshouders hebben veel minder Nederlandse biggen nodig, maar hun collega's in andere Europese landen ook. Zij vinden de dieren veel te duur ten opzichte van de opbrengst van vleesvarkens. Voor export leveren gewone koppels Nederlandse biggen deze week rond 40 euro per stuk franco exportplaats op. De prijs van grote koppels van rond 1.000 dieren ligt tussen 43 en 45 euro per stuk.

Door de moeizame afzet zijn de Nederlandse biggenprijzen de afgelopen weken flink gedaald. De DPP-notering zakte de afgelopen vier weken met 10 euro naar 39 euro per stuk. De biggenprijs van de Nederlandse Vakbond Varkenshouders (NVV) zakte de afgelopen zes weken met €8,50 naar 44 euro per stuk. Sommige vleesvarkenshouders vinden die prijsdaling te gering. NVV-penningmeester Theo Duteweerd weerlegt die kritiek. "Handelaren bieden in eerste maanden van nieuwe jaar hoge toeslagen bij vermeerderaars. Traditioneel loopt de afzet nu stroever waardoor koppels biggen overblijven die onder de afgesproken prijs verkocht worden. Handelaren hebben dus groot belang bij dalende noteringen anders verliezen ze aan hun te duur ingekochte biggen", stelt hij.

Deze situatie komt volgens Duteweerd elk voorjaar terug. "De NVV-biggenprijs daalt iets minder snel daalt dan andere noteringen, omdat de NVV minder de spotmarkt volgt dan handelsnoteringen. Voor vaste koppelingen die wel goed lopen, gelden heel andere netto-prijzen dan op die spotmarkt. Er zit zomaar 15 euro verschil tussen de opbrengst van een big van 25 kilo op de spotmarkt (40 tot 43 euro) en bijvoorbeeld in een vaste koppeling naar een Duitse afnemer (55 tot 58 euro)", legt hij uit. "Uiteraard betalen vleesvarkenshouders ook toeslagen op de NVV-biggenprijs, maar die staat nog redelijk in het midden van de markt en dat is precies het doel van de NVV. De vakbond geeft daarmee transparantie over de biggenprijzen."

Laatste reacties

  • slutter

    Het blijft hete en linke soep, Theo..

  • Snel

    NVV moet zich niet met prijsvorming bemoeien,je hebt twee soorten leden.Je kunt geen twee heren dienen.Het is nu `t moment om de discussie te vermijden door nu te stoppen met de notering

Of registreer je om te kunnen reageren.